ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 29. JUNI 2020
Fra politiets egne bilder av aksjonen Foto: Europol/Guardia Civil

Bande sendte 2500 tonn farlig avfall ulovlig fra Tenerife til Afrika

Teneriffa-ligans giftsopor blev barnarbete i Afrika

Politiet har sprengt en bande som er mistenkt for å sende store mengder miljø- og helsefarlig avfall ulovlig fra Tenerife til forskjellige land i Afrika i årevis.

ANNONSE

138 ulovlige forsendelser av nesten 2500 tonn miljøavfall skal ha blitt gjort fra havnen i Santa Cruz de Tenerife til land som Nigeria, Senegal, Ghana, Gambia, Togo, Benin, Guinea Conakry, og Sierra Leone.

34 personer er pågrepet på Tenerife og Gran Canaria, skriver politiet i en pressemelding. De fleste er av afrikansk opprinnelse, men det er også europeere.

Det nasjonale politiet har samarbeidet med Guardia Civil og Europol for å avsløre virksomheten og pågripe medlemmene i banden.

Stablet i skipscontainere

Avfallet ble lastet i skipscontainere og solgt til land i Sentral-Afrika.

Det omfattet store mengde brukte elektronikkprodukter og elektriske produkter, hvitevarer, brukte kjøretøy og brukte bildeler.

Avfallet ble kjøpt av firma og private på Kanariøyene og lastet uten noen for for separering eller beskyttelse i containere.

En 62 år gammel kvinne fra Italia som driver et eksportfirma i El Fraile i Arona på Tenerife, skal ha ordnet alle de nødvendige eksportdokumentene.

Inkludert forfalskede sertifikater som så ut til å komme fra firma som reparerer denne typen artikler, der det sto at varene var reparert og fungerte. Dermed kunne de eksporteres som brukte varer i stedet for miljøavfall.

Dokumentene ble sendt til en sertifisert tollagent.

Fant dokumentasjon for to års virksomhet

Under en husransakelse hos kvinnen, ble det funnet store mengder dokumentasjon for årene 2018 og 2019.

Opp til 40 personer skal ha vært involvert disse årene.

750 tonn elavfall

Over 750 tonn av miljøavfallet som er sendt ulovlig er elektriske og elektroniske produkter.

Over 150 tonn var tykkskjermer av den gamle typen med bilderør, og over 145 tonn var kjøleskap med miljøfarlige kjølemedier.  

Mange skadelige stoffer

Avfallet inneholder en rekke miljø- og helsefarlige stoffer, og må håndteres på en måte som ikke medfører risiko for at disse slipper ut, eller medfører helserisiko for mennesker som håndterer varene, særlig under demontering for å gjenvinne verdifulle komponenter.

Eksempler på stoffer de kan inneholde er kadmium, kvikksølv, bly, arsenikk, fosfor, farlige oljer, og gasser som kan skade ozonlaget.

Avfallet er sendt til land som i liten grad driver med ansvarlig resirkulering, eller har krav om miljø- og helsemessig trygge arbeidsforhold for ansatte. I mange tilfeller er det barnearbeidere som jobber med dette miljøavfallet i ankomstlandene.

Ofre blir materialer brent for å frigjøre verdifulle materialer som kobber, med miljø- og helsefarlige utslipp som følge.

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER