Rekordmange ansatte i turismen på Kanariøyene i september, men flere korttidskontrakter

Til tross for at antallet utenlandske turister har falt med tre prosent i år fra i fjor, har antallet ansatte i turismesektoren steget til nye høyder. Det er imidlertid svært mange korttids- og deltidskontrakter.

Turismesektoren hadde flere ansatte enn noen gang tidligere i en september måned. Foto: Lopesan

I september var det cirka 152.000 ansatte i turismesektoren, 2,1 prosent flere enn i september 2017 og flere enn noe gang tidligere i en septembermåned, viser tall fra Turespaña.

Det er imidlertid et svært høyt antall deltidsansatte og kontrakter med svært kort varighet, ofte bare noen dager, og få som får fast heltidsansettelse. Fagforeningene er kritiske til kvaliteten på arbeidskontraktene.

Ofte blir ansatte på deltidskontrakter presset til å jobbe flere timer enn det kontrakten tilsier uten å få betalt for den ekstra tiden, ifølge fagforeningen CCOO. Mange slike forhold er også avslørt i arbeidsinspeksjoner i år.

135.027 mennesker var ansatte i turismesektoren forrige måned, og 16.925 jobbet som frilansere i sektoren.

En av tre av de 76.815 nye arbeidskontraktene som ble inngått i september var i turismesektoren. 25.861 av disse jobbene var i hotellindustrien, 500 flere enn i fjor (opp 2,4 prosent), ifølge data fra det kanariske ansettelsesobservatoriet Obecan.

15.615 av nyansettelse hadde en varighet på under én uke, en økning på 10,5 prosent fra september i fjor. Kontrakter med en varighet på seks dager eller mindre utgjorde 20 prosent av det totale antallet nye kontrakter.

32.000 av de nyinngåtte kontraktene, det vil si fire av ti, gjaldt deltidsarbeid.

Turismen sto for over 35 prosent av Kanariøyenes bruttonasjonalprodukt i 2017. Kanariøyene er dermed langt mer avhengige av turismen enn det Norge er av petroleumssektoren, som står for 17 prosent av Norges bruttonasjonalprodukt.

Tags