ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 05. APRIL 2014 - SIST ENDRET 07. APRIL 2014
Spanske banker har lettet litt på kravene for finansiering av eiendommer i år, men stiller fortsatt strenge krav. Foto: Hugo Ryvik

Finansiere kjøp av eiendom på Gran Canaria i 2014

FAGARTIKKEL: Hva er dagens situasjon angående spanske banker og mulighetene til å finansiere kjøp av eiendom? Her får du svarene.

ANNONSE

Finansieringssituasjonen er sakte i ferd med å bedres i Spania. Helt fram til slutten av 2013 var bankene svært konservative og ga få lån, og da gjerne med krav om tre eller fire ganger de nødvendige garantier.

I 2014 tegner situasjonen til å bedre seg en smule, men fortsatt er prosessen mer rigid og byråkratisk enn du sannsynligvis er vant til fra ditt hjemland.

Maksimalt 60 prosent av verdien

Renten vil stort sett være variabel, og skal justeres hvert år i henhold til Euribor-renten, men den ligger for tiden på rundt 5-6 prosent.

For en ikke-resident vil det maksimale lånet en kan oppnå være 60 prosent, enten av kjøpesummen eller av den offisielle verdivurderingen av eiendommen (den laveste av de to).

En resident kan låne opp til 80 prosent. 100 prosent finansiering er kun mulig om man kjøper en bankovertatt eiendom.

Strenge krav

Lånegaranti for eiendommen er selvsagt et must, men det er ikke tilstrekkelig.

Banken vil i tillegg foreta en grundig undersøkelse av din personlige økonomiske situasjon.

Dette gjelder alle søkere, og blir gjort for å forsikre seg om at du uten problemer kan betale de månedlige avdragene på lånet med din nåværende, dokumenterte netto inntekt. Fremtidige leieinntekter vil ikke bli vurdert.

Maksimalt 30 prosent av disponibel inntekt

De månedlige avdragene på alle dine nåværende lån bør ikke overstige 30 prosent av netto inntekt etter skatt. Det månedlige avdrag på et lån på 100 000 euro med 6 prosent rente i 15 år vil derfor være 850 euro.

Dette innebærer at banken vil kreve at netto inntekt etter skatt er på minimum 2830 euro per måned. Dette gjelder hvis du ikke har noen andre lån.

Hvis du allerede betaler på et lån med et månedlig avdrag på 500 euro, bør din netto inntekt være 4500 euro osv.

Aldersgrense

Din alder ved lånetidens opphør bør ikke overstige 65/70 år. Det vil si at dersom du er 50 år, bør nedbetalingstiden maksimalt være 15 år.

Dette er kort hvordan spanske banker “tenker” og opererer.

Bedre vilkår for bankenes eiendomssalg

Det gjøres imidlertid stadig unntak fra alle disse reglene ved salg av bankovertatte eiendommer. Disse kan ofte finansieres med et høyere beløp, til bedre rente, og på lengre sikt.

Så dersom du ønsker å kjøpe en eiendom på Gran Canaria, men trenger en høyere og mer fleksibel finansiering enn beskrevet over, bør du sannsynligvis fokusere på bankovertatte eiendommer.

Få bankeiendommer i sør

Den sørlige delen av Gran Canaria har (heldigvis) ikke et stort tilbud av bankovertatte eiendommer.

Prisene her er ikke nødvendigvis mer konkurransedyktige enn i resten av boligmarkedet, og kjøpsprosessen kan være litt mer komplisert enn ved et vanlig kjøp fra en privatperson eller et selskap.

Har du imidlertid bestemt deg for at finansieringsfordelene er viktig for deg, bør du få profesjonell hjelp og bistand ved kjøp av bankovertatt eiendom, for eksempel fra en eiendomsmegler, slik at det blir en  problemfri prosess.

ANNONSE

Fagartikkel eiendom

Artikkelen er skrevet av Carolina García Chagrin, daglig leder for Cardenas Eiendomsmegler på Gran Canaria.

Nettlenke

cardenas-grancanaria.info/no

Les også

Les mer om eiendomsmarkedet på Kanariøyene her

ANNONSE
ANNONSER