To av blindpassasjerene fra Nigeria innrømmes likevel asyl

Kuvending: Etter først å ha gitt avslag, har Spania nå innrømmet asyl for to av de tre blindpassasjerene som reiste fra Nigeria til Gran Canaria i rorbrønnen på et tankskip.

Althini Nigeria rorbrønn Gran Canaria

Turen i rorbrønnen ble lang for de tre mennene.

I dag er det bekreftet at det sent i går kveld ble klart at spanske myndigheter tar en kuvending i asylbehandlingen.

Etter en henvendelse fra flyktninghjelpen i Spania (CEAR), bli saken behandlet på nytt, og to av mennene er nå innvilget asyl.

FNs høykommissær for flyktninger har bedt om at den tredje mannen må innvilges internasjonal beskyttelse på humanitært grunnlag.

Hjelpeorganisasjonen Caminando Fronteras og kirkens migrasjonssekretariat på Kanariøyene har bedt om at saken til den tredje mannen skal behandles på nytt i løpet av 48 timer fra i går, mandag.

Dette er i henhold til internasjonale regler for søknader på humanitært grunnlag.

Saksbehandlingen for denne mannen startet litt senere enn for de andre to siden helsetilstanden var alvorlig, og han var innlagt på sykehus.

Mennene er fra 20 til 27 år gamle. De tilbrakte elleve dager i rorbrønnen på en oljetanker som reiste fra Nigeria til Las Palmas, hvor de ankom 28. november.

Canariajournalens redaksjon får ofte spørsmål om hva som gjelder for migranter som kommer til Kanariøyene. Det må påpekes at de fleste kommer sjøveien i småbåter, men at reglene er de samme.

Dette skjer med de som ankommer:

De fleste småbåtene blir oppdaget av kystradar eller observatører, og møtt av sjøredningstjenesten før de kommer til land.

Passasjerene blir fraktet til en av havnene på øygruppen.

Alle flyktninger og andre immigranter som ankommer Kanariøyene i småbåter, blir  pågrepet av det nasjonale politiet ved ankomst, etter å ha fått en helsesjekk av Røde Kors.

Barn og mødre som kommer sammen med barn, blir ikke pågrepet. 

Politiet kan holde de som ikke settes i smitteisolat, karantene eller legges inn på sykehus i varetekt i opptil 72 timer, mens identitet og hjemland blir fastslått, og de blir fremstilt for en dommer. 

Etter 72 timer overtar Røde Kors ansvaret, gjennom en avtale med det spanske migrasjonsdepartementet.

De som ikke er spesielt sårbare, eller ikke har grunnlag for å søke asyl, eller få opphold på humanitært grunnlag, skal i utgangspunktet deporteres.

De blir plassert i interneringssenter (CIE). Der kan de holdes i opptil 60 dager.

Røde Kors plaserer de andre i midlertidige mottakssenter, og finner ut hvilke som er asylsøkere, hvilke som kan få flyktningstatus, og hvilke som er spesielt sårbare (enslige mindreårige, gravide, enslige mødre med barn og funksjonshemmede). Mange av disse blir overført til egnede mottakssentre på fastlandet.

De kan bo i mottakene i opptil ni måneder, og får spanskkurs og annen undervisning, for å bli rustet til å integreres og klare seg selv i Spania. 

Asylsøkere kan bo i mottakene til søknadene er behandlet.

Det er frivillige i Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR som hovedsakelig tar seg av de som ankommer. CEARs rolle er hovedsakelig å stille juridisk hjelp til rådighet for de som trenger det. 

Flyktningmottakene drives av hjelpeorganisasjonene Røde kors, Hvite kors, Accem og den internasjonale migrasjonsorganisasjonen, IOM.

Tags