Lavastrøm har nådd havet ved Guierres-stranden på La Palma

VULKANUTBRUDD: En lavastrøm nådde onsdag kveld frem til Playa los Guierres sørvest på kanariøya La Palma, og fyller på med lava i havet.

Her strømmer flytende lava ned i havet på La Palma i dag. Foto: UME

28. september, 11 dager etter at vulkanutbruddet startet i fjellkjeden Cumbre Vieja, nådde den første lavastrømmen kysten litt nord for for Playa Los Guierres.

Der har lavaen fylt på og laget en ny landtunge som strekker seg cirka en halv kilometer ut fra kysten, og er cirka én kilometer lang.  

Etter noen dager med tilnærmet stillstand, begynte lavafronten litt lenger sør å krype fremover igjen onsdag.

Nå fyller også den på med lava i havet og lager enda en landtunge som overlapper den forrige som ble skapt.

Det betyr at La Palmas landareal kan komme til å vokse ytterligere.

Tegn til at vulkanutbruddet har dempet seg noe tidligere i uken, er ikke tilstrekkelig til å slå fast at vulkanutbruddet nærmer seg slutten, uttalte talspersoner for sikkerhetskomiteen i Pevolca på en pressekonferanse i dag.

Pevolca er en spesialplan for å beskytte innbyggerne.

En nedgang over uker i gassutslipp og jordskjelv samt andre parametere må registreres for at dette skal kunne slås fast.

Seismologen Itahiza Domínguez fra det nasjonale, geologiske instituttet IGN, viser til at en ny økning i jordskjelv som er registrert i dag kan tyde på en ny oppblussing av den vulkanske aktiviteten, men at det er for tidlig å trekke konklusjoner om dette også.

Det har i tillegg vært en økning i utslipp av svoveldioksid, som siden tirsdag har vært oppe i 31 000-43 000 tonn per døgn. 

Skadestatus

  • Et areal på 10 kvadratkilometer var i går morges dekket av lava, ifølge de siste tallene fra den satellittbaserte tjenesten Copernicus.
  • 2605 bygninger og andre konstruksjoner er helt ødelagt, og rundt 100 andre er delvis ødelagt. Nærmere 1200 av disse er boliger, ifølge øyrådet, som henter data fra boligregisteret.
  • Cirka 65 kilometer veier og gater var ødelagt.
  • 2,9 kvadratkilometer landbruk er ødelagt av lavaen: 1,6 kvadratkilometer er bananplantasjer, 60 hektar er vinmarker, og 25 hektar er avokadoplantasjer.
  • Asken har i tillegg gjort store mengder bananer usalgbare, og ødelagt vindruer, men landbruksdepartementet har i dag beordret et midlertidig unntak fra markedsstandarden for askeskadde bananer 
  • Cirka 7500 mennesker er evakuert siden det hele startet.
  • Arbeidsledigheten har steget på La Palma som følge av utbruddet.

Vulkanutbruddet startet 19. september på 900 meters høyde i fjellkjeden Cumbre Vieja sørvest på La Palma. Lavastrømmene går vestover mot kysten.

Se bildeserie 1 fra vulkanutbruddet. 

Bildeserie 2 fra vulkanutbruddet. 

Temaside om vulkanutbruddet

La Palma, den grønneste kanariøya