Markant nedgang i flyktningstrømmen fra Afrika til Kanariøyene i høst

De siste to månedene har strømmen av flyktninger og andre migranter som ankommer Kanariøyene i småbåter dabbet av.

Det er ikke uvanlig at gummibåter som denne, krysser Nord-Atlanteren fra Afrika til Kanariøyene overlastet med mennesker.

Det er ikke uvanlig at gummibåter som denne, krysser Nord-Atlanteren fra Afrika til Kanariøyene overlastet med mennesker. 

Frem til i sommer hadde det kommet flere enn på samme tid i fjor, men reduksjonen de siste månedene har vært betydelig.

14 prosent ned i år

Resultatet er at det har kommet 14,1 prosent færre fra januar til oktober enn på samme tid i 2021. Fra januar til mai var antallet 50 prosent høyere enn i fjor.

14 457 flyktninger og andre migranter har ankommet i småbåter fra Afrika i årets ti første måneder, ifølge migrasjonstall fra Spanias innenriksdepartement.

Disse menneskene har krysset havet i 323 åpne småbåter.

Avtaler med afrikanske land

Nedgangen i ankomster kommer blant annet av at Spania inngikk en avtale med Marokko tidligere i år, hevder Spanias innenriksminister, Fernando Grande-Malaska.

En del av avtalen gjaldt økt kontroll med flyktningstrømmen fra marokkansk side.

Effektiv innsats i Mauritania

Tidligere er det gjort avtale med Mauritania, og dette hevder innenriksministeren er årsaken til at det kommer langt færre flyktninger i langkanoer fra dette landet.

Grande-Malaska uttalte 2. november, i forbindelse med et møte med innenriksministeren og forsvarsministeren i Mauritania, at mauritanske myndigheter stopper 40 prosent av flyktningbåtene fra å seile ut fra landet.

166 flyktninger har ankommet Kanariøyene i småbåter fra Mauritania hittil i år.

I 2021 hadde det kommet 1957 på samme tid.

Mange aksjoner

I andre kvartal i år gjennomførte spansk Guardia Civil, sammen med mauritansk politi, kystvakt og gendarmeri, 351 aksjoner der 28 langkanoer og 4344 mennesker ble hindret fra å reise til Kanariøyene.

Spansk og mauritansk nasjonalpoliti har i samarbeid utført 125 aksjoner i år der 25 kriminelle organisasjoner som drev med menneskesmugling har blitt oppløst.

Gummibåter dominerer

Den siste tiden har det kommet færre trebåter (pateras) og langkanoer (cayucos), og langt flere gummibåter enn tidligere.

Gummibåtene har en enda større risiko for å forlise enn trebåtene.

Forlis skjer ofte på den farlige flyktningruten mellom Afrika og Kanariøyene. Dødstallene er høye, og flere båter har vært savnet på havet i lang tid. Mange av disse blir aldri funnet.

Størst trykk på de østlige øyene

De siste månedene har det vært størst press på Lanzarote og Fuerteventura med båter fra Marokko. Svært få båter har ankommet de andre Kanariøyene.

Båtene som ankommer fra Marokko har som regel med seg mange passasjerer fra flere land i Afrika enn Marokko, blant annet Mali, Guinea Conakry, Sierra Leone og Elfenbenskysten.

En trend i år er at det kommer langt flere kvinner og barn enn tidligere.

Hittil i november har det kommet fire båter med 188 passasjerer til Lanzarote, Fuerteventura og Gran Canaria, ifølge nødsentralens tall.

Tags