Slik reagerer politikere på Kanariøyene på den spanske regjeringens avgang

En knusende korrupsjonsdom denne uken mot 29 politikere fra høyrepartiet Partido Popular, som utgjør Spanias regjering, førte til flertall for et mistillitsforslag i dag. Her kan du lese hvordan kanariske politikere reagerer på avgangen.

Fernando Clavijo (til høyre), Kanariøyenes president, har hatt for vane å vri seg mot Mariano Rajoy (til venstre) og høyrepartiet PP. Nå må han tenke nytt. Foto: Gobierno de Canarias

Det høyrevinklede nasjonalistpartiet Coalicion Canarias (CC) er regjeringsparti på Kanariøyene, og den sittende presidenten, Fernando Clavijo, har flere ganger uttalt seg positivt om et samarbeid med Partido Popular (PP), og har inngått samarbeid om årets statsbudsjett.

I dag uttaler han til pressen etter et møte i Las Palmas om situasjonen som har oppstått at panoramaet er endret, og at partiet må tilpasse seg den nye situasjonen.

Bred støtte til mistillitsforslag

Det sosialdemokratiske partiet PSOE, som ledes av Pedro Sanchez, fremmet mistillitsforslaget med støtte fra venstrepartiet Podemos Unidos og høyrepartiet Ciudadanos. Sanchez overtar statsministerposten for PSOE inntil et nyvalg er gjennomført.

PP og PSOE er de to partiene som opp gjennom årene har vekslet på å ha regjeringsmakten i Spania. De siste årene har de nyere partiene Podemos Unidos og Ciudadanos vokst frem til å bli sterk opponenter.

På Kanariøyene har CC hatt en sterk rolle i mange år og ofte vært del av samarbeidsregjeringer med enten PSOE eller PP, og inngikk en pakt med PSOE under det forrige valget.

Flere viktige avtaler er inngått den siste tiden mellom staten og regionen Kanariøyene, og det kan bli en forsinkelse for å sette disse ut i livet på grunn av regjeringsskiftet.

Ønsker samarbeid

Det kanariske venstrepartiet Nueva Canarias (NC) inviterer den nye PSOE-regjeringen til samarbeid.

NCs president, Román Rodríguez, ber om at avtaler for det nye statsbudsjettet blir innfridd – her fikk partiet forhandlet forhandlet gjennom en rekke økonomiske fordeler for Kanariøyene i utbytte mot å støtte PP-regjeringens statsbudsjett.

Han ber også om at reformen av valgsystemet og det økonomiske regimet på Kanariøyene (REF) blir gjennomført.

Nødvendig mistillit

Rodriguez sier at mistilliten mot Spanias statsminister Mariano Rajoy var rettferdig og nødvendig etter dommen i Gürtel-saken, som den store korrupsjonssaken mot PP er kalt. Partiet mottok svarte penger i partistøtte, og er dømt til å betale tilbake 2,4 millioner euro.

Mariano Rajoy er den første statsministeren i Spania som må gå av etter et mistillitsforslag siden demokrati ble innført i landet. Mistillitsforslaget fikk støtte av 180 av de 350 representantene i Kongressen.

Rajoy var senest i mai på besøk på Kanariøyene.

PP har i mange år vært kritisert for korrupsjon. En lang rekke PP-politikere har de siste årene blitt dømt eller tiltalt for korrupsjon, ikke minst på Kanariøyene.

Tags