Kaller corona-opphausingen en informasjonspandemi

Kanariøyenes Instituttdirektør for tropiske sykdommers og folkehelse kaller opphausingen av corona-virustet en informasjonspandemi.

Det er mye feilinformasjon og direkte bløff om coronaviruset i sosiale nettverk,og enkelte medier. Det gjør folk unødig engstelige. Ill: Pixabay

Direktøren,Jacob Lorenzo, kom med uttalelsen under et foredrag om myter og realiteter om covid-19 på onsdag.

Foredraget ble holdt hos farmasifakultetet på universitetet i La Laguna. Hovedbudskapet var å dempe tilløpene til alarmtilstand og fjerne frykt, tvil og usikkerhet, gjennom informasjon og vitenskap.

Lorenzo syns det er mye støy om et virus med en dødelighet så lav som 0,7 prosent, og der risikogruppen er pasienter over 80, og de som er syke fra før.

Jacob Lorenzo understreket behovet for å ha tillit til at helsesystemet har smitteprotokoller for å begrense smitte, og at det fungerer.

Han viste også til at over 80 prosent av smittetilfellene er milde, og at bare 0,2 prosent av de som er smittet på verdensbasis er barn under tolv år.

For å sette det i perspektiv, nevnte han at en million mennesker døde av influensa i utviklede  land i 2018, og en halv million i underutviklede land.

Dessuten at 400 000 døde av malaria i fjor, og ni millioner av sult.

Han advarer mot maskehysteri, som kan føre til at folk som virkelig trenger å bruke maske ikke får tak i det. Lorenzo viser til at masker bare er kompletterende til håndvask og hosting i  papirlommetørkle, som er viktigere  for å begrense smitte.