Fagforeninger går ut mot Norwegian og Ryanair på Kanariøyene

Fagforeningene USO og CCOO har levert klager på henholdsvis Norwegian og Ryanair som er knyttet til selskapenes reduksjoner på Kanariøyene.

Kabinansatte ved basene som skal legges ned på Kanariøyene får tilbud om overflytting til andre baser, og fagforeningen USO klager på at selskapet ikke forhandler kollektiv avskjedigelse som alternativ til flytting. Foto: Hugo Ryvik

Av: Hugo Ryvik hugo.ryvik@canariajournalen.no

USO klager på at Norwegian vil flytte personell fra basene som legges ned på Gran Canaria og Tenerifes sørlige flyplass samt Palma de Mallorca uten å forhandle en kollektiv avskjedigelse.

Pilotenes fagforening Sepla har bedt Norwegian om en skriftlig garanti for at alle jobber og arbeidsforhold skal opprettholdes, og at ingen piloter vil bli avskjediget.

Sepla advarer om at foreningen forbeholder seg retten til å gå til alle til alle rettslige tiltak som er nødvendige, inkludert streik, for å forsvare de berørte piloters arbeid. 

180 stillinger forsvinner

Nedleggelsene fører til at 180 stillinger blir borte på Kanariøyene. USO har bedt Norwegian om å levere dokumentasjon på at det er nødvendig å legge ned basene.

Representanten for kabinpersonalet i Norwegian, Ernesto Iglesias, uttaler at fagforeningsrepresentanter venter på at selskapet skal komme med objektive informasjon som begrunner behovet for nedleggelser.

Hvis de vurderer at det ikke er noen grunner, vil de forsøke å unngå nedleggelser.

Kaller det tvangsoverføring

Iglesia peker på at Norwegian forsøker å fremstille en tvangsoverføring av personell til andre baser i Europa eller langdistanseruter som en frivillig overføring.

Norwegians ansatte advarer om at hvis de juridiske vilkårene for overføring av personell ikke oppfylles eller om det er en reduksjon i staben, holder de "alle mobiliseringsscenarier åpne".

Åtte fly er stasjonert på de to flybasene på Kanariøyene. At disse forsvinner midt i vintersesongen for turismen, når det er størst behov for flykapasitet og arbeidere, har angivelig overrasket fagforeningens representanter.

Norwegian kunngjorde 16. januar at kostnadene skulle kuttes kraftig ved å redusere ruter og stenge seks flybaser 1. april.

Fra flyselskapet insisteres det på at de vil minimere effekten ved at de ansatte blir tilbudt overføringer til andre baser eller til langdistanseruter.

Gir kabinansatte ultimatum

Fagforeningen FSC-CCOO har sent klage på Ryanair til arbeidstilsynet for måten de overfører kabinpersonell etter at en rute på Gran Canaria og en rute på Lanzarote ble lagt ned.

Generalsekretæren for FSC-CCOO, Pedro Costeras, hevder i en kunngjøring at overføringen blir gjort med en prosedyre som ikke innfrir minimumsgarantiene.

Han viser til at Ryanair har gitt de kabinansatte et ultimatum om å be om stasjonering på andre baser innen 5. februar under trussel om a de ellers vil bli flyttet automatisk til en annen base.

Costeras hevder at det ikke er nevnt utvalgskriterier for overflyttingen, eller informasjon om tilgjengelige baser, antallet som overføres, eller garanti for retur i tilfelle ledige stillinger, heller ikke økonomisk kompensasjon ved overføring.

Les også

Ryanair skal ikke stenge flybaser på Kanariøyene

Norwegian legger ned flybaser på Gran Canaria og Tenerife

Fakta om å fly til Gran Canaria

Ny årsrekord for antall flypassasjerer på Kanariøyene

Hit reste svenskarna med TUI 2018: Tre Kanarieöar på topplistan

Kanariøyene byr på klima for herlige ferieopphold

Verdens beste klima finner du på Gran Canaria