Klimaforandring og calima bidrar til algeoppblomstring på Kanariøyene

Flere naturlige faktorer, deriblant lange perioder med calima, det vil si svevestøv fra Sahara, og klimaforandringer bidrar til oppblomstringen av alger på Kanariøyene.

Alger på Kanariøyene i sommer. Foto: Canarias en red

Det er mange spekulasjoner i sosiale medier om årsaken til algeoppblomstringen i kanariske farvann i sommer, og mange påstår at det skyldes utslipp av kloakk eller at det er kloakk og ikke alger.Både farge og lukt gjør at det kan forveksles med kloakk.

Et eksempel er en video fra Bahia Feliz sør på Gran Canaria av noe som påstås å være et kloakkutslipp i havet. San Bartolome de Tirajana kommune har tilbakevist dette, og viser til at vannprøver avslører at det er alger.

Spekulasjonene har ført til at regionsregjeringen går offentlig ut med en presisering av hva som egentlig er årsaken.

Varm og rolig sjø kombinert med calima

Noen av årsakene som blir oppgitt til at Trichodesmium erythraeum, som er det latinske navnet på mikroalgene, trives, er en oppvarming av havets overflate i sommer, en lang periode med rolig sjø og gjentatte episoder med calima.

Spesielt næringsrikt vann sør for La Gomera og Tenerife som resultat av den lange perioden med stille sjø i juni og oppvarming av havoverflaten i sommer skal ha trigget algeveksten.

Sandstøvet fra Sahara skal ha gitt ekstra næring til algene slik at de reproduserer seg raskt og danner store brunaktige flak på overflaten, ifølge teknikere og forskere som myndighetene har konsultert.

De vestlige Kanariøyene er mest plaget

Havstrømmene og klimaforholdene skal ha bidratt til at algeinvasjonen har vart lenger enn ved tidligere tilfeller og særlig nådd vestkysten og østkysten av El Hierro, La Gomera, La Palma, Tenerife og, i mindre grad, sørvestsiden av Gran Canaria.

På noen strender er det observert skum som følge av den store mengden organisk materiale.

Viseministeriet for miljø og observatoriet for klimaendringer jobber med en studie av denne naturprosessen, som det angivelig blir stadig tydeligere at henger sammen med den globale oppvarmingen.

Forskerne forsikrer om at algeflakene vil løses opp og spres av havstrømmer og bølger. De to forrige algeinvasjonene på Kanariøyene skjedde i 2004 og 2011, så det er ikke noe som forekommer hyppig.

Ingen algestengte strender

Internasjonal presse skrev i forrige uke at strender på Kanariøyene var stengt på grunn av algeinvasjon, men dette har myndighetene tilbakevist.

Alle strender er angivelig åpne, men det bli advart mot direkte kontakt med algene fordi det kan gi hudirritasjoner.

Tags