Gravsted for slaver er påvist på Gran Canaria

Det skal ha vært fjorten slaver, menn og kvinner, som lå i en grav som ble funnet i Guia på Gran Canaria i 2009, slår en ny rapport som er laget av forskere fra fire land fast.

Levninger fra urmennesker på Museo Canario i Las Palmas. Foto: Museo Canario

Gravstedet, som heter Finca Clavijo, ble oppdaget i 2009, skriver nyhetsbyrået Efe. Nå er det bevist gjennom DNA-analyser, rettsmedisinske undersøkelser og andre vitenskapelige metoder at de fjorten personene i graven var slaver fra forskjellige land.

Forskere fra universitetene i Stanford, USA, Cambridge, Storbritannia, Santa Elena, Peru, Las Palmas og Baskerland, samt selskapet Tibicena på Kanariøyene har laget en rapport om dette som er publisert i American Journal of Physical Anthropology.

Eldste slavegravplass

Det skal være den eldste gravplassen for slaver som er påvist i Atlanterhavsområdet, ifølge Jonathan Santana, arkeolog ved Universitetet i Las Palmas.

Cirka 12 millioner afrikanere ble fraktet til Amerika fra det 15. til det 18. århundret for å jobbe som slaver, mange i sukkerproduksjonen. Historiske dokumenter har indikert at det også jobbet slaver på Kanariøyene, Madeira og Kapp Verde, men det har frem til nå ikke vært fysiske beviser.

På Kanariøyene fins det referanser til slaver fra erobringen ble gjort av spanjolene på 1400-tallet.

Døde unge

Rettsmedisinske undersøkelser viser at menneskene i graven døde unge, de fleste i 20-årene, og hadde skader på ryggsøylen, hvilket tyder på at de utførte svært hardt arbeid.  Dette skal være konsistent med dokumenterte oppdagelser på slaver som jobbet i sukkerindustrien i Sør-Carolina, Surinam og på Barbados.

Skjelettene skal være datert til mellom sent 1400-tall og tidlig 1600-tall. Det ble også funnet en mynt fra La Palma fra 1559 og en medaljong fra 1500-tallet med bilde av Frans av Assisi.

Minst ett urmenneske

Av de elleve levningene som er grundig analysert, kan forskerne med sikkerhet slå fast at minst en, en kvinne, var urmenneske fra Gran Canaria, hvilket forskerne finner interessant siden Spanias krone hadde gitt forbud mot å bruke urbefolkningen som slaver på den tiden.

Fire var afrikanere, og seks hørte til et folkeslag som fantes både i Europa og Nord-Afrika.Måten de var begravet på var ikke i henhold til hverken kristne eller muslimske tradisjoner, ei heller til urbefolkningens tradisjoner.

Tidlig ute med sukkermaskiner

Guia skal ha vært det første området hvor det ble tatt i bruk store maskiner i sukkerproduksjonen, før slike ble tatt i bruk i Amerika.

Sukker var det 15. århundrets oljeeventyr, og bidro til sterk økonomisk vekst for Kanariøyene. Den arbeidskrevende industrien var en viktig årsak til at det ble hentet slaver fra Afrika.

Industrien førte også til at nesten all skog ble hugget ned for å skape brensel til produksjonen, noe Gran Canaria fortsatt får lide for.

Tags