Svindelsak mot ferieklubb på Gran Canaria blir gjenopptatt

Provinsretten i Las Palmas ber domstolen i San Bartolome de Tirajana kommune ta opp igjen en svindelsak mot ferieklubben Voyager Travel, som nå heter Orbit Travel, i Arguineguin.

Eugen Kaiser, toppsjefen i klubben, som holder til i Hotel Club Puerto Atlantico, og hans sju medtiltalte må belage seg på å forsvare seg i retten igjen i svindelsaken. Kaiser har hele tiden bedyret sin uskyld, og hevder å ha blitt utsatt for et komplott. Foto: Hugo Ryvik

Dommeren i lokalretten i San Bartolome de Tirajana kommune avviste saken i 2014 etter at organisasjonen Mindtimeshare anmeldte klubben på vegne av over 60 kunder i juli 2013.

Flere nordmenn involvert

En rekke norske kunder har stått fram i pressen og sagt at de føler seg lurt. Det fins også nordmenn som jobber for klubben.

Anmeldelsen førte til massearrestasjoner av over 70 personer i juli 2013, deriblant nordmenn. Åtte personer i ledersjiktet avga senere forklaring for domstolen.

Mindtimeshare anket lokalrettens avgjørelse om å avvise saken, og har nå fått medhold i provinsretten, slik at lokalretten må beordre gjenopptagelse av etterforskningen.

Må gjenoppta etterforskningen

Provinsretten anmerker at det står klart at etterforskningen ikke ble fullendt, og at retten i San Bartolomé de Tirajana må sette i gang de juridiske prosesser som anmelderen har foreslått.

Anken ble levert i juli 2014.

Canariajournalen.no følger saken videre.

Dette er saken

  • Organisasjonen Mindtimeshare anmeldte i juli 2013, på vegne av drøyt 60 klienter, ferieklubben Voyager Travel og Reclaim GC i Arguineguin på Gran Canaria for svindel.
  • Det førte til en politiaksjon der 76 personer ble arrestert, deriblant nordmenn.  Alle ble sluppet fri i løpet av 48 timer etter å ha forklart seg for politiet.
  • I en privat rettssak ble åtte personer fra ferieklubben, deriblant klubbens øverste sjef og grunnlegger, tyskeren Eugen Kaiser, anklaget for svindel.  I april 2014 avviste dommeren videre etterforskning av de åtte.
  • Avgjørelsen ble anket til provinsretten i Las Palmas i juli 2014, og i september 2015 bestemte provinsretten at den skal gjenopptas.
  • 15 personer som jobbet i ferieklubbens callsenter anmeldte i etterspillet fire politifolk for ulovlig frihetsberøvelse under aksjonen. Forklaringer fra begge parter ble tatt opp i mai/juni 2014. 
  • I mars 2015 avviste domstolen saken mot polititjenestemennene.
  • Alberto Garcia, som  leverte anmeldelsen fra Mindtimeshare, er også anmeldt av ferieklubbens ledelse. Det har foreløpig ikke kommet noen avgjørelse på denne anmeldelsen.
  • Klubben byttet etter politiaksjonen navn til Go-Compass, og har senere byttet navn igjen til Orbit Travel. Flere nordmenn jobber fortsatt for klubben, og flere nordmenn har blitt kunder i fjor og i år.
  • Forbruker Europa har mottatt mange klager fra nordmenn på ferieklubben Go-Compass i 2014 og Orbit Travel i 2015.
  • Ferieklubbens toppsjef, Eugen Kaiser, har tidligere overfor Canariajournalen.no avvist at de driver med noen form for svindel.