Angrep mottakssenter for mindreårige flyktninger med steiner

Et flyktningmottak for enslige, mindreårige flyktninger ble fredag kveld angrepet med steiner.

Mange er positive til å ta imot flyktninger i Spania, og særlig på Kanariøyene, men det fins også her motstandere som er villige til å gå til ytterligheter. Foto: Pixabay

Vindusruter ble knust, og andre materielle skader er påført bygningen, men ingen mennesker ble skadet, skriver nyhetsbyrået Efe.

21 nyankomne mindreårige gutter bor angivelig på senteret, skal kilder i den regionale regjeringen ha bekreftet.

Det er en mindre gruppe som står bak angrepet, uttaler  Kanariøyenes generaldirektøren for beskyttelse av barn og familier, Iratxe Serrano, til pressen.

Hun understreker at denne gruppen ikke er representativ for det kanariske samfunnets generøse holdning til flyktninger. Den kanariske befolkning har alltid ønsket flyktninger velkommen, sier hun.

Fordømmer angrepet

Serrano kaller det en xenofobisk og rasistisk episode, og fordømmer sterkt et slikt angrep på mindreårige, enslige flyktninger som har særlig behov for beskyttelse.

Politiet ble tilkalt, men gjerningspersonene hadde stukket av da de ankom.

Stor økning av flyktninger

Over 4100 båtflyktninger har ankommer Kanariøyene i cirka 160 båter hittil i år, sju ganger så mange som på samme tid i fjor.  

I dag, søndag morgen, kom tre småbåter med 47 passasjerer til sørsiden av Gran Canaria, og en småbåt med 19 passasjerer til øya La Graciosa, skriver nødsentralen i en Twitter-melding.

Lørdag 5. september kom det seks småbåter med 97 passasjerer, ifølge informasjon fra nødsentralen. Fire av disse kom for egen maskin inn til Playa de Amadores, havnen i Puerto Rico, Playa de Veneguera og Juan Grande sør på Gran Canaria.

En båt ble møtt utenfor Gran Canarias sørkyst av sjøredningstjenesten, og passasjerene ble fraktet til  havnen i Arguineguin.

Den sjette kom inn til Caleta de Fuste på Fuerteventura.

Fredag ankom fem båter med 55 passasjerer, tre til  Lanzarote og to til sørsiden av Gran Canaria.

Torsdag kom tre båter med 50 passasjerer, to til sørsiden av Gran Canaria og en til Lanzarote.

Onsdag kom det fem båter med 78 passasjerer, tre til sørsiden av Gran Canaria og to til Lanzarote.

Sliter med å skaffe losji

Det er nå ett år siden flyktningstrømmen til Kanariøyene begynte å øke sterkt.

Denne økningen har ført til store problemer med innkvartering av flyktningene. Dette er forsterket av at covid-19-protokollen setter spesifikke krav til innkvarteringsstedene.

Det er blant annet uaktuelt med felles baderom for store grupper flyktninger hvis smittespredning skal unngås. 

I mangel på overnattingsalternativer, har Røde Kors har satt opp 17 telt i havnen i Arguineguin sørvest på Gran Canaria, og 332 flyktninger overnattet i teltene natt til mandag. Noen har sovet der i opptil fem døgn, skriver nyhetsbyrået Efe.

Tar i bruk leilighetshoteller

Torsdag ble det kjent at et leilighetshotell i turistområdet Maspalomas sør på Gran Canaria, som sto tomt for gjester, blir leid for å huse båtflyktninger.

Dette er en midlertidig nødløsning for å innkvartere en gruppe flyktninger, ifølge Røde Kors.  

Avgjørelsen om å leie hotellet skal ha blitt  tatt av den spanske regjerings delegat på Kanariøyene etter at 160 mennesker måtte overnatte i telt i havnen i Arguineguin fordi det ikke var losji å oppdrive.

De som avgir positiv covid-19-prøver, blir umiddelbart satt i isolat i en bygning i Arniaga, så sant det ikke er behov for innlegggelse.

Falske filmer spredd på nettet

Det er Røde Kors som tar seg av de innkvarterte flyktningene.

På det leide hotellet er alle fellesområder og svømmebasseng stengt, og det er ingen hotelltjenester.

Likevel blir det spredd falske filmer på internett som viser at folk som feilaktig fremstilles som flyktninger, koser seg i badebassenger og solstoler på det som fremstilles for å være det nevnte hotellet.

Røde Kors tilbakeviser kategorisk at filmene er ekte.

Eieren av leilighetsanlegget uttaler til avisen La Provincia at han var i ferd med å stenge dørene i mangel på turister, og at han nå kan opprettholde 72 arbeidsplasser.

Planer om å leie flere hoteller

Ifølge Røde Kors skal leilighetshotellet benyttes til dette formålet ut året. Det er angivelig planer om å ta i bruk denne modellen på andre kanariøyer der det er vanskelig å finne innkvartering for flyktninger også, hvis tilstrømningen er stor.

Små hoteller er fra før tatt i bruk til midlertidige flyktningmottak, men nå kreves det større anlegg, slik som leilighetshotellet som ble tatt i bruk på fredag.

Cirka 260 personer skal nå være innkvartert der. Alle skal ha testet negativt for covid-19.

Ordføreren i kommunen hvor hotellet ligger, San Bartolome de Tirajana, har uttalt seg kritisk til at flyktninger blir innkvartert i et turistområde, og mener at den spanske regjering må skaffe andre og bedre alternativer til veie.

En av utfordringene er at flyktninger som er innkvartert i studentboliger og idrettshaller må flyttes før skoleåret starter i slutten av september.

Sterkt kritisert

Den spanske regjering, som har ansvaret for håndtering av flyktninger, får massiv kritikk fra organisasjoner som Flyktninghjelpen i Spania (CEAR) og fra forskjellig politisk hold for at de ikke har etablert tilstrekkelig kapasitet i velegnede, permanente flyktningmottak.

Det jobbes angivelig med å klargjøre militære barakker fem steder på Kanariøyene til flyktningmottak, men dette kan ta tid.

Den spanske regjering er også bedt om å tillate at flyktninger sendes til flyktningmottak på fastlandet som har ledig kapasitet.

Hotelleierforeningen FEHT har kunngjort at de skal gjøre det de kan for å hjelpe til med innkvartering av flyktningene.

Alle blir corona-testet

Alle båtflyktninger som ankommer, blir umiddelbart testet for covid-19, og holdes isolert fra resten av befolkningen.

Passasjerer i de ulike båtene holdes av smittevernhensyn i separerte grupper, slik at de som kommer i en en båt, ikke blandes med flyktninger fra andre båter, hverken ved ankomst eller under karantenetiden.

Dette skjer med flyktninger som ankommer

De fleste småbåtene blir oppdaget av kystradar eller observatører, og møtt av sjøredningstjenesten før de kommer til land. Passasjerene blir fraktet til en av havnene på øygruppen.

Alle flyktninger og andre migranter som ankommer Kanariøyene i småbåter, blir arrestert ved ankomst, etter å ha fått en helsesjekk av Røde Kors og en covid-19-test. Barn og mødre som kommer sammen med barn blir ikke arrestert. 

Politiet kan holde de som ikke settes i smitteisolat eller legges inn på sykehus i varetekt i opptil 72 timer, mens identitet og hjemland blir fastslått, og de blir fremstilt for en dommer. 

Deretter blir de som ikke umiddelbart returneres, hvilket så langt, før pandemien, har utgjort hovedandelen, innkvartert i interneringssenter (CIE) eller i andre bygninger som er rigget til dette formålet.

Det er frivillige i Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR som hovedsakelig tar seg av de som ankommer.

På interneringssentrene og krisesenter som er stilt til rådighet, kan de nyankomne bo i inntil tre måneder.

De som ikke skal returneres, får spanskkurs og annen undervisning, for å bli rustet til å integreres og klare seg i Spania. CEAR stiller juridisk hjelp til rådighet for de som trenger det.

Spania har returavtaler med Algerie, Marokko, Mauritania og Senegal.

Tags