ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 03. JULI 2020
Konsumprisindeksen viser tydelig koronautslag. Illustrasjon:Randi Strand

Konsumprisindeksen påvirket av pandemien

Siden pandemien ble en realitet og de ulike tiltakene ble satt inn, har man sett en stor endring i prisene i ulike sektorer av det spanske konsumentmarkedet.

I den spanske konsumprisindeksen (KPI) for mai 2020 vises det tydelig hvilken effekt pandemien har hatt. De store endringene i første halvdel av året har igjen hatt stor innvirkning på sammenligningen med første del av fjoråret. 

Når det gjelder matvarer og alkoholfrie drikkevarer så har det ikke vært noe endring fra april til mai, men man har hatt en prisøkning på 3,5 prosent fra mai i fjor til mai i år.

I kategorien for bolig, lys og brensel ser man en prisøkning på 0,1% fra april til mai, men fra mai 2019 til mai i år har man hatt en prisreduksjon på 5,9%. I transportnæringen har prisene blitt redusert med 0.8 % fra april til mai, og en total reduksjon på 7,7% siden samme periode i fjor.

Prisene i hotell, kafé og restaurantnæringen viser en økning fra april til mai på 0,6%, og en økning på 1,9% siden samme periode i fjor. 

Forventet totalindeks for juni er -0,3% som er seks tideler økning fra mai måned da totalindeksen lå på -0.9%. Etter måneder med store endringer kan prognosene satt for juni måned bety, dersom disse blir bekreftet nå i starten av juli, at markedet er på vei tilbake til normalen, sakte, men sikkert. 

I konsumprisindeksen for Kanariøyene er det kategorien bolig, lys og brensel som har hatt det største prisfallet med et fall på 3,8% fra mai i fjor til mai i år. Størst prisøkning i samme periode hadde matvarer og alkoholfrie drikkevarer med en økning på 3,0%.

Den norske konsumprisindeksen viser samme trend i noen av de ulike kategoriene.

Hotell- og restauranttjenester hadde en prisøkning på 0,4% fra april til mai, og en økning på 1,6% siden samme periode i fjor. I likhet med de spanske prisnivåene for bolig, lys og brensel har man sett en prisøkning fra april til mai på 0.2%, men en nedgang på 4,0% siden mai i fjor.

I motsetning til den spanske konsumprisindeksen, har prisene i transportnæringen hatt en økning på 0,4% fra april til mai, og en økning på 1,8% fra mai 2019 til mai i år. Matvarer og alkoholfrie drikkevarer hadde et prisfall på 0,6% fra april til mai, og et fall på 4,7% fra mai 2019 til mai i år.

Her kan du se sammenligning mellom Kanariøyene, Spania som helhet og Norge.

Kilder: Statistisk Sentralbyrå (SSB) og Instituto Nacional de Estadística (INE)

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER