Status for corona-smitte på Kanariøyene fredag 13. mars

62 aktive tilfeller av corona-smittede er bekreftet av helsemyndighetene på Kanariøyene. Ett dødsfall er registrert.Oppdatering kl. 20.20: Det første dødsfallet forårsaket av corona-viruset er registrert på Kanariøyene, en person i 80-årene. Dette bekreftet president Angel Victor Torres i en pressekonferanse fredag kveld.

Ill: Pixabay

Av: Gunn Kleven gunn.kleven@canariajournalen.no

17 av de smittede er innlagt på sykehus.To av disse i intensivavdeling.

70 smittetilfeller er registrert siden 31. januar. Sju har blitt friskmeldt.

Tenerife

45 aktive smittetilfeller pluss fem som har blitt friskmeldt.

Karantenen på hotell H10 Costa Adeje Palace ble avsluttet ved midnatt mandag 9. mars. Alle gjenværende gjester har anledning til å forlate hotellet.

Gran Canaria

13 aktive smittetilfeller.

Fire fra samme reisefølge med italienere. Alle fire er nå innlagt på sykehus. Tilstanden er alvorlig, men stabil for den ene av disse.

To personer fra Nederland og en fra Italia som har tilknytning til det første tilfellet på øya, sitter i isolat i et turistanlegg og i hjemmeisolat.

Fuerteventura:

En person med smitte.

Lanzarote

To aktive tilfeller.

La Palma

To person med smitte sitter i hjemmeisolat.

La Gomera

Det har vært to smittetilfeller på øya, begge er friskmeldte. Spanias første smittetilfelle ble registrert på La Gomera 31. januar.

Forbud mot arrangementer med mye folk

Alle arrangementer der flere enn 1000 mennesker samles er forbudt. Markeder stenges også.

Det er innført strenge restriksjoner på besøk av pasienter på sykehusene. Folk blir også bedt om å ikke dra til helsesenter, hvis det kan unngås.

Alle skolereiser til andre deler av Spania og til utlandet er avblåst.

Alle skoler og utdanningssenter stenger i 14 dager fra fredag 13. mars.

Helsedepartementet ber torsdag  studenter som returnerer til Kanariøyene fra risikoområder i  Spania og fra utlandet, om å holde seg i ro og unngå nærkontakt med andre mennesker i 14 dager. Studenter som ikke har reist ennå, blir bedt om å bli der de er.

Eldreklubber er stengt, og senior- og sosialaktiviteter i regi av det offentlige avlyst.

Kanariøyenes har vedtatt spesielle tiltak for å beskytte helsen til ansatte i offentlig helsetjeneste. Dette for å sikre at de nødvendige helsetjenestene kan opprettholdes. Tiltak for å sikre opprettholdelsen av andre. viktige offentlige tjenester er også vedtatt.

Gran Canarias øyråd innførte 10. mars prosedyrer for ekstra rengjøring og daglig desinfisering av alle rutebusser og bussentraler.  Øyrådet har også kunngjort at museer og kultursenter stenges.

Flystopp fra Italia

Fra og med i dag er alle spanske lufthavner stengt for ankommende fly fra Italia. 

I vintersesongen kommer det normalt 40 000-50 000 italienske turister til øygruppen.

Stor hjelpepakke

Nesten 50 000 italienere er fastboende, og nærmere 19 000 jobber på Kanariøyene. 

I Spania er det over 3000 smittede, og cirka halvparten er i Madrid. 85 mennesker er døde. Flere krisetiltak blir nå utarbeidet.  Regjeringen har varslet at kraftfulle krisetiltak skal innføres om kort tid.

Den spanske regjeringen har vedtatt en hjelpepakke til næringslivet på over 18 milliarder euro. Kanariøyenes regjering har kunngjort at en hjelpepakke skal komme på mandag. 

Kontakttelefoner

Flerspråklig informasjonslinje om viruset: Telefon 900 112 061

Nødsentralen: Telefon 112