Urbefolkningens fiskemarked på Gran Canaria er restaurert

Ved strandpromenaden i La Garita øst på Gran Canaria ligger Lomo Los Melones, et fortidsminne som arkeologene tror var et slags fiskemarked for urbefolkningen. Nå er det restaurert og beskyttet.

Urbefolkninges fiskemarked på Gran Canaria, Lomo Los Melones. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Det er to steinstrukturer i området, skriver øyrådet på Gran Canaria i en pressemelding.

Den ene er korsformet og ligger mer inn i landet enn den andre. Det er denne arkeologene tror kan ha vært brukt til preparering av fisk og skalldyr og blir ansett å ha vært et fiskemarked.

Verktøy for behandling av fisk

Det er funnet rester bygg, hvete og fikenfrø, hundretusener fiskefragmenter, slik som skaller, ryggrader og ryggvirvler, og rester av bløtdyr.

Det er også det eneste stedet der knivverktøy er funnet som er spesielt utformet for bearbeiding av fisk, slik som fjerning av fiskeskjell.

Funnene på stedet er datert til mellom det trettenhundrede og fjortenhundrede århundret etter Kristus, men bygningene er trolig enda eldre.

Rikt kulturminneområde

Telde kommune, hvor stedet ligger, er ansett som ett av de kulturelt, historisk og arkeologisk rikeste områdene på Kanariøyene.

Lomo de Los Melones er del av et stort tidligere bosettingsområde for urbefolkningen nær kysten hvor fiske var en viktig næringsvei.