ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 11. FEBRUAR 2016 - SIST ENDRET 13. FEBRUAR 2016
Renate Hagen Brattetaule og Anette Skjemstad ble rundjult og bestjålet av drosjesjåføren som kjørte dem til Puerto Rico. Foto: Hugo Ryvik

Trondheimskvinner slått, bitt og ranet av taxisjåfør på Gran Canaria

– Jeg trodde han skulle drepe meg. Jeg har aldri vært så redd i hele mitt liv, sier Anette Skjemstad (31).

ANNONSE

Anette Skjemstad er på en ukes venninneferie uten småbarn i Puerto Rico på Gran Canaria sammen med Renate Hagen Brattetaule (26), som også er fra Trondheim.

Se bildeserie fra åstedet

Noen timer etter at de ankom øya på lørdag ble de angivelig banket opp, bitt, lugget, påkjørt og ranet av en drosjesjåfør.

Slo og rev løs hår

Anette Skjemstad ser rystet, engstelig og sårbar ut mens hun forteller den utrolige historien på en restaurant bare hundre meter fra åstedet. Det er mandag,  under et halvt døgn etter overfallet.

Rundt øynene er hun hoven og misfarget, armer og bein er full av blåmerker, på knærne har hun sår, og hun mangler en stor hårtust som taxisjåførenangivelig røsket løs fra hodebunnen. 

– Jeg trodde jeg kunne føle meg trygg på Gran Canaria, særlig i en taxi. Nå tør jeg ikke ta taxi mer, i hvert fall ikke uten å ha med en mann. Jeg blir helt skjelven bare av tanken, og nå er jeg også redd for at den aggressive sjåføren skal komme etter oss igjen, sier hun med dempet stemme

Skjemstad forteller at hun har mest lyst til å dra hjem med det samme. Ferien er ødelagt, og hun sliter med angst etter det som hendte.

Bet Brattetaule i fingeren

Det står ikke bedre til med Renate Hagen Brattetaule. Bak store, mørke solbriller skjuler hun en diger blåveis etter et knallhardt knyttneveslag som den store og kraftige mannen påførte henne da han slo henne i bakken.

Nesen er hoven og virker skjev. Den har fått en brist, ble det konstatert på sykehuset hun oppsøkte etter overfallet.

På den høyre pekefingeren har hun dype merker etter tenner der mannen bet henne. Fingeren er betent, den verker, og hun har smerter over hele kroppen, forteller hun.

Stjal håndveskene

Etter et langt basketak fikk taxisjåføren med seg håndveskene til begge kvinnene og stakk av. I veskene lå mobiltelefoner, bankkort og penger.

Småbarnsmødrene Skjemstad og Brattetaule skulle for første gang unne seg en ukes ferie i varmen uten barn. Venninnene ankom med rutefly lørdag 6. februar, og skulle bo i Puerto Rico sammen med Renates mor.

Hyggelig vennekveld

Den første kvelden på øya dro de til Playa del Inglés for å hygge seg og spise middag med venner.

Ved 03.20-tiden på natta satte venninnene seg inn i en taxi for å dra til Puerto Rico.

Kjørte feil og ble forbannet

– Sjåføren virket sur og irritabel. Jeg sa sikkert 20 ganger til ham hvor vi skulle til i Puerto Rico, men han kjørte feil. Vi måtte kjøre tilbake, og da virket han enda mer irritert, forteller Brattetaule.

Til slutt stoppet taxien et par hundre meter unna der de bodde, i et veikryss utenfor hotell Miami Beach. Da begynte bråket for alvor. Språkpoblemer forverret situasjon, siden sjåføren ikke forsto engelsk, ifølge kvinnene.

Passasjerene hadde for lite penger på seg til å betale med kontanter, og sjåføren nektet dem å betale med bank- eller kredittkort, ifølge kvinnene. Han skal også ha nektet også å la dem ta ut penger fra en minibank like ved.

– Vi sa flere ganger at vi ville betale, det var ikke det det sto på, men han prøvde ikke engang å la oss ordne opp. Han ble bare skikkelig aggressiv med en gang og påstod at vi nektet å betale, forteller Brattetaule

Ville ha 2000 euro

Det skal også ha blitt uenighet om størrelsen på regningen. Skjemstad trodde det sto 2500 euro på taksameteret for en kjøretur som normalt tar under en halv time og koster mellom 25 og 30 euro..

