Staten frigjør penger til brannskaderammede på Gran Canaria

Fra og med i dag, tirsdag, frem til 25. september kan personer, institusjoner og firma som er brannskaderammet på Gran Canaria søke om erstatning fra den spanske stat.

Illustrasjone viser brannområder som er ødelagt (rødt), skadet (oransje) og kan være skadet (gult) i den siste. stire skogbrannen i augus som rammet berørte 101,54 kvadratkilometer. Ill: Copernicus EMS

Tre skogbranner som raste fra 10. til 25. august har rammet nesten 120 kvadratkilometer skog, utmark, beiter og landbruk samt noen få boliger i fjellområder på Gran Canaria.

Familiedrevet ysteri skadet

Blant annet er en liten, familiedrevet ostefabrikk i Artenara, fabrikkens ostelager, vanningsanlegg, beitemark og eiernes privatbolig skadet.

Nå kan de brannrammede søke om skade-erstatning fra staten, ifølge en pressemelding fra den spanske regjerings delegat på Kanariøyene.

Innenriksdepartementet har satt av midler i henhold til lov 307/2005 for nødsituasjoner og naturkatastrofer.

Brannskader i ti kommuner

Kommunene som har fått varierende grad av brannskader er Artenara, Tejeda, Gáldar, Telde, Ingenio, Valleseco, Moya, Vega de San Mateo, Agaete og Santa María de Guía, vises det til.

137 hektar dyrket mark er ødelagt

Et 104,52 kvadratkilometer (10 452 hektar) stort område ble brannrammet i den siste og største brannen, som startet i Valleseco 17 august.

Dette ifølge de siste beregningene fra Copernicus-programmet basert på høyoppløste satellittbilder fra 26. august.

Nesten 2500 hektar skog 137 hektar dyrket mark, 837 hektar beitemark, 256 hektar dyrkbar mark og over 2100 hektar busker, kratt og andre vekster er definert som «ødelagt».

Enda større arealer er definert som «skadet» og «kan være skadet».

Relativt små materielle skader

De materielle skadene på bygninger, maskiner, kjøretøy, infrastruktur osv. er det foreløpig ingen god oversikt over, men de ser foreløpig ut til å være begrensede med tanke på størrelsen og den raske spredningen av brannen.

Svært få boliger og andre bygninger ble skadet.

13 209 innbyggere bor i de delene av områdene som er definert som skadet eller ødelagt i den siste, riktig store brannen, og 18 093 bor totalt i de brannberørte områdene

Pengene som staten setter av  kan gis til de med spesielle behov som oppstår på grunn av en nødsituasjon eller naturkatastrofe, står det i pressemeldingen.

Det gjelder personskader og materielle skader, og størrelsen skal være i henhold til det økonomiske behovet og midlene som er tilgjengelige.

 Bedrifter med opptil 50 ansatte kan også søke støtte fra denne potten for utgifter de har hatt som følge av brannen, og for direkte skader.

En informasjonsbrosjyre for slike søknader kan også lastes ned.

Flere fond kan bli stilt til rådighet

Regjeringens delegat utelukker ikke at andre typer hjelpefond også kan bli aktivert når skadeomfanget r kartlagt.

Det er ventet at den regionale regjeringen, Gran Canarias øyråd og de berørte kommunene også stiller forskjellige former for hjelp og støtte til rådighet.

Private innsamlingsaksjoner er også startet, blant annet av norske og britiske initiativtakere på Gran Canaria.

Ikke mindre enn fire norske innsamlinger er startet på Spleis.no. To pågår ennå, to er avsluttet og fikk inn til sammen 137 550 kroner.

Mange er uten forsikring

Forsikringsselskapene får også hendene fulle i månedene som kommer.

Dog er det en stor andel kanariere som ikke forsikrer sine eiendommer, ifølge statistikker og studier som er gjennomført tidligere.

Tags