Mange kommuner er sløve med sikkerhetsplaner for badestrender

Kommunene på Kanariøyene hadde frist 1. august for å gi svar om status for sine planer i forhold til kravene om sikkerheten på badestrendene. Bare 33 av 77 kommuner med strender har svart innen fristen  

Tauro-stranden på Gran Canaria er blant strender som er helt blottet for sikkerhetstiltak, men denne stranden er egentlig i teorien stengt for badegjester på grunn av at den ikke har fått godkjent ferdigstilling fra myndighetene - det pågår en juridisk tvist fordi stranden er ulovlig bygd etter at en tidligere kystsjef forfalsket dokumenter slik at byggetillatelse ble gitt.. Mange tar seg imidlertid forbi avsperringene og bruker stranden likevel. Foto: Ben Waatvik.

Parlamentsmedlem Rafael Yanes ga uttrykk for dette under et møte med Sebastián Quintana, lederen for en kampanje mot drukning som heter "Kanariøyene, 1500 km kysr", denne uken.

Kanariøyene har nærmere 600 strender som må innfri karvene i Kanariøyenes regelverk for sikkerhet for badegjester.

De kommunene som ifølge en pressemelding har svart innen fristen er disse:

Arona, Buenavista del Norte, Tacoronte, Fuencaliente, Llanos de Aridane, Garafía, Barlovento, San Andrés y Sauces, Puntallana, Hermigua, Frontera , Telde, Santa Lucia de Tirajana, Mogán, Tla Aldea de San Nicolás, Betancuria, Antigua, Artenara, Tuineje, Arrecife, San Bartolomé, Tías, Yaiza og Teguise.

I tillegg til å kritisere kommunenes sløvhet, har Yanes kontaktet forskjellige direktorater på Kanariøyene, og skal også kontakte kommunene, for å drive frem kampanjer som skal forebygge drukning.

Han viser til at øyrådet på Gran Canaria er de eneste som har forpliktet seg til å støtte en slik kampanje, som går over fire år. Det er den nevnte kampanjen, "Kanariøyene, 1500 km kysr", som har satt ut i livet 200 tiltak så langt.

Det er flere drukningsdødsfall enn trafikkdødsfall på Kanariøyene. Fra januar til juli omkom 28 mennesker av drukning.