Skatteinspektører slår hardt ned på spanske nattklubber

Over 500 skatteinspektører har gått til koordinert storaksjon mot 87 nattklubber og andre utesteder i elleve spanske regioner på jakt etter skattesvindlere, deriblant fire på Kanariøyene.

Spanske skattemyndigheter går etter skattesnusk på utesteder. Foto: Pixabay / Designatic

Store mengder svarte inntekter og programvare for dobbel bokføring skal være avdekket.

De 87 utestedene det er aksjonert mot står angivelig for cirka 20 prosent av omsetningen i Spania og er eid av 110 forskjellige selskap.

Tidenes største skatteaksjon

Razziaene ble gjennomført på torsdag og gjennomgangen fortsetter de kommende dagene, midt i høysesongen, skriver avisa El Pais.

Dette er den største koordinerte aksjonen mot mistenkt skattesnusk som er gjort i Spania. 

Skattemyndighetene har siktet seg inn på utsteder som ligger i turisttette områder.

Mistenkelig aktivitet

Etterforskning i forkant av aksjonene skal ha avslørt et misforhold mellom virksomhetenes størrelse, kapasitet og pris på drikkevarer i forhold til inntektene som ble deklarert.

De skal også ha hatt en uvanlig høy andel av betalinger gjort med kort i en bransje hvor kontantbetaling normalt er mer utbredt.

Noen steder skal det ha vært en praksis med å selge billetter på drinker på forhånd, hvor billettene etter bruk ble ødelagt og salgene ikke registrert.

Mye snusk er avslørt

Nattklubber har blitt særlig gransket av skatteverket siden 2012, og det skal være avdekket utstrakt bruk av programvare som gir muligheter for å gjøre parallelle bokføringer, hvorav den ene er for inntekter som ikke oppgis til beskatning.

Det skal også være avslørt mange tilfeller der inntekter er holdt utenfor det som rapporteres inn.

De siste årene har inspektører også begynt å dukke opp uanmeldt på utesteder som er sent ute med betalinger og konfiskert pengebeholdningen i kassa.