ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 12. OKTOBER 2014
Hospital Universitario de Gran Canaria Doctor Negrin har aktivert ebolaprotokollen to ganger i år. Foto: Wikimedia Commons

To mistenkte ebolatilfeller på Gran Canaria siden april

Siden det siste ebolautbruddet i april, skal det ha kommet inn to mistenkte smittetilfeller til Doctor Negrin-hospitalet i Las Palmas som har ført til aktivering av smitteprotokollen. Ingen av disse skal imidlertid ha vært smittet.

ANNONSE

Det første tilfellet var angivelig en kinesiske sjømann som seilte med en båt på vei fra Afrika i juli, og ble syk med symptomer som minnet om ebolasymptomer.

Hadde malaria

Han skal ha blitt fraktet til Gran Canaria med fly og lagt i isolat på sykehuset, skriver den kanariske avisa Laprovincia.es. Det viste seg at sjømannen hadde malaria.

En måned senere gikk alarmen etter sigende igjen da en mann som hadde reist i Afrika inn til akuttavdelingen med høy feber. Heller ikke han var ebolasmittet.

Har kjørt to øvelser

Sykehuset har angivelig også gjennomført to ebolaøvelser med helsepersonell som simulerte pasienter.

Den siste øvelsen skal ha blitt gjennomført i forrige uke. Et helikopter landet på sykehuset, og et lag med ti personer tok seg av «pasienten» i henhold til ebolaprotokollen.

Takket være øvelsene skal det være avdekket mindre feil i gjennomføringen av prosedyrene for ebolapasienter. 

To ebolasykehus på Gran Canaria

Ebolaøvelser har også blitt gjennomført i havnen i Las Palmas, skriver Laprovincia.es.

Helsemyndighetene på Kanariøyene understreker igjen og igjen at det er svært lite sannsynlig at ebolasmittede mennesker vil komme til Kanariøyene, og at de er godt forberedte hvis dette likevel skulle skje: Både utstyret, treningