Sender konvoi med 300 tonn nødhjelp til ukrainere

I dag, mandag, reiser elleve lastebiler fra Spania til Polen med 300 tonn nødhjelp til krigsrammede ukrainere.

En av lastebilene som reiser til Polen fullastet med nødhjelp i dag. Foto: AGCS

Dette skal være den hittil største nødhjelpforsendelsen fra Spania, og det er hjelpeorganisasjonen "Asociación Guardias Civiles Solidarios (AGCS)" som står bak.

Operasjonen har fått navnet Trizub, opplyser ASCG på sine nettsider.

Organisasjonens utpost på Kanariøyene deltar også i arbeidet med leveranser til lastebilene.

Sersjant Pedro Rodado fra AGSCs avdeling i Teror er ansvarlig for en last med nødhjelp som ble sendt med fly til Madrid på søndag, skriver nyhetsbyrået Efe.

Lastebilene starter ruten fra Alicante, og reiseruten ender i en flyktningleir nær grensen mellom Polen og Ukraina.

AGCS har lang erfaring med denne typen hjelpesendinger i innland og utland. Hovedsakelig ønsker organisasjonen å hjelpe barn i nød.

Spania har hittil tatt imot 25 000 flyktninger fra Ukraina siden Russland startet invasjonen av landet, opplyser migrasjonsdepartementet i en pressemelding i dag.

Ukrainernes forening på Tenerife hold søndag en demonstrasjon mot krigen i gatene i Santa Cruz de Tenerife.

I en kunngjøring påpeker foreningen at de lider direkte under krigen fordi deres slektninger "dør under de kriminelle handlingene til russisk artilleri og missiler, eller har måttet følge den kronglete veien til eksil og bli flyktninger fra krig".

Det vises til at den russiske aggresjonen er den "mest grufulle" invasjonen av en annen stat i Europa siden Hitlers invasjon av Polen i 1939, og at det er den "største faren" som samfunnet Europa har møtt siden EU ble grunnlagt.

Foreningen kaller Valdimir Putins angrep på Ukraina en "fullstendig illegitim militær invasjon, og en kriminell og vilkårlig offensiv mot den ukrainske sivilbefolkningen, som dør forsvarsløse".

Det pekes på at "russiske angrep ikke respekterer livet til sivile eller de mest grunnleggende internasjonale konvensjonene om beskyttelse av sivilbefolkningen i tilfelle krig".

Det advares om at flyktningstrømmen så vidt har begynt, og at Europa ikke bare kan være et vitne fordi "dets samfunnsmodell er en trussel mot den russiske presidenten".