Hvaldød på Kanariøyene er redusert med 25 prosent etter sonarforbud

Antallet hvaldyr som dør på Kanariøyene er redusert med 25 prosent, og blant nebbhvaler 60 prosent, etter at det ble innført restriksjoner på bruk av sonarer i 2006 i Spania, viser forskningsresultater.

Færre hvaler dør på Kanariøyene nå som det er forbud mot bruk av sonarer. Foto: Pixabay

Forbudet kom etter at 14 nebbhvaler strandet på Fuerteventura og Lanzarote under en militærmanøver i 2002 hvor det ble brukt antiubåtsonarer.

Resultatene fra forskningen ble presentert under et seminar 22.-24. september sør på Fuerteventura i regi av øyrådet og regionsregjeringen på Kanariøyene.

Forskningen er utført av forskere ved universitetet i Las Palmas. Sonarforbudet, som kom etter initiativ fra regionsregjeringen, har blitt en verdensreferanse.

Forskningen viser at brorparten av hvalene dør av naturlige årsaker som kreft og infeksjoner, og at dødsfall i mindre grad er forårsaket av menneskelig aktivitet som kollisjon med skip, fiske eller forurensing.

Over en tredel av verdens hvaldyrarter er representert på Kanariøyene, hvor 29 arter er observert. World Wildlife Fund (WWF) i Spania overleverte i april 52.000 underskrifter til støtte for opprettelsen av en fredet sone for hvaldyr på Kanariøyene til Kongressen.

Tags