Mistenkt IS-medlem pågrepet på Kanariøyene

To mistenkte IS-medlemmer, mann og kvinne, som skal ha fremsatt dødstrusler mot Spania og Frankrike er pågrepet på Kanariøyene og i Catalonia av det nasjonale, spanske politiet på tirsdag.

Policia Nacional slo til mot mistenkte IS-medlemmer i Spania. Foto: Policia Nacional

På Kanariøyene er det en 19 år gammel marokkaner med oppholdstillatelse i Spania som er arrestert i Pajara på Fuerteventura,.

Den andre er også marokkaner med oppholdstillatelse og er 32 år gammel. Han ble arrestert i Mataro i Barcelona.

Dødstrusler og rekruttering

De to skal ha indoktrinert mennesker gjennom sosiale nettverk og internett for å rekruttere dem til IS og sende dem til konfliktsoner, og fremsatt dødstrusler mot Spania og Frankrike på vegne av IS.

Begge skal ha direkte kontakt med IS-ledelsen i Syria og skal ha sverget troskap til IS og den selvproklamerte lederen, Abu Baker Al Baghdadi, skriver politiet i en pressemelding.

De skal også ha spredd et stor antall videoer på internett som viser henrettelser utført av IS, og tilhører ifølge politiet en svært profesjonell gruppe som har ansvaret for å rekruttere jihadister globalt, og som sprer informasjon om bruk av våpen og eksplosiver på internett.

Ny IS-strategi

Dette skal være i tråd med den nye strategien til IS om å rekruttere jihadister i utlandet og også gi dem opplæring der, is stedet for å lære dem opp i Syria, ifølge politiet.

Målet med strategien er angivelig å minske risikoen for å bli avslørt og tatt, og å kunne gå til terroraksjoner på kort varsel.

Politiet har gjort beslag i de mistenktes eiendeler for å lete etter bevis. Etterforskningen er fortsatt åpnen.

Oppfordret til terror i Playa del Ingles

I november ble en mann dømt til ett og et halvt år i fengsel for å ha forsøkt å indoktrinere en mindreårig og oppfordre ham til å utføre et terrorangrep mot kjøpesenteret Yumbo i Playa del Ingles på Gran Canaria for noen år siden, noe det ikke ble noe av, og for å ha spredd videoer på You Tube som hyller terrororganisasjonen Al Quaida og oppfordret til terror.

I juli ble en kvinne arrestert på Lanzarote, mistenkt for å rekruttere unge mennesker til IS.

Flere pågripelser i år

2. desember ble en 32-åring fra Marokko arrestert i Pamplona. Han skal være mistenkt for å ha lastet ned store mengder jihad-materiale fra internett.

28. november ble tre mistenkte jihadister med IS-tilknytning pågrepet i Barcelona og Granollers. Disse skal ha spesialisert seg på å rekruttere kvinner som ble sendt til Afghanistan og andre konfliktsoner.

23. november ble en mistenkt jihadist pågrepet i Segova.

Over 301 personer blir for tiden etterforsket i Spania for mulig tilknytning til islamske terrororganisasjoner. Over 100 personer er pågrepet i Spania i år på dette grunnlaget, ifølge politiets pressemelding.