En spektakulær biltur som har alt

Vår siste biltur for sesongen er en spektakulær reise. Den byr på huler, panoramautsikt, tradisjonelle tettsteder, vill natur, et vulkansk krater, en botanisk hage, et innblikk i urinnbyggernes levesett, ukjente strender og Gran Canarias største blåsehull.

Av: Pål H. Gjerden og Emma Arthur redaksjonen@canariajournalen.no

Siden de fleste nordmenn oppholder seg langs kysten fra Arguineguin og vestover, starter vi som tidligere også denne turen fra krysset på motorveien GC-1 nord for Arguineguin (avkjørsel 56).

Følg motorveien i retning Las Palmas til avkjøring 15 (Ojos de Garza) ved flyplassen (40 kilometer). Videre vestover 4,5 km på GC-140 til krysset med GC-100 nær Cuatro Puertas.

Quatro Puertas

For dagens første stopp, kjør til venstre langs GC-100, og sving til venstre opp gjennom den lille husklyngen som utgjøre Quatro Puertas 400 meter senere. Parker der asfalten slutter i utkanten av bebyggelsen 300 meter senere.

Navnet på stedet kommer fra den største menneskeskapte hulen i den historiske bosettingen med samme navn, som har fire store åpninger vendt mot nord.

Historisk start

Følg en bred sti rundt på nordsiden av åsryggen, og krapt til høyre opp til store huler. Det er også mye å utforske lenger mot øst ved å følge gangveien videre fra foten av de vide trappene.

De store hulene er gravd ut av den vulkanske grunnen, og gjennomhuller nesten hele toppen av åsen. Dette er et av det beste eksemplene på denne type strukturer på Gran Canaria.

Etter endt besøk, kjør tilbake til GC-100 som følges nordover til Telde.

Dårlig skilting

I utkanten av Telde tar veien en krapp sving mot venstre ned over et dalsøkk. Sving til venstre ved Bar La Barranquera i første kryss, 300 meter etter bunnen av søkket (56 km).

Etter 300 meter, ta til venstre i andre kryss langs GC-130 (ikke skiltet, gatenavn er Calle Juan Ismael, men skilt kan ikke sees i den retning man kommer fra).

Fortsett 5 km langs GC-130 til krysset med GC-131 (61 km). Dette krysset er godt skiltet. Kjør her mot høyre ned langs GC-131 i retning Lomo Magullo/Valle los Nueve.

I et kryss etter 850 meter, sving svært krapt til venstre langs en smal vei (skilt viser vei til Barranco Cernicalos 70 meter før krysset). 

Til tårnfalkenes dal

Veien følges 1,7 km til et kryss der veien tar en krapp sving mot høyre og fører opp langs dalsiden. Kjør her rett fram og parker på venstre side rett etter krysset (64 km). Gode parkeringsmuligheter.

Et noe forfallent piknikområde med benker og bord, omgitt av en lav steinmur befinner på venstre side av veien.

Grønt og frodig paradis

Barranco de los Cernicalos er et lite stykke Madeira på Gran Canaria, med vannkanaler og rennende vann i overflod.

Dalen er derfor en grønn oase med fossefall og tett, frodig vegetasjon. Ingen veier eller bebyggelse spolerer idyllen.

Trimstopp?

For en kort rusletur, gå innover dalen på veien. Etter 350 meter, foran en port rett fram, gå ned til høyre på en sti. Denne krysser en smal vannkanal etter et par minutter, og munner ut på en kjerrevei som følges mot høyre.

Kjerreveien ender ved et vidt, flatt område med en bygningsruin ikke lenge etter. Fortsett forbi ruinen på en sti og på betongkanten langs en smal vannkanal et kort stykke. Turen går deretter videre på en sti som krysser bekken mange ganger.

Første del av turen er en idyllisk rusletur som passer for alle, gjennom en natur totalt forskjellig fra sørkysten av øya.

De som krever mer kan ta turen helt inn til bratte fossefall der dalen går over i en dyp smal kløft som setter en stopper for videre framferd. For mer informasjon, se tur 2 i vår bok Gran Canaria Fotturguide (3. utg).

Eventuelt ta bare en sen frokost eller tidlig lunsj ved piknikbordene før ferden fortsetter.

Landlig idyll

Kjør videre langs GC-132 opp på en øde og åpen åsrygg fram til et overraskende utsiktspunkt 800 meter senere. Her er det panoramautsikt over dalen og opp mot de sentrale fjellene.

Kjøreturen fortsett ned til den vide dalbunnen der grønne enger og vide åkerterrasser dominerer. Hold til venstre i et kryss etter 66 km, og til høyre i en «minirundkjøring» med en høy palme 700 meter senere.

En av originalene

Mer bebyggelse har nå dukket opp før veien følges slakt mot høyre i et kryss opp til hovedveien GC-41 i Las Vegas (68 km). Heldigvis har man ikke blitt transportert flere tusen kilometer av gårde til gamblingens og neonlysets hovedstad.

Dette er et idyllisk, tradisjonelt lite tettsted, og er slettes kke alene om navnet i den spansketalende del av verden. Navnet betyr nemlig grovt oversatt noe så enkelt som «fruktbart flatt land».

Ville åser

Turen går videre mot venstre i retning San Mateo på GC-41. I Tenteniguada øverst i dalen er det mulighet for en forfriskning i baren i hovedgaten. Ellers er det ikke noe spesielt å få med seg her.

Ferden går inn og ut av fredelige, grønne daler, og over spisse åskammer med vid utsikt ned til San Mateo.

Jordbrukshovedstad

Parker på parkeringsplassen inn til høyre ved busstasjonen i San Mateo (79 km). Ta en rusletur rundt i byen som kan framvise mange fine eksempler på tradisjonell arkitektur.

I området rundt byen er det jordbruket som er viktigste levevei, og ikke solhungrige turister.

Fredelig oase

I San Mateo, fortsett sørover gjennom sentrum på GC-15 til krysset med GC-42 i retning Teror. Veien leder snart ned langs østsiden av den grønne dalen Barranco Alonso, og passerer Bar Guiniguada i dalbunnen (83 km).

For en kort eller lang rusletur, parker på en parkeringsplass rett etter baren. Gå så tilbake langs veien 200 meter og ta til venstre ned langs en kjerrevei. Denne går etter hvert over i en sti som kan følges så langt man ønsker.

På de neste 4 km mot sør er dalen en fredelig oase da ingen bilvei ødelegger idyllen. For mer informasjon, se tur 12 i vår bok Gran Canaria Fotturguide (3. utg).

På ukjente trakter

Veien fører straks ut av dalen mot nord, med fantastisk utsikt, også tilbake helt opp mot de høyeste fjellene. Den runder så enden av åsryggen ved Lomo Carbonero to kilometer senere.

Forlat her GC-42 og følg GC-151 mot nord forbi små landsbyer og husklynger høyt oppe over vestkanten av Barranco Alonso. Bunnen av Barranco Alonso passeres på nytt etter 90 km.

Deretter bærer det opp forbi den spredte bebyggelsen i Los Silos til et kryss med GC-15 (92 km). Sving her til venstre mot Santa Brigida.

Santa Brigida

I krysset i den krappe høyresvingen i sentrum av Santa Brigida, sving ned til venstre langs GC- 320, skiltet til Las Meleguinas (94 km).

Parker inn til høyre på en stor parkeringsplass etter 200 meter. Vinmuseet (Casa del Vino) befinner seg rett ovenfor parkeringsplassen mot sør, nær krysset med GC-15. Åpent kl. 10.00 til 14.00 tirsdag til fredag samt søndag.

En rusletur i gamlebyen kan også anbefales. Fra parkeringsplassen, gå tilbake til krysset med GC-15. Ta inn til høyre langs neste gate (Calle Real).

Kirken som ligger flott til på kanten av en høyde 150 meter inn langs gaten er verdt å ta en titt på. Ellers finnes mange flott restaurerte tradisjonelle hus i kvartalene rundt kirken.

Jardin Canario

Fra Santa Brigida, fortsett videre nordover på GC-320 ned langs den overraskende landlige dalen Barranco de la Angostura. Hold mot venstre i et kryss der veien deler seg ikke langt fra parkeringsplassen. 

Kryss over til østsiden der dalen en kort strekning blir en trang ravine, før et innklemt kryss med GC-310 er nådd (99 km). Et brunt skilt viser her vei til Jardin Canario mot venstre, dette er ruten videre.

Parker i parkeringslommer etter skiltet som markerer starten på den botaniske hage en snau kilometer senere. Inngangsporten er like ved (gratis inngang).

Hagen er stor, så de som virkelig er botanisk interesserte vil nok gjerne ønske å tilbringe en hel dag her. For bilturister kan Restaurante/ Café Jardin Canario med sin utsiktsterrasse som ligger oppe på kanten av klippene på østsiden av hagen være like tiltrekkende.

På sporet av vulkanen

Returner sørover på GC-320 opp til en stor rundkjøring i Tafira (102 km).

Fortsett på GC-110 sørover en drøy kilometer til krysset med motorveien GC-4 som følges mot vest til den ender i en rundkjøring i Monte Lentiscal 1,5 km senere.

Ta av i tredje avkjørsel fra rundkjøringen og følg GC-802 til et veikryss i Bandama etter 3,2 km.

De som ikke trenger å strekke på beina følger veien opp til utsiktspunktet på toppen av Pico de Bandama (110 km).

Her på den smale toppen er det 360 graders panormautsikt over den nordøstlige delen av øya.

Er det behov for en trimtur, fører en tøff vandrerute ned i krateret fra veikrysset ved foten av toppen. Det er også mulig å ta en lettere runde rundt kraterkanten. For mer informasjon, se tur 4 i vår bok Gran Canaria Fotturguide (3. utg).

Utenfor allfarvei

Fra toppen, returner til veikrysset og ta til venstre videre langs GC-802. I et kryss etter 114 km, ta av mot venstre langs GC-80 mot Las Goteras og Telde.

Strekningen er ikke blant de mest pittoreske på øya, men er allikevel en interessant rute gjennom trakter der turister normalt ikke ferdes.

Buss det beste for besøk

Telde, øyas nest største by, kan fra ringveien se ut til å være en moderne betongjungel. Gamlebyen er imidlertid vel verdt et besøk, spesielt fotgjengersonen og San Gegorio kirken.   

Parkering kan være en utfordring. Beste alternativ for en sightseeingtur er å ta buss rute 90 fra sørkysten, og gå av på holdeplassen Franchy Roca i gamlebyen.

Den ukjente kysten

I krysset med GC-100 i utkanten av Telde (125 km), ta til høyre. I et toplanskryss med GC-10 1,4 km senere, følg denne mot venstre østover til en rundkjøring i La Garita (130 km).

Sving her til høyre, følg skilting mot Melenara.

Fine strender

Rett før en fotgjengerbro over veien 1,3 km etter dette, ta til venstre i en rundkjøring, og følg veien rett fram gjennom bebyggelsen til den ender på en parkeringsplass ved Playa Hoya del Pozo (131 km).

Dette er en av de mange fine strendene her langs Costa de Telde. 

Uventet severdighet

En gangvei fører langs sjøkanten en snau kilometer nordover til Playa de Garita. Følg denne i det minste 400 meter, til en sti leder ut over klippene et kort stykke.

I sjøkanten her ligger Bufadero de la Garita. Dette er det største blåsehullet på Gran Canaria. Se foto i bildeserien og denne flotte video på Youtube som gir et inntrykk av hvor spektakulært det er.

Kronglete utvei

Fra parkeringsplassen, sving opp til høyre langs første gate (Calle Pio Baraja), og så til venstre langs Calle Tirso de Molina etter 300 meter.

Etter 350 meter, ta til høyre langs Calle Sancocho ut til en rundkjøring med hovedveien (133 km). Fortstt mot venstre sørover, forbi Playa de Melenara og Playa de Salinetas som begge ligger et lite stykke unna mot øst, delvis skjult av bebyggelse, hvis det frister med flere strandbesøk.

I en rundkjøring (135 km) sving til høyre ut av bebyggelsen. Et lite skilt viser vei til motorveien GC-1 og store oljetanker kan sees i det fjerne. Når motorveien er nådd 1,4 km senere, følg denne sørover i retning Maspalomas 1,3 km til neste avkjørsel.        

Labyrint til hemmlig kystperle

Fra avkjøringsrampen, hold rett fram forbi en Cepsa bensinstajon til en rundkjøring. Ta her en 180 graders sving og kjør tilbake under motorveien.

I rundkjøringen rett etter å ha kjørt under motorveien ta til høyre i første avkjørsel der et brunt skilt viser vei til Tufia.,

Pass på vikeplikten for avkjøringsrampen fra motorveien, og fortsett langs veien til den ender ved den lille bosettingen Tufia i sjøkanten (141 km).

Aftenbad?

Finn veien til fots ned gjennom bebyggelsen, som pakker seg tett sammen på klippekanten, for å komme til den lille, sorte stranden.

Inneklemt mellom lavvannsmerket og bygningene i vannkanten er dette en uventet idyll. Helt fredelig er det nok ikke da nordenden av rullebanen på flyplassen befinner seg 2 km mot sør.

Historisk start og slutt

På den lille åsen som reiser seg rett opp fra havet i østenden av bebyggelsen ligger en viktig gammel boplass for urinnbyggerne på øy.

Grunnmurer av bygninger kan fortsatt sees.

Hjem igjen

Returner deretter til rundkjøringen på vestsiden av motorveien. Ta en 180 graders sving på nytt og følg skilting opp på motorveien etter 50 meter.

Deretter er det strake veien hjem. Kom tilbake til avkjørsel 56 etter totalt 186 km. Regn med rundt 4 timer i ren kjøretid.

Vi håper at dere har satt pris på vår artikkelserie om bilturer denne sesongen. De av dere som har tatt de fleste av bilturene har nå virkelig fått kjennskap til hva øya har å by på i tillegg til sol og flotte strender.

Bilturer på Gran Canaria

Frifot Forlag gir denne sesongen alle anledning til å ta et avbrekk fra det travle strandlivet.  Vi tar deg med på de beste kjøreturene, og til de fineste utsiktspunkt og piknikplasser.

De som trenger en strekk på beina er heller ikke glemt da flere gode forslag til korte rusleturer som et avbrekk på bilturen også er med. Spesielle severdigheter verdt å få med seg omtales også.

Frifot Forlag har gitt ut vandreguider for Gran Canaria som også har med beskrivelser av bil- og sykkelruter. Forfatterne av bøkene, Pål H. Gjerden og Emma Arthur, skriver i vinter om bilturer på Gran Canaria for Canariajournalen.