Unesco har gitt Gran Canaria status som Starlight Destination

Gran Canaria har fått status som Starlight Tourist Destination av Unesco, hvilket innebærer at øya blir ansett som et glimrende sted å studere stjerner og planeter.

Tursimeminister Inés Jiménez, vitenskapsdirektørene José Carlos Francisco og Luis Martínez fra Starlight Foundation, og Gran Canarias president Antonio Morales (nr. to fra høyre) med sertifikatet på Fitur. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Dette ble kunngjort på turismemessen Fitur i Madrid på torsdag av Antonio Morales, president for øyrådet på Gran Canaria, tursimeminister Inés Jiménez og vitenskapsdirektørene José Carlos Francisco og Luis Martínez fra Starlight Foundation, skriver øyrådet i en pressemelding.

Universell arv

Starlight Foundation anser nattehimmelen som en universell arv av stor vitenskapelig verdi, som astrofysikere kontinuerlig undersøker.

En svært mørk himmel er påkrevd for å avdekke universets gåter til fordel for menneskeheten, ifølge Fransisco.

Videre sier han at den også stor kulturell verdi.

Mennesket har sett stjernene og markert på jorden hvordan himmelen har påvirket livet, i den grad at arkeoastronomien er viet til å studere monumentene som ble laget av våre forfedre.

En annen  stor verdi er miljøet, siden forskere allerede har konkludert med at ikke mindre enn halvparten av de levende artene på jorden trenger den mørke himmelen for å overleve.

Den stjerneklare himmelen har også en stor turismeverdi. Folk vil se på stjerner og planeter og himmelen og vite mer om disse.  Astroturisme har blitt viktig på det spanske fastlandet og i Portugal, Chile, Canada og Nova Scotia, påpeker Fransisco.

Astroturismen skal vokse seg stor

At Gran Canaria har oppnådd denne sertifiseringen, er et viktig steg på veien for å kombinere tradisjonell turisme med astroturisme.

Akkreditering erkjenner de gode forholdene for å betrakte stjernene fra Gran Canaria, og gir et løft for planene om å beskytte himmelen på Gran Canaria mot lysforurensning, påpeker Morales.

Det gir også støtte til øyrådets planer om å få fortidsminnene Risco Caído og de hellige fjellene på Gran Canaria erklært som verdensarv av Unesco, i og med at disse stedene hadde en astrologisk betydning for urbefolkningen, viser han til.

Starlight-destinasjoner må bevise at de har den rette infrastrukturen for å imøtekomme denne typen turisme og aktiviteter knyttet til dette segmentet. Det vil si overnatting, observasjonsmidler, og opplæring av personell med ansvar for astronomisk tolkning og integrasjon i nattlig natur.

Mer enn ett års arbeid ligger bak

For å oppnå denne sertifiseringen, har øyrådet på Gran Canaria gjennom turistrådet bestilt en studie om himmelens kvalitet og en oversikt over de astronomiske ressursene.

Det ble også utviklet prosjekt sammen med kommunene, spesialiserte selskaper, eksperter og turistorganisasjoner, og representanter for ulike øyområder, Kanariøyene og øyrådene på La Palma og Tenerife.

Cipriano Martín, konsulent i FN, har vært en nøkkelperson som koordinator for prosjektet og som forsvarer av at Gran Canaria er like bra som mer kjente steder for astronomisk observasjon, slik som Chile, Hawaii og New Zealand.

Utfordringen fortsetter

Nå begynner den andre fasen av utfordringen, som er å generere et nettverk av stjerneobservasjonspunkter og utstyre dem med teleskoper og planisfærer, samt gjennomføre opplæring for gründere og offentlige teknikere i samordning med astrofysikere ved universitetene i Las Palmas de Gran Canaria og La Laguna.

Øyrådet vil fremme innbyggernes bevissthet om behovet for å ta vare på himmelen, utvikle astroturistiske produkter og astronomiske ruter, fremme tematisering av innkvartering (hus, landlige hoteller og grotter), og blant mange andre tiltak øke besøkene på arkeologiske steder med symbolsk betydning på Gran Canaria.

La Palma ble Starlight Tourist Destination i 2012, og El Telde og Granadilla de Abono på Tenerife i 2013.

Visste du: at Gran Canarias beste romobservatorie ligger i den idylliske, lille landsbyen Temisas, Gran Canarias ukjente perle, bare 45 minutters kjøring fra turistområdet Maspalomas eller hovedstaden Las Palmas? 

Tags