Lutfattig norsk kvinne bor i kjøpesenter i turistparadis på Gran Canaria

En norsk kvinne er en av flere lutfattige mennesker, som har bosatt seg i forlatte lokaler i kjøpesenter i Playa del Inglés, skriver avisen Canarias Ahora.

Ikke bare sol og glede: Turistparadiset Playa del Inglés har sine skyggesider. Foto: Anders Gundersen

Den norske kvinnen bor angivelig på fem kvadratmeter, uten vinduer eller vann, i kjøpesenteret Nilo, ifølge avisen.

Over 370 000 alvorlig fattige

Andelen lutfattige mennesker på Kanariøyene har steget voldsomt under corona-pandemien.

Mange ordner seg bolig i forlatte lokaler, huler, under broer og andre steder hvor de forsøker å overleve en håpløs tilværelse.

373 665 mennesker levde i alvorlig fattigdom ved utgangen av 2020, ifølge en rapport fra det europeiske nettverket for kampen mot fattigdom og sosial utestengelse i Spania (EAPN-ES).

Det utgjør 16,5 prosent av befolkningen.

Fra 2019 til 2020 økte antallet lutfattige med 49 prosent.

Mange fattige utlendinger i turistkommunene

Den katolske kirkes hjelpeorganisasjon Cáritas, opplyser at 61 prosent av menneskene de hjalp sør på Gran Canaria i 2020, var utlendinger.

I Gran Canarias største turistkommune, San Bartolome de Tirajana, tjente 10,2 prosent av de cirka 50 000 innbyggerne mindre enn den definerte grensen for alvorlig fattigdom i 2018, ifølge tall fra det nasjonale, statistiske instituttet INE.

I nabokommunen Mogán, også en stor turismekommune, var det 10,4 prosent av befolkningen på cirka 20 000 som hadde inntekter under denne grensen.

I dag ligger andelen lutfattige i de to turistkommunene etter alle solemerker enda høyere på grunn av pandemiens konsekvenser, men det foreligger ikke ennå ferske tall fra de ulike kommunene.

Mottar ikke støtte

Den norske kvinnen som bor i Nilo-senteret, brakk angivelig hoften for snaue ti år siden, er operert flere ganger, og har etter sigende en kronisk sykdom og ryggsmerter som gjør at hun ikke klarer å stå eller gå i mer enn fem minutter om gangen.

En venn henter mat til henne fra en matbank.

Hun skal ha levert papirer til kommunens sosialarbeider for å søke om minimumsinntekt for livsgrunnlag (MVI), men har angivelig ikke fått svar, og klarer ikke å følge opp selv.

Ifølge Canarias Ahora, har hun også forsøkt å få uføretrygd, men mangler etter sigende litt for å innfri kravet på 65 prosent uførhetsgrad.  

Akilleshæl for samfunnet

Den store avhengigheten av turismen er en akilleshæl for det kanariske samfunnet.  

Corona-pandemien har gjort dette svært tydelig.

I San Bartolomé de Tirajana jobber normalt halvparten av innbyggerne i turismerelaterte jobber.

Siden pandemien slo til, har svært mange av disse vært uten jobb.

Canarias Ahora skriver også om en mann som bor med sin tolv år gamle datter i annet kjøpesenteret, Eurocenter, som ligger i Maspalomas, og flere andre som bor i kjøpesenter i sør.

Mannen er, ifølge avisen, sterkt svekket etter å ha vært innlagt på sykehus med covid-19 nylig.

San Bartolome de Tirajana kommune har angivelig kjennskap til at folk bor i kjøpesenter.

De skal ha kontaktet eierne av de gjeldende sentrene for å få dem til å gjøre om til boligkomplekser.