Flyktningrekord på Kanariøyene: 2188 mennesker på 48 timer

Denne helgen kom det flere flyktninger og andre migranter i småbåter til Kanariøyene enn noen gang før i løpet av 48 timer.

En langkano fra Afrika legger til i Playa de Santiagos havn på La Gomera på lørdag. Foto: A.V-. Proteccion Civil La Gomera

2188 mennesker ankom i 58 småbåter til ulike kanariøyer, skriver nyhetsbyrået Efe.

Det har heller ikke kommet så mange i løpet av ett døgn tidligere som det gjorde på lørdag, da det kom 1461 mennesker i 31 båter, ifølge Efe, som viser til offisielle tall.

Søndag kom det 727 mennesker i 25 småbåter.

I flere av båtene var det kvinner og mindreårige, og det kom også noen spedbarn

En av passasjerene var død da båten ankom El Hierro. Flere andre har blitt innlagt på sykehus.

Cirka 600 mennesker har omkommet hittil i år på ruten mellom Afrika og Kanariøyene, ifølge FNs flyktningbyrå UNHCR (United Nations Refugees Agenc).

Cirka 15 000 hittil i år

Mandag fortsatt båtene å komme til Kanariøyene: Det kom 19 båter med over 500 passasjerer.

Antallet som har tatt seg til Kanariøyene i år, har kommet opp i cirka 15 000, og er det nest største antallet siden 2006, da det kom 31 678 i løpet av hele året.

Høy dødelighet

UNHCR advarer i en pressemelding om at migrasjonstuten til Kanariøyene er den dødeligste båtruten for tiden. Organisasjonen viser til at det i mange tilfeller er mennesker som har krav på beskyttelse som våger seg ut på denne overfarten.

Røde Kors i Spania anslo nylig at dødeligheten ligger på mellom seks og åtte prosent.

Den internasjonale migrasjonsorganisasjonen IOM hevder på sin side at hver 16. person dør.

Mange har rett til beskyttelse

Det påpekes også fra IOM at det er både menn, kvinner, og barn, hvorav noen reiser alene.

Dessuten at det er en høy andel mennesker fra Mali, hvor det er voldelige konflikter og en militærjunta som styrer landet etter et statskupp tidligere i år, og fra Elfenbenskysten, Senegal og Guinea.

Blant disse er det flyktninger som kommer fra områder med krig, undertrykkelse og forfølgelse, blir det understreket av UNHCR.

To av tre

UNHCR gjorde i august en studie av profilen til nyankomne båtflyktninger og migranter på Kanariøyene.

Den viser at nesten en av tre hadde flyktet fra konflikter og generalisert vold.

I tillegg hadde en av tre flyktet på grunn av forfølgelse og vold basert på politisk overbevisning, etnisitet, religion, seksuell orientering, kjønn, eller tvangsekteskap.

Alle disse, det vil si nesten to av tre, har rett til beskyttelse når de ankommer Kanariøyene, understreker UNHCR.

 Det vises til at det er avgjørende å garantere tilgang til informasjon om asylprosedyrer.

Moralsk og juridisk forpliktelse

Da Ylva Johansson, høykommissær for innenrikssaker i Europakommisjonen, besøkte Gran Canaria på fredag, understrekte hun at Europa ser beskyttelse av flyktninger som en moralsk forpliktelse, og ikke bare en juridisk forpliktelse.

Hun peker imidlertid på at alle som ankommer Europa på irregulært vis utelukkende av økonomiske årsaker, må returneres til sine hjemland.

Prøver å få kontroll

Spanias regjering er i ferd med å ta grep for å forbedre mottaket av flyktninger og andre migranter på Kanariøyene, og redusere migrasjonen fra Afrika.

Overvåking og kontroll økes både i Mauritania, Marokko og på Kanariøene.

Blant annet blir et overvåkingsfly fra Guardia Civil og mer ressurser fra Spania satt inn i Mauritania, og Frontex har sendt sju agenter til Kanariøyene som skal bistå politiet med kontroll av menneskene  som ankommer.

En sterkt overbelastet teltleir for nyankomne i Arguineguin havn på Gran Canaria skal legges ned om noen uker. Et mottak med større kapasitet skal i stedet etableres i en tidligere lagerbygning i Las Palmas, sa innenriksminister Fernando Grandez-Marlaska til pressen under et besøk på Gran Canaria fredag 6. november.

Gjenopptar returflyvninger

Denne uken skal også flyvninger med retur av de som ikke innfrir kravene til asyl, eller ikke ønsker å søke asyl, gjenopptas etter å ha stoppet opp på grunn av pandemien, ifølge ministeren.

Det skal også være overført cirka 6000 flyktninger og migranter hittil til mottakssenter på det spanske fastlandet hvor det er ledig kapasitet.

Ber om strakstiltak

Kanariøyenes president, Ángel Victor Torres, ba mandag den spanske regjering om umiddelbart inngrep fordi mottaksapparatet på Kanariøyene er totalt overbelastet av det store flyktningtrykket.

Mandag var det over 2100 mennesker i teltleiren i Arguineguin, ifølge en pressemelding fra Mogan kommune. Leiren har  egentlig kapasitet for 420 personer.

440 personer har angivelig måttet oppholdt seg i leiren i over 15 dager, til tross for at de egentlig skal være der i maksimalt 72 timer.

Det blir påpekt at det i praksis er umulig å holde de som tester positivt for covid-19 fra de som har testet negativt i leiren. 54 personer skal ha testet positivt.

Mogan kommune ba mandag om at en midlertidig leir for flyktningene må etableres på forsvarets område i La Isleta i Las Palmas, og flytte dem dit fra Arguineguin.

Dette ble gjort under den forrige flyktningkrisen i 2006, blir det påpekt.

Dette skjer med flyktninger som ankommer

De fleste småbåtene blir oppdaget av kystradar eller observatører, og møtt av sjøredningstjenesten før de kommer til land. Passasjerene blir fraktet til en av havnene på øygruppen.

Alle flyktninger og andre immigranter som ankommer Kanariøyene i småbåter, blir arrestert ved ankomst, etter å ha fått en helsesjekk av Røde Kors og en covid-19-test.

Barn og mødre som kommer sammen med barn blir ikke arrestert. 

Politiet kan holde de som ikke settes i smitteisolat, karatene eller legges inn på sykehus i varetekt i opptil 72 timer, mens identitet og hjemland blir fastslått, og de blir fremstilt for en dommer. 

Deretter blir de som ikke umiddelbart returneres, innkvartert i mottakssenter.

De som ikke kan eller vil søke asyl settes i lukkede interneringssenter (CIE), eller i andre bygninger som er rigget til dette formålet til de utvises og returneres.

I mangel på plass i andre mottak, har mange asylsøkere også til tider blitt plassert i CIE.

Det er frivillige i Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR som hovedsakelig tar seg av de som ankommer.

På interneringssentrene og krisesenter som er stilt til rådighet, kan de nyankomne bo i inntil 60 dager. Asylsøkere kan bo i mottakene til søknadene er behandlet.

De som ikke skal returneres, får spanskkurs og annen undervisning, for å bli rustet til å integreres og klare seg i Spania.

CEAR stiller juridisk hjelp til rådighet for de som trenger det.

Tags