Alle Helgeners Aften

FEIRING: Noche de Los Finaos, Alle Helgeners Aften, i dag bedre kjent som Halloween etter engelske All Hallows Eve

Når:

På Kanariøyene er moderne Halloween-feiring også blitt vanlig, i likhet med store deler av verden, men de har fra tidligere av en annen type tradisjonell feiring til ære for de døde som blir kalt “Noche de Los Finaos”, som betyr kastanjenatten.

Det arrangeres parader, serveres grillede kastanjer og lokale musikkgrupper opptrer.

Opprinnelig var tradisjonen at familien ble samlet og den eldste kvinnen i familien fortalte historier om de som var borte videre til de yngre. Folk hedret for det meste de døde hjemme bak lukkede dører, i følge Fedac, Kanariøyenes forening for etnografi og håndverk.

I San Telmo-parken i Las Palmas starter arrangementet klokken 20, og det er tilsvarende arrangement i andre bydeler og andre byer og på streder på Gran Canaria og de andre Kanariøyene.

I Arguineguin skjer det på Plaza de Perez Galdos, i San Fernando på Centro Socio-cultural del Mayor.

I Agüimes er det markering i Teatro de la Casa de la Cultura, fra kl. 19 blir det forskjellige hendelser i den historiske bydelen rundt kirkenblant annet etater, musik og parader.

Haloween er for øvrig en urgammel takksigelsesfest hvor det blir ønsket velkommen til vinteren og tatt farvel med sommeren, og en nyttårsmarkering i eldre, norrøn tradisjon og keltisk folketro.

Det ble delt ut mat, frukt og nøtter, også til de døde, fordi disse ifølge folketroen kunne komme tilbake til livet denne dagen. På denne dagen var kanalene til det hinsidige åpne.

Den moderne Halloween-feiringen startet for cirka 150 år siden i USA. Irske og britiske innvandrere til USA på 1800-tallet brakte med seg  hedensk og kristen tradisjon knyttet til død og gjenfødsel.

I Norge ble det først riktig populært på 2000-tallet, og foregår i en svært amerikanisert form.