Mange gamle må klare seg med 300 euro i alderspensjon

Spanske pensjonister gjør opprør og krever at alderspensjonen skal lovfestes som en fundamental rettighet, og at minstepensjonen skal være på linje med minstelønnen.

Pensjonister demonstrerer for bedre pensjonsrettigheter i Madrid 16. oktober. Foto: Coespe

Det innebærer i så fall en tredobling i og med at grunnpensjonen ligger på cirka 300 euro i måneden og den lovfestede minstelønnen fra i år av ligger på 900 euro.

Mange alderspensjonister fra Kanariøyene deltok i en storaksjon i Madrid 16. oktober der cirka 8000 pensjonister stilte opp for  å kreve bedre pensjonsrettigheter.

Grunnpensjonen ligger på 300 euro

I dag må spanjoler som ikke har opparbeidet pensjonspoeng ved å være i jobb klare se på en grunnpensjon på bare 300 euro eller enda mindre.

For de som har mange år med godt betalt jobb, ligger pensjonen i Spania imidlertid nesten på nivå med den norske alderspensjonen, viser eksempler som Canariaournalen har fått innsyn i.

9 euro mer neste år

Neste år går alderspensjonen i Spania opp med 0,9 prosent, ifølge regjeringen.

Det utgjør ikke mang euroene for en minstepensjonist.

I gjennomsnitt får pensjonistene ni euro mer i måneden, ifølge  en artikkel på fjernsynsstasjonen Antena 3s nettsider.

Her vises det til flere eksempler på lav pensjon, slik som en kvinne som har vært yrkesaktiv i 40 år og får 550 euro i alderspensjon.

Og en 94 år gammel kvinne som får under 300 euro og lever på den avdøde ektemannens sparepenger, samt et ektpar som får 600 euro til sammen i pensjon.

En million fattige pensjonister

Over en million pensjonister i Spania lever under fattigdomsgrensen,, ifølge Antena 3.

Mange som har jobbet mesteparten av livet og så mistet jobben, har med det også mistet sine pensjonsrettigheter.

Pensjonsaktivistene er samlet i en forening som kalles Coespe (Coordinadora Estatal por la Defensa del Sistema Público de Pensiones), og varsler nye demonstrasjoner 16. desember.

De vil ikke gi seg før de får gjennomslag for sine krav, hevder de.

682 000 mennesker på Kanariøyene sto i fjor i fare for å havne i fattigdom og sosial utestengelse, 40 000 flere enn i 2017, viser de siste offisiell statistikkene.

Alle disse menneskene lever i familier med en inntekts som ligger under fattigdomsgrensen. De utgjør 26,4 prosent av befolkningen.

Fattigdomsgrensen for inntekter er 7228 euro per år.

Tags