Kanariknollene blir kjendiser i Europa

I neste uke kommer de første potetene som er merket med opprinnelsessted Kanariøyene ut i Europa.

Kanariske poteter serveres i mange varianter. Nå blir de mer kjent i Europa. Foto: Turistrådet på Gran Canaria

Det fins 29 varianter av kanariske poteter av typen ”Papas Antiguas de Canarias”. EU godkjente i oktober 2012 at disse får opprinnelsesmerking, som er den høyeste ”utmerkelsen” i EU for matprodukter.

Lovbeskyttet opprinnelsesmerking kan bli gitt til matprodukter med særpreg, tradisjon og en klar geografisk opprinnelse.

Det betyr at kun poteter som er produsert på Kanariøyene kan merkes på denne måten, ikke lignende poteter som er produsert andre steder i verden. 

Den første innhøstingen av disse potetene som blir opprinnelsesmerket blir sendt ut på det europeiske markedet den kommende uken.

I EU-dokumentene blir de kanariske potene beskrevet slik:

  • Fargen på potetskinnet spenner fra dyp lilla via rosa og oransje til brun.
  • Fargen på kjøttet varierer fra krem til dyp eggeplommegult. Intensiteten på fargen øker når potetene er kokt.
  • Formen er rund, overflaten er ujevn og har mer eller mindre dype groper.
  • Typiske størrelser er liten eller svært liten, fra én centimeter til åtte centimeter.
  • Aromaen er frisk og lett, og spenner fra mais til kastanje.
  • Teksturen er ikke kornet, men kan være melet, kremete eller smøraktig.
  • Smaken minner om ristede korn og nøtter.

Mange er kjent med den kanariske potetretten papas arrugadas, som er sterkt saltede, rynkete småpoteter med sprøtt skall som ofte serveres med sterke kanariske sauser, mojo rojo (rød saus) eller mojo verde (grønn saus).