Norske Green Energy Group inn i geotermisk prosjekt på Gran Canaria

Det kanariske selskapet Dry Rock Energy presenterer Green Energy Group som medspiller i et prosjekt for utnyttelse av geotermisk energi i Mogan sør på Gran Canaria.

Gran Canaria kan få slike geotermiske kraftstasjoner. Dette står i Kenya, og er levert av norske Green Energy Group. Foto: Green Energy Group

Green Energy Group er det eneste norske selskapet som bygger og leverer modulære geotermiske anlegg hvor varme dypt nede i bakken gjøres om til elektrisk kraft.

- Vi ser et stort potensial på Gran Canaria for geotermiske kraftverk. Dette vil gi de stabil, grønn og rimelig kraft. Ut ifra de opplysninger vi har mottat fra Dry Rock Energy er det potensielt snakk om 20 av våre modulære kraftverk, sier Stig Torvund, markeds og salgsdirektør i selskapet, til Canariajournalen.

Presentert i dag

I dag ble en presentasjon av prosjektet i Mogan og av geotermisk energi holdt i Arguineguin sør på Gran Canaria.

Presentasjonene ble holdt av Nemesio Perez, direktør for det offentlige kanariske vulkanske instituttet Involcan, og Oliver Hermening, som har etablert Dry Rock Energy i april i år.

Avtale inngått

En avtale ble signert mellom Involcan og Dry Rock Energy, som presenterer seg selv som et norsk-spansk selskap som skal bygge geotermiske energianlegg på Kanariøyene og Kapp Verde.

Det er snakk om å bygge 20 modulære anlegg på 6,4 megawatt hver i gjennomsnitt på Kanariøyene i løpet av de nærmeste fem årene. Det vil si en total installert effekt på 120 megawatt.

De første skal bygges i Mogan kommune. Kostnadene skal ligge på 12 millioner euro, og hvert anlegg vil skape 20 arbeidsplasser, ifølge Dry Rock Energy.

Unike anlegg

Green Energy Group har hovedkvarter i Oslo. Den tekniske løsningen deres består av små, nøkkelferdige anlegg som kan bygges sammen til større kraftstasjoner.

- Vi har utviklet unike kraftverk som leveres i 9 stykk 40 fots konteinermoduler og installeres over hver brønn. Hvert kraftverk kan produsere 6,4 megawatt. Vi har akkurat i disse dager levert tilsvarende anlegg som nå er i full drift til KenGen i Kenya, forteller Torvund.

Varmen fra undergrunnen omformes til elektrisk kraft i dampturbiner.

Fordelen med Green Energy Groups anlegg skal være at de kan tas i bruk bare 11 måneder etter at borehullene er ferdige. Deretter kan det leveres et kraftverk per måned.

Tradisjonelle løsninger innebærer at borehullene må evalueres i 3-5 år før produksjonen kan starte.

Mer på gang

Involcan signerte på tirsdag en samarbeidsavtale med Compañía General de Ingeniería y Sondeos (CGS) om utvikling av geotermiske prosjekter på Kanariøyene.

Denne avtalen dreier seg i stor grad om studier av de geotermiske forholdene og mulighetene.

Geotermisk energi

Geotermisk energi er varme fra jorden indre som kan hentes opp ved å bore dypt ned i bakken.

Energien er tilgjengelig over alt og kan brukes til både til oppvarming, kjøling og produksjon av elektrisk kraft.

En stor fordel er at ressursen er upåvirket av vind, sol og nedbør. Produksjonen blir dermed svært jevn.

Hovedproblemet er at det er svært dyrt å bore seg dypt nok ned, særlig i områder hvor det er harde bergarter og tykk jordskorpe.

Ny kunnskap og ny teknologi er i ferd med å gjøre det mulig med effektivt uttak av energien på flere steder i verden.

 Ill: Green Energy Group