Økologiske bananer vinner mark

Stadig større deler av bananplantasjene på Kanariøyene blir brukt til å dyrke bananer på økologisk måte fremfor med kjemiske bekjempingsmidler.

Etterspørselen øker etter organisk dyrkede bananer. Foto: Hugo Ryvik

I dag er det 121 hektar med økologisk banandyrking på Kanariøyene, en betydelig økning siden 2008, skriver Laprovincia.es:

Nesten 61 hektar på Tenerife, drøyt 50 hektar på La Palma, 5 på Gran Canaria og litt på Lanzarote, Fuerteventura, El Hierro og La Gomera også.

Bøndene får 0,80 euro per kilo

Ildefonso Acosta Hernández er en foregangsmann på området. Han driver over 60 plantasjer på Tenerife, La Palma og Lanzarote.

På Finca La Biscayne i Valle Guerra på Tenerife har han gått over fra tradisjonell til økologisk dyrking av bananer.

 Plantasjen leverer 130 000 kilo bananer i året til 80 eurocent per kilo, hvilket gir 104 000 euro i inntekter.

Billigere å dyrke økologisk

Ifølge Hernández er det mindre kostnader med økologisk enn tradisjonell dyrking.

I stedet for å betale for kostbare kjemikalier, blir hvitfluene holdt unna ved å vaske bladene manuelt med vann og sette opp feller.

Kostnadene per hektar ligger på 6000-7000 euro ved tradisjonell dyrking, og 2000 euro ved økologisk dyrking, hevder Hernández.

Pengene går til arbeidskraft, vann, naturgjødsel og feller.

Tre år for å bli organisk

Overgangen til 100 prosent økologisk dyrking av bananer tar cirka tre år. Ulempen er at avlingene kan bli en del mindre i overgangsfasen.

Til gjengjeld er bananene dyrket uten giftstoffer, er bedre for helsen, smaker godt, holder høy kvalitet, og er stadig mer etterspurt.

En stor del av bananene som er økologisk dyrket på Kanariøyene blir solgt til Tyskland.

Det kanariske instituttet for matkvalitet registrerer, overvåker og gir kvalitetsstempel til plantasjer som dyrker 100 prosent organisk.