ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 02. SEPTEMBER 2015 - SIST ENDRET 31. DESEMBER 2020
Sør på Gran Canaria fins det mange bolig- og turistbygninger som er berørt av problemstillinger rundt den siste utgaven av moderniseringsloven og reguleringen av utleie av ferieboliger. Foto: Hugo Ryvik

Hevder at turismelov åpner for utleiegribber på Gran Canaria

Turismeloven på Kanariøyene åpner for at boligeiere som ikke overholder regler og lover, kan miste boligen til en tredjepart til en lav pris, skriver journalisten Teresa Cardenes i en artikkel i ATC Press.

ANNONSE

Denne tredjeparten kan angivelig være hvem som helst, slik som et utleieselskap eller andre eiere av boliger i bofellesskapet.

Dette fordi boligen i henholdt til lovteksten etter sigende kan bli lagt ut på anbud hvor alle kan legge inn bud.

Store begrensinger

Cardenes viser til flere paragrafer i loven om fornyelse og modernisering av turismen på Kanariøyene, som ble godkjent av den forrige regjeringen i mai i år, like før regional- og kommunalvalget.

Hvis du eier en leilighet sør på Gran Canaria, får du ikke bo i den året rundt, du kan ikke bruke den fritt når du vil. Du kan heller ikke leie den ut på egen hånd til turister – du må gå gjennom utleieselskap som fastsetter prisen, hevder hun.

Store bøter og tvangssalg

Hvis du ikke følger reglene, risikerer du bøter på opptil 300 000 euro, og boligen kan bli tvangssolgt til en tredjepart, påstår journalisten.

Hun mener at et tvunget eierskifte er kamuflert i loven under noe som beskrives som «utskifting av dissidente boligeiere», et system for overføring av boliger.

Boliggribber kan påvirke

Slik loven er formulert, mener hun at boliggribber kan påvirke situasjon slik at boliger til dissidente eiere blir lagt ut på anbud.

Deretter kan de tilegne seg boligene til priser som ligger langt under markedsverdien. For eksempel ved å anmelde eiere som bor i boligene lenger tid enn det som er tillatt, eller leier ut ulovlig, eller ved å infiltrere bofellesskapene.

Stor uro sør på Gran Canaria

Denne problemstillingen er særlig aktuell sør på Gran Canaria akkurat nå, der hundrevis av boligeiere i turiststrøk og områder med blanding av turistanlegg og boliganlegg, raser mot turismeloven og mot en nye planregulering i San Bartolome de Tirajana kommune, som er tilpasset loven.

Kanariøyenes nye president, Fernando Claudio, sa på mandag at moderniseringsloven skal gjennomgås, og at det kan bli endringer i loven neste år, men foreløpig er det helt i det blå hvilke endringer som eventuelt kommer. Han ber folk om å ta det med ro.

Tenkt scenario

Artikkelen beskriver et slags verst tenkelig scenario hvis lovteksten blir utnyttet fullt ut av noen som vil tilegne seg utleieboliger billig:

I et boliganlegg med 18 boligenheter som er en blanding av turistboliger og faste boliger eller langtidsboliger, kommer det inn eksterne klager på at boliger blir leid ut ulovlig til turister.

Hvis eierne det klages på ikke går med på å endre situasjonen i løpet av et år, og overlate utleien til et selskap, kan de bli sett på som en dissident. Dermed kan eierne byttes ut.

Hvis myndighetene legger boligene ut på tvangsanbud, kan en tredels flertall, det vil seks av boligeierne, avgjøre hvem som skal få kjøpe de andre tolv boligene, hvis eierne av disse blir sett på som dissidenter.

Tilstramming av lovverket

Denne tredje utgaven av moderniseringsloven er ifølge artikkelforfatteren betydelig strengere når det gjelder sanksjoner mot eiere som ikke overhoder reglene, ifølge journalisten.

Loven ble godkjent omtrent samtidig med at en lov om utleie av privatboliger til turister, såkalte ferieboliger, ble godkjent på Kanariøyene.

Utleieloven, som også møter mye kritikk, forbyr direkte utleie av boliger i turiststrøk til turister. Dette kan kun gjøres via utleieselskap.

Les også:

Fortsatt frykt og forvirring i boligkonflikten sør på Gran Canaria

Privatdetektiver skal avsløre ulovlig utleie på Gran Canaria

Hevder at 80 turistbygninger på Gran Canaria står utenfor utleiekontroll

Demper frykten for begrenset bruk av boliger i turistsoner

Mogán kommune vil begrense eiernes bruk av turistleiligheter til én måned

Stor uro om bruk og utleie av privatboliger på Gran Canaria

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER