Sydenlegens råd om alkohol og julebord

FAGARTIKKEL: Nå står julebordene i kø og der gledes med tanke for herlig samhold og sosiale opplevelser sammen med gode venner og kolleger, hvor god mat og god drikke skal krone kveldens nytelse.

For mye alkohol kan føre til depresjon, angst, gallestein, podagra, hjerneslag, utskjelling og slåssing.

For mye alkohol kan føre til depresjon, angst, gallestein, podagra, hjerneslag, utskjelling og slåssing. 

Av: Kjell Vaage redaksjonen@canariajournalen.no

For hvem sa ikke at uten det sosiale er vi ingenting og livets glede med mye latter forlenger livet?

Derfor er det ingen udelt glede for sydenlegen å sitte her og fyre løs med alvorets stemme om at den foranstående julebordsesong, kanskje, med alt for mye alkohol, skal fylles av depresjon, angst, gallestein, podagra og hjerneslag, for ikke å glemme all utskjelling og slåssing med sjefer og kolleger, før det hele avrundes og lysene slukkes i finstasen på en liten brisk på politihuset.

Så det er vel ikke bare Ludvig som sier: "Julebord, de e fali det".

Vel, de fleste legeråd varierer nok noe, men den asketiske legen og hedonisten er med sikkerhet enig om det sosiale livs fortreffelighet og at julebordgleden er av det gode.

Uheldig å blande alkohol og medisiner

Likevel må vi leger ta ansvar å fortelle om alvoret rundt alkohol og medikamenter som er skrevet ut i god hensikt.

Rundt 90 prosent av voksne inntar alkohol i julebordsesongen. Mange bruker legemidler, enten i kort eller lang tid, så det naturlige spørsmål må være:

"Er det uheldig å blande legemidler og alkohol?"

Det enkle og klare svar er ja.

Alkohol sammen med medikamenter fører til at både virkningene, bivirkningene og rusvirkninger forsterkes. Dette fordi legemidlet og alkoholen virker på samme sted og fordi nedbrytningen av begge stoffene forsinkes i leveren.

Disse medisinene er verst med alkohol

Der hvor risikoen for kraftig alkoholrus er størst er alle medisiner som virker på sentralnervesystemet, som tabletter mot depresjon , epilepsi, allergi, parkinson, psykoser, beroligende, sovemedisiner, muskelavslappende og smertestillende.

  • Samtidig bruk av alkohol og salisylater som Dispril, Albyl, Aspirin eller NSAIDs, midler som Ibux og alle de andre som demper betennelser i muskler og ledd, "giktmedisiner" og ikke minst de blodtynnende medisiner gir alle økt risiko for blødninger.
  • Alkohol og blodtrykksmedisiner kan gi episoder med forbigående lavt blodtrykksfall og besvimelse.
  • Tabletter mot soppinfeksjoner og bruk av Flagyl/ Metronidazol kan gi antabus-liknende reaksjoner, da blir du skikkelig uvel og dårlig og neppe i den beste julebords form.
  • Så har vi enkelte sykdommer som diabetes hvor alkohol og blandevann inneholder mye sukker og påvirker sykdommen.
  • Epileptikere må vise måtehold.
  • Alkohol kan  forverre høyt blodtrykk, sannheten er at de fleste hjerneslag skjer i helgen.
  • Alkohol kan hemme immunapparatet og øke risiko for og forverre f.eks. infeksjonssykdommer, derfor forsiktighet ved bruk av antibiotika.

Kaptein Voms sykdom må selvfølgelig ikke glemmes for et folk med økende antall "look-alike". Urinsyregikt eller Podagra, også kalt kongenes sykdom eller sykdommens konge har selvfølgelig en plass "i det gode liv" med feit mat og alkohol.

En hoven og smertende stortå er gjerne resultatet for noen etter de mange julebord.

Så for å avslutte oppramsingen så er det jo slik at alkohol også har toksisk innvirkning på hjerte og hjerteflimmer kalles jo gjerne for "mandagshjerte".

Fare for depresjoner

Kjære leser, sinnets helse kommer vi ikke utenom når det gjelder bruk av alkohol.

Som student glemmer jeg ikke professoren som en dag høylytt under forelesingen om depresjon ønsket å fortelle om det stoff som sterkest framkaller depresjon. En lydhør forsamling lyttet i spenning. Jo, kjære studenter: "det er alkoholen".

Vel, det er ikke å overdrive at sjokket hos de glade studenter gav fem minutters stillhet, inntil en tynn stemme i salen spurte om det ville hjelpe med litt ekstra mosjon, frisk luft, vann osv?

Jo, det vil det, svarte professoren med dreven hånd på alle selvfølgeligheter.

Derfor til alle dere som sliter med sinnets helse og hvor sinnet har dratt av gårde med deg. "Hold deg unna alkohol og pass på ditt gode sinn." 

Derfor innfører vi begrepet "edruelighetens rus" for alle de nevnte medikamenter, for å være lett på fot og i godt humør.

Brukt som sovemedisin

Snålt valg at verdens "partydop" er alkohol, som først ble oppdaget som sovemedisin med depresjon som bivirkning. Neppe sikkert stortinget hadde gitt sin godkjenning i dag …

Vel, ettersom sydenlegen på langt nær er moe mørkemann eller "partycrasher" så avslutter jeg med et lite julebords gledesbudskap:

For alkohol hører jo gjerne med i festlige anledninger og ved julebord, og for noen oppleves det trist å ikke å kunne nyte litt alkohol i slike stunder.

Så derfor dette råd til deg som bruker medisiner

Om du nyter en liten flaske øl, et glass vin eller en drink brennevin sjeldnere enn hver andre time, så gir det normalt ikke så høye alkoholkonsentrasjoner at det fører til noe problem med det legemiddelet du tar.

Husk og at god julemat reduserer alkoholkonsentrasjonen ved at det tar mye lenger tid å få sugd opp alkoholen når magen er full.  

Overspisingens plager

Vi må få lov å være enig om at er det en gang i året vi virkelig har lov til å kose oss skikkelig med god mat og drikke, så er det julen, og de fleste av oss har klare mattradisjoner med de samme julemiddager hvert år.

Likevel er det noen, ja, faktisk mange av oss, som går på den samme smellen hvert år. Vi overspiser og ligger i timevis med påfølgende ubehag og magesmerter.

Grunnen er enkel, det skal nemlig ikke så mye fett til før magen reagerer. De klassiske ribber med svor, pinnekjøtt, medisterkaker og pølser starter alltid en heftig prosess i kroppen, hvor maten blir liggende lenge i magesekken og kan skaper trøbbel.

De som er mest utsatt for trøbbel av julematen er selvfølgelig de som har gallestein og galleplager.

Derfor er rådene fra alle ernæringsspesialister; tygg maten godt og ta deg god tid. Det at vi tygger maten godt gjør jobben langt enklere for syren og enzymene våre som er med på bryte ned maten vår.

Husk at eldre ofte har dårligere med fordøyelsesenzymer og bør derfor tygge maten godt å ta seg ekstra god tid. Det vil glede både magen og ikke minst den som har forberedt maten.

Godt julebord fra Kjell Vaage!

Lenker

Helsestasjoner på Gran Canaria

Sydenlegen
Dr. Kjell Vaage har i en årrekke drevet legekontor i Patalavaca-Arguineguin på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik
Dr. Kjell Vaage har i en årrekke drevet legekontor i Patalavaca-Arguineguin på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Tags