EU-direktiv kan kvele tobakksindustrien på Kanariøyene

Tobakksindustrien på Kanariøyene jobber hardt for å stoppe et EU-direktiv som de tror kan ta livet av bransjen på øygruppen. 4000 arbeidsplasser står i fare, hevder industrien selv og fagforeningen CCOO.

Tobakkindustrien på Kanariøyene sysselsetter 4000 mennesker. Foto: Hugo Ryvik

Direktivet dikterer blant annet en standardisering der tobakkprodukter skal ha lik smak og pakningene skal se helt like ut.

75 prosent av pakkene skal være dekket av advarsler og bilder som viser helseskader.

Produsentnavnet skal kunne komme fram i liten skrift.

Dermed blir det umulig å selge produktene på grunnlag av merkevarer og smak.  

Møtte politikerne

Representanter for flere av tobakkprodusentene la i går fram sine bekymringer for fremtiden for Enrique Hernandez Bento, undersekretær i det spanske industridepartementet, og Maria del Carmen Hernandez Bento, representant for den kanariske regjeringen.

Tobakksindustrien på Kanariøyene står for 14 prosent av brutto nasjonalprodukt, og har 4000 ansatte, la de fram.

Hvert år blir det på øygruppen solgt tobakksprodukter som er produsert på Kanariøyene for 120 millioner euro, ifølge bransjen selv.

De minnet også politikerne om at det i 2011 alene ble eksportert tobakksprodukter for 118 millioner euro til Storbritannia, hvilket er mer enn eksporten av bananer og tomater, skriver Diariodeavisos.com.

Kan tape inntekter og arbeidsplasser

Alle disse pengene og de 4000 arbeidsplassene kan bli borte hvis EU-direktivet blir innført, hevder de. I tillegg vil smuglingen øke.

Samtidig med møtet holdt fagforeningen CCOO en pressekonferanse der de appellerte til alle fagforeninger og offentlig autoriteter om å stå sammen mot alle politiske tildragelser som kan drepe industri på Kanariøyene.

Direktivforslaget blir for tiden drøftet i folkehelsegruppen i EU-rådet.

Lange tobakktradisjoner

Kanariøyene har produsert sigarer siden 1723 etter at 10 000-talls kanariere hadde utvandret til Cuba og lærte seg yrket.

På Kanariøyene blir det i dag produsert sigarer både under kanariske varemerker, og for kjente merker som Peñamil Oro, Condal, S.T. Dupont, El Greco, Peñamil Clasico (D.R.), Capote, La Favorita, La Belleza, Albero, Peñamil Plata, Alvaro og Coronas Reserva Cigarrillos.

Sigarettproduksjonen blir også gjort for kjente merker som JTI (Winston, Camel m. fl.) og andre, og under egne varemerker.

Røykeloven som ble innført i Spania i 2006, og styrket for et par år siden med forbud mot røyking innendørs i restauranter, barer og andre steder der folk oppholder seg, vil føre til 15-20 prosent færre tilfeller av hjerteinfarkt.

Dette ifølge Vicente Nieto, sjef for hjerteavdelingen ved Hospital Universitario Insular de Gran Canaria.