Turister i livsfare satt snøfast på Gran Canaria i natt

En fransk turistfamilie og et kjærestepar fra Gran Canaria, til sammen seks personer, måtte overnatte på militærbasen på Pico de Nieves, Gran Canarias høyeste fjell, i natt.

En av bilene som ble stående fast på fjellet i natt. Foto: @GranCanariaCab

To mindreårige barn var med familien som ble sittende fast på fjellet i går kveld på grunn av snøværet. Militærbasen lot dem overnatte fordi det var en nødsituasjon der livene sto i fare, skriver avisen Canarias 7.

De seks personene forlot bilene sine og gikk til militærbasen for å søke ly for den bitene kalde vinden og snøen som pisket hardt.

Den franske familien ringte sent i går kveld på dørklokken til militærbasen, like før strømmen gikk på basen. Hadde de kommet etter at strømmen gikk, ville ingen på basen registrert at de var der.

Paret fra Gran Canaria be funnet klokken 02.15 i natt. De skal ha fått probelmer med å starte bilen.

Uansvarlig

Kilder fra militæret som avisen refererer til kaller det ansvarsløst å reise opp i fjellet under slike værforhold.

Gran Canarias øyråd advarer om faren de ville ha vært i hvis de ikke hadde vært i nærheten av en bemannet militærstasjon.

Guardia Civil fordømmer det faktum at folk fortsetter å ignorere advarsler og reise opp i fjellene.

Torsdag morgen ble veien brøytet slik at de kunne ta seg ned fra fjellet. Det kanariske paret lot bilen stå og ble fraktet ned til San Mateo.

Guardia Civil reddet også to lokale fotturister ned fra Pico de Nieves i dag tidlig i et område hvor det var minus 1 grad, tåke, sterk vind og snøvær.

De ble fraktet ned til Cruce de Cazadores, hvor de hadde parkert bilen.

Minusgrader, stormvind og snøvær

Temperaturen var nede i minus 0,6 grader i Vega de San Mateo i går kveld, pluss 0,8 i Cruze de Tejeda, og det blåste opptil full storm i vindkastene i fjellområdene.

Cruz de Tejeda fikk 48 millimeter nedbør i går, ifølge målingene til værinstituttet Aemet, og en hel del av det kom som snø.

Stengte veier i dag

I dag morges var alle veier som fører opp i høytliggende og mellomhøye fjellområder på Gran Canaria stengt.

Snøen har lagt seg ned til 1500 meters høyde i Las Lagunetas i San Mateo. Myndighetene ber folk om å holde seg borte fra fjellene til uværet, som fortsetter i dag, er over.

Trær og steiner har falt ned i veibanene flere steder. I Las Palmas har mange palmer falt over ende og trafikklys sluttet å fungere.

Beinkaldt og orkanvinder i dag

I dag er det overskyet på alle Kanariøyene, inkludert Fuerteventura og Lanzarote. Regnet faller mest i øst og nord på Lanzarote og Fuerteventura, og sentralt og i nord på Gran Canaria og Tenerife.

Izaña høyt oppe i fjellene på Tenerife hadde minus 5 grader i dag tidlig, Vega de San Mateo minus 1,1 og Cruz de Tejeda pluss 0,2.

Vinden blåser med opptil orkan styrke i kastene i Izana og full storm i San Bartolome de Tirajana på Gran Canaria. 11 millimeter nedbør var registrert i Cruz de Tejeda frem til klokken 

I Maspalomas sør på Gran Canaria har temperaturen imidlertid vært oppe i 20,3 grader i dag, og i Puerto de Mogan 19,9 grader.

Det har ikke vært registrert målbar nedbør noen steder ved kysten i sør i dag, og vinden har ikke vært oppe i mer enn stiv kuling i kastene.

På Lanzarotes flyplass be det satt ny rekord for laveste temperatur i natt med pluss 7,6 grader.

Tags