Brattetaule hevder at hun spurte om det kunne være riktig, og taxisjåføren skal ha bekreftet summen.

Det viste seg senere at de egentlig skulle betale 28 euro, men nå var taxisjåføren rabiat, forteller Brattetaule. Han ble angivelig høyrøstet og truet flere ganger med å ringe politiet, skal ha låst dørene og nektet dem å gå ut av bilen.

Dyttet og lugget

Til slutt kom de seg ut, men sjåføren kom etter det de forteller springende etter og rev til seg håndveska til Brattetaule

Da hun prøvde å ta den tilbake, skal han ha begynt å dytte og slå henne, dro henne etter håret og kastet henne flere ganger i asfalten.

Brattetaule prøvde å hjelpe til. Da skal sjåføren ha satt tenne i fingrene hennes så blodet rant, og dyttet henne voldsomt unna.

Kjørte angivelig på Skjemstad 

Til slutt kom sjåføren seg av gårde med håndvesken, foteller de, men like etterpå skal han ha kommet tilbake og regelrett kjørt på Skjemstad, som nå var overbevist om at han prøvde å drepe henne. Nå ville han ha Brattetaule håndveske også, sier de.

– Han hadde sikkert sjekket og funnet ut at det ikke var så mye av verdi i veska til Anette, sier Brattetaule

Skal ha dunket hodet i dashbordet

Sjåføren skal ha dratt Anette halvveis inn i bilen og fortsatt mishandlingen. Han skal ha dunk hodet hennes i hardt i dashbordet og rattet og revet løs en stor hårtust.

Så skal han ha begynt å kjøre mens Skjemstad hang halvveis ut av døra med beina slepende mot asfalten.

– Det var da jeg ble redd for alvor. Nå var jeg alene med sjåføren, og jeg trodde han skulle bortføre meg og drepe meg.

Skal ha blitt slått i bakken

Renate kom til igjen, sier hun, sprang etter og fikk nappet til seg håndvesken, men sjåføren skal ha gått løs på henne igjen.

Hun fikk angivelig et voldsomt knyttneveslag i ansiktet som fikk henne til å gå rett i bakken. Bakhodet dunket hardt i asfalten.

– Jeg ble skikkelig susete i hodet, og ble liggende en liten stund. I dag har jeg skikkelig vondt i nakken og bakhodet, sier hun.

Folk sto bare og så på

Hele tiden mens dramaet pågikk ropte jentene på hjelp. Voldsepisoden pågikk midt på gaten i et område der det ligger tett i tett med hoteller.

Ropingen og tutingen da sjåføren dunket Anettes hode mot bilrattet skal ha vekket flere mennesker, som kom ut på balkongene for å se hva alt bråket dreide seg om. Dette går også fram av kommentarer på Facebook.

– Det var ingen som hjalp oss, de sto bare og så på. Jeg så rett inn i øynene på en mann og tryglet om hjelp, men han ble bare stående og se på, sa noen ord på spansk til sjåføren, som ropte noe tilbake, og så bare gikk han, sier Brattetaule.

Ga fra seg veskene for å slippe unna

Til slutt skjønte de at det var bare en mulighet til å slippe unna med livet i behold, sier de, og det var å gi fra seg begge veskene til sjåføren. Han skal ha tatt med seg begge veskene og kjørt av gårde.

Kvinnene begynte å gå opp noen trapper for å komme seg hjem til Brattetaules mor. Der møtte de flere spanjoler som ville hjelpe til.

På toppen av trappen møtte også Oslo-mannen Tom Hoffmann, som bor i området og hadde sett dramaet fra sin balkong. 

Tatt av politiet

Fem minutter senere dukket politiet opp. Noen hadde ringt politistyrken Guardia Civil, og taxisjåføren skal ha blitt stoppet før han kom særlig langt. I bilen skal politiet ha funnet kvinnenes vesker, som angivelig ble tatt vare på av en annen politipatrulje.

Skjemstad og Brattetaule fikk snart tilbake veskene sine, ødelagte men med alt innhold intakt. Etter et besøk på sykehus gikk turen til Guardia Civil for å anmelde taxisjåføren.

Det viste seg at sjåføren allerede hadde anmeldt passasjerene for å ha unnlatt å betale og for å ha påført ham fysiske skader, dessuten for å ha stjålet og ødelagt mobiltelefonen hans.

Fengslingsmøte på fredag

Fredag 12. februar skal mannen fremstilles for den lokale domstolen i San Bartolomé de Tirajana, og de norske kvinnene skal avgi forklaring. Det skal Tom Hoffmann også, som vitne til hendelsen.

– Jeg er litt redd for at politiet skal tro på ham og ikke på oss, men han hadde jo veskene våre i bilen, og det ville jo være litt merkelig at vi to skulle angripe en så stor og kraftig mann, sier Brattetaule.

Så bråket fra terrassen

Tom Hoffmann, som bor i leilighetsbygningen Sea Breeze, våknet av roping, gråt og tuting, forteller han. Han sto opp og gikk ut på terrassen for å se hva som sto på.

Hoffmann sto cirka 100 meter unna åstedet, hvor gatelysene skla ha sørget for at scenen var godt opplyst.

– Jeg først en drosje som sto skrått i gaten. Så kjørte den lenger opp, og jeg så i billysene at det lå et menneske urørlig i gata, forteller han.

Drosje fra nabokommunen

Han fikk med seg at det var en drosje med rødt tak.  Det betyr at den kom fra nabokommunen San Bartolomé de Tirajana, og ikke fra Mogán kommune, hvor Puerto Rico ligger. I Mogan har drosjene grønt tak.

Denne observasjonen gjorde det trolig lettere for politiet å finne den rette drosjen så raskt som de gjorde. Drosjen hører trolig til et  drosjekooperativ på Gran Canaria.

Vitne til volden

– Jeg hørte noen som ropte «I want my bag» flere ganger. Jeg la merke til at det sto en kvinne utenfor bilen, og at hun som lå i gata hadde reiste seg opp, sier Hoffmann.

– Taxisjåføren kom ut av bilen og slo til den ene kvinnen så hun gikk i bakken. Så langet han ut mot den andre så hun også ble liggende, satte seg inn i bilen og kjørte av gårde.

Fikk språkhjelp av spanjol

Oslo-mannen møtte de norske kvinenne på toppen av trappa etterpå, og trøstet så godt han kunne.

– De var fortvilte og sjokkerte. Den ene var helt hysterisk og satt og gråt, forteller han.

Da politiet dukket opp, hjalp en spansk- og engelsktalende kvinne til med å oversette for de to kvinnene.

Kjenner ikke til hendelsen

Modesto Castro, president for taxikooperativet Socomtaxi, hevder at han ikke kjenner til hendelsen, og ønsker derfor ikke å gi kommentarer.

Taxisjåføren er ikke arrestert, men blir etterforsket for å ha forvoldt skade på personer og for falsk anmeldelse i henhold til paragraf 147, 456 og 455 i spansk kriminalrettslov av 10/1995, oppdatert 2/2015, opplyser informasjonsavdelingen til Guardia Civil på Gran Canaria.

Han er av spansk nasjonalitet og skal tidligere ha vært straffet for mindre alvorlige forseelser.

Politiet forteller at det ikke har vært lignende hendelser i Mogan kommune på Gran Canaria de siste to årene.

Uvanlig hendelse

Hoffmann har i fem år vært fastboende på Gran Canaria, og har oppholdt seg på øya i lange perioder i mange år før det. Han har aldri hørt om lignende tilfeller med drosjesjåfører tidligere, sier han.

Det har heller ikke informasjonsansvarlig i reiseselskapet Ving, Elisabeth Larsen-Vonstett.

– Jeg har faktisk aldri hørt om lignende, hverken på Kanariøyene eller på øvrige av vårereisemål. Det er derfor ikke et problem vi er kjent med. Jeg antar at det ikke alltid er like enkelt å forutse slike situasjoner når du setter deg inn i en taxi.

Larsen-Vonstett understreker at det alltid lurt å velge offentlig godkjente taxier, men det er naturligvis ingen 100 prosent garanti for å unngå ubehagelige opplevelser, sier hun.

På lørdag reiser Skjemstad og Brattetaule hjem til Trondheim med minnene om en forferdelig ferieopplevelse.

 

ANNONSE

Kneskade

Brattetaules kne etter bataljen. Foto: Hugo Ryvik

ANNONSE
ANNONSER