Tresjøerturen med bil på Gran Canaria

På juleturen som vi presenterer i dag er det tvilsomt om de tre vise menn påtreffes, men det kan i hvert fall stiftes bekjentskap med tre innsjøer. Sjøene er i realiteten store vannreservoarer som er skapt ved å bygge høye demninger i trange gjel. 

Av: Pål H. Gjerden og Emma Arthur redaksjonen@canariajournalen.no

Turen går gjennom det flotte fjellterrenget sør for vannskillet, med vid utsikt. Litt av kjøreturen går langs ruter som beskrevet tidligere i år. Dette skyldes først og fremst at det er svært få veier som fra sørkysten fører opp i de ville fjellene på øya.

Ta en juledagstur med piknik i fjellene, og sjansen er stor for at maten ikke inntas i ensomhet. Lokalbefolkningen vet å sette pris på en god utflukt. På søndager og helligdager er det derfor vanligvis et yrende liv i piknikområdene.

Lett start

Som forrige uke starter vi turen fra avkjørsel 56 (Arguineguin) langs motorveien GC-1. Fra avkjøringsrampen kjør sørover mot Arguineguin.

Fortsett langs GC-500 østover i første kryss etter 500m,  følg skilting mot Soria. I rundkjøringen 800 meter senere videre til venstre på GC-505 som følges nordover mot Soria.

Selv om Arguineguin-dalen er omgitt av stupbratte fjellrygger både mot øst og vest går starten på kjøreturen behagelig opp langs den flate og vide dalbunnen. Vær oppmerksom på syklister i veibanen,  spesielt om formiddagen da dette en populær sykkelrute.

Morgenkaffe?

Etter 25 kilometer er Cercados Espino nådd, en liten landsby i dalbunnen. Ta av fra «omkjøringsveien» som følger elveleiet rett etter Bar Terraza Miguel, og kjør opp gjennom den trange sentrumsgaten (skiltet til Cercados de Espino).

Bar Terraza El Mato rundt første sving er en god plass for en forfriskning, med sitteplasser ute. Etter fotballbanen bærer det videre langs hovedveien igjen.

Morgentrim med skrekkblandet fryd

Veien slynger seg snart i mange bratte svinger opp fjellsiden i vest. Etter 31,5 km, kom til et flatt, gruslagt område til høyre for veien (ca. 150 meter før dette går veien gjennom en kort skjæring).

De som virkelig vil ha en utfordring og god morgentrim, kan ta en fottur opp til skaret Degollada de Cortadores herfra. Fra det gruslagte, flate området følg veien nedoverbakke 120 meter.

Rett før et varselskilt om svingete vei ta av til høyre langs en sti. Denne følges en snau time opp til skaret. På korte strekninger går vandringen langs smale fjellhyller som er som skåret ut av vertikale klippevegger.

 Nyt utsikten over vide vidder fra skaret og mot øst over dalen før returen går samme vei.

Gigantreservoar

Kjør videre mot Soria i veikrysset i Barranquillo de San Andrés 1,3 km senere. Parker nær Restaurante Casa Fernando (35 km), midt i den lille husklyngen som utgjør «sentrum» av Soria.

Følg veien ned forbi restauranten noen få minutter til en høy demning. Damanlegget som er bygd over den dype kløften er 200 meter bredt, og hele 110 meter  høyt. Dette er et av de største reservoarene på øya.

Gå over den brede gangveien på toppen av demningen for å nyte den dramatiske utsikten.

Herfra er det mulig å ta en tøff fjelltur langs turrute S-60 direkte til den tredje sjøen som skal besøkes på bilturen. Dette tar imidlertid rundt tre timer tur/retur, med en stigning på over 300 høydemeter.

Se tur 34 i vår bok «Gran Canaria Fotturguide 3.utg» for mer informasjon. Hele denne vandring utgjør for øvrig tresjøersturen til fots, en vandring på 6-7 timer med stor høydeforskjell.

Til veis ende

Fra krysset ved restauranten kjør videre til asfalten tar slutt 1,5 km lenger nord. Det er en fin og lett  vandring å følge kjerreveien videre så langt man måtte ønske, høyt oppe over reservoaret og opp den øde Soria-dalen.

For en kort vandring er det også et godt alternativ å gå 700 meter tilbake langs veien, og så følge turrute S-60 opp til høyre.  Kjerreveien forlates rett fram på en sti etter 600 meter.

Kom et par hundre meter senere til en høy klippevegg der det finnes et fossefall hvis det har regnet nylig.

Med panoramautsikt mot Soria-reservoaret er dette en flott plass for å nyte matpakken før returen går samme vei.

Videre i ødemarken

Returner til veikrysset i Barranquillo de San Andrés, og sving til høyre.

I mange krappe svinger bærer det opp på platået nord for Tauro-fjellet.  Er bilen for stor kan det være nødvendig å rygge for å komme rundt noen av svingene.

Fra platået går det en tursti sørover opp til toppen av Tauro-fjellet, en relativt lett tur på rundt to timer i gangtid. En annen dag frister det kanskje å ta turen rundt hele fjellet, dette tar minst 4 timer med pauser i tillegg.

Se tur 4 i vår bok «Gran Canaria Sør Fotturguide» for mer informasjon.

Sjø nummer to

Kom etter 45 km til krysset med GC-605. Til venstre bærer en smal hyllevei ned til Mogán-dalen, som omtalt i vår andre artikkel i høst.

Turen nå går videre 5 km til piknikområdet Presa de las Niñas. Dette ligger fint til ved bredden av sjø nummer to som er reservoaret av samme navn.  Står en rast på planen sving ned til høyre der skilt viser vei til «Zona Recreativa».

Er det mye vann i reservoaret, er dette en spesielt idyllisk plass. Er matpakken gjenglemt, er det normalt i helgene mulig å kjøpe mat og drikke fra en salgsvogn.

For en strekk på beina gå over dalbunnen og følg utydelige stier rundt på østsiden av reservoaret et stykke.

Lang omvei

Selv om det i luftlinje kun er 3,5 km rett øst til tredje innsjø går det ikke å ta den veien uten vinger. Dype, ville daler gjør at bilturen først går 10 km videre mot nord til Ayacata (60 km).

Her er det som omtalt tidligere mulig å ta seg en forfriskning i Bar Melo, før turen fortsetter sørøstover på østsiden av den mektige Ayacata-dalen.

Dette er egentlig Soria-dalen som her høyere opp har gjennomgått et navneskifte.  Mange andre daler og kløfter på øya kan skifte navn både en og to ganger på vei til havet.

Rusletur til huleboliger?

I en venstresving 3 km etter Ayacata, ta av til høyre langs GC-604, skiltet til Cercados Araña og Presa de Chira. Veien fører snart ned gjennom åpen furuskog.

En kilometer senere kan en grusvei følges 800 meter mot høyre ut til piknikområdet Morro  Santiago (64 km).  Herfra er det en fin liten rusletur ned dalen mot sør der det finnes mange flott restaurerte huleboliger.

For de som holder seg strengt til leiebilkontraktens vanlige klausul om kun fast dekke under hjulene anbefales å parkere ved krysset med GC-604, og gå 10 minutter ut til piknikområdet langs grusveien.

Til Mexico

Videre leder veien snart i vide svinger ned åssiden med flott utsikt mot Cercados de Araña og den tredje sjøen - Chira-reservoaret.

Etter 71 km dukker den spredte bebyggelsen i Cercados de Araña opp. Dette er en søvnig, liten landsby utenfor allfarvei.

Stemningen her minner mer om en gudsforlatt plass i Mexico enn turistøya Gran Canaria. Spesielt midt på dagen når alle innbyggerne har tatt siesta, og det eneste tegn til liv er en og annen vennlig hund som døser i veikanten er dette en plass utenom det vanlige.

Til «sentrum»

Et par barer gir mulighet for en forfriskning. Kjør et par hundre meter sørover etter den siste baren og følg skilt til høyre som viser vei til San Juan kirken og «centro urbano».

Det siste er rimelig pretensiøst siden antall hus i «sentrum» nesten kan telles på to hender.

Etter 50 meter sving til venstre langs andre smale asfaltvei. Denne fører opp til den lille kirken som ligger idyllisk til på en høyde. Ta gjerne en strekk på beina på det pittoreske torget rundt kirken.

Demningen neste stopp

Returner til hovedveien og fortsett 2 km sørover oppe over østsiden av Chira-reservoaret.

Parker på en gruslagt plass til høyre for veien ved en furulund et kort stykke før demningen (72 km). Herfra er det flott utsikt over reservoaret og opp mot de sentrale fjellene.

Gå 50 meter videre langs veien, og ned til høyre. Ta en rusletur på gangveien over den 250 meter brede demningen som er bygd tvers over en smal kløft.

For en lengre strekk på beina, følg turrute S-60 opp på platået vest for reservoaret. Det er vel verdt turen da utsikten mot fjellene herfra er mektig. Er det god tid kan til og med ferden gå rundt hele reservoaret og tilbake til bilen.

Ubrukelig snarvei

Fra demningen finnes en snarvei som på kartet ser ut til å være raskeste vei tilbake til sørkysten ved Maspalomas. Det er bare i teorien.

Veien har riktignok offisielt sett veinummer GC-604 helt til Maspalomas, men asfalten tar slutten noen meter etter at demningen er passert. Herfra venter 12 km på en svært smal og dårlig grusvei.

I vesthenget av den øde og utilgjengelige høysletten Llanos de Santidad balanserer veien på en smal fjellhylle før det endelig blir asfalt under dekkene igjen ved Lomo de la Cebada.

De dumdristige som ikke tar så nøye på kontrakten kan prøve seg med vanlig leiebil. Det anbefales ikke,  da firehjulstrekker med god bakkeklaring er eneste brukbare framkomstmiddel i tillegg til traktor. Og selv sørover fra Lomo de la Cebada er veien ekstremt smal og svingete de neste 12 km.

Kjent retur

Returner opp til krysset med GC-60 (80 km), og kjør videre langs denne mot øst. Ruten tilbake til sørkysten er den samme som ble fulgt i vår første artikkel denne sesongen.

Melder sulten seg, er det nok av restauranter å velge mellom i San Bartolomé de Tirajana og Fataga. Er det fortsatt tid igjen før solnedgang, gir vår første artikkel i høst også tips om steder som er verdt å besøke på vei ned Fataga-dalen.

I San Fernando fortsett sørover til toplanskrysset med GC-500 (112km). Ta til høyre og følg så skilting til motorveien GC-1 200 meter senere.

Sving inn på motorveien (GC-1) mot vest, og kom tilbake til avkjørsel 56 ved Arguineguin etter totalt 124 km. Regn med minst tre og en halv time i ren kjøretid.

Vi ønsker alle en god jul, og at turen faller i smak uansett hva dere velger å gjøre underveis. 

Bilturer på Gran Canaria

Frifot Forlag gir denne sesongen alle anledning til å ta et avbrekk fra det travle strandlivet.  Vi tar deg med på de beste kjøreturene, og til de fineste utsiktspunkt og piknikplasser.

De som trenger en strekk på beina er heller ikke glemt da flere gode forslag til korte rusleturer som et avbrekk på bilturen også er med. Spesielle severdigheter verdt å få med seg omtales også.