Lomo de los Canarios får økt beskyttelse som kulturinteresse

Den regionale regjeringen på Kanariøyene vedtok på onsdag å gi området "Lomo de los Canarios-Playa del Risco" i Agaete status som kulturinteresse (BIC) i kategorien arkeologisk sone.

Skjelett av menneske som er datert til 1270-1400 etter Kristus funnet i Lomo de Risco. Foto: Gran Canaria Patrimonio

Det betyr at området får økt beskyttelse. Lomo de los Canarios er et stort bosettingsområde brukt av urbefolkningen, og Lomo del Risco, eller La Montañeta, var et viktig område for gravlegging av de døde.

El Risco- og Güigüi-ravinene

Ifølge Rosa Dávila, talsmann for Kanariøyenes regjering, er dette er et viktig pre-spansk nettsted bestående av mange boliger og begravelsesbygninger som en gang var en del av en fremtredende bosetting i den nedre delen av ravinene Güigüí Grande og El Risco.

Området ble først beskrevet på 1960-tallet av provinsens kommisær for arkeologiske utgravinger, Sebastián Jiménez Sánchez.

Kirke blir også BIC

I tillegg er det vedtatt å gi Santa Ursula-kirken i Adeje på Tenerife BIC-status.

Kirken er et av de mest enestående eksemplene på religiøs arkitektur på Tenerife.

Risco Caido kan bli verdensarv i 2019

Et annet viktig prespansk sted, Risco Caido, er på god vei mot å få status som Unesco verdensarv etter at det ble utnevnt til offisiell, spansk kandidat i mars 2016.

Målet er å oppnå verdensarvstatus i 2019.

Avansert samfunn

Funnene i Risco Caido og de hellige fjell i samme område, Espacios Sagradas de Montana, viser at det var et komplekst samfunn som kunne nå dyp kunnskap om det abstrakte, geometriske, matematiske og astronomiske til tross for å ha en teknologi basert på stein.

For tiden pågår et forskningsarbeide om Risco Caido som skal munne ut i en rapport i september, og som forskere mener vil bidra til at historien om urbefolkningen må skrives om.

Selv om grunnlaget for den aboriginale kulturen var Berber, ligger dens store verdi i at det utviklet seg til et eget samfunn som levde i total isolasjon i 1.500 år, uten tilgang på metall, og ved å utvikle teknologi basert på stein, ifølge koordinatoren av prosjektet, arkeolog José de León.

Viser "lysbilder" på huleveggen

Rekkevidde av dette sto ikke klart før oppdagelsen av Risco Caido, hvor noe ekstraordinært foregikk dagen før vårens ankomst:

Morgenens første solstråle sildrer inn gjennom åpninger i huleveggen og belyser malerier på huleveggen. Etter hvert som solen går opp, forflytter lyset seg på veggen og forteller en historie.

Dette er et fenomen som fortsatt har hemmeligheter og som nasjonale og internasjonale forskerne forsøker å avsløre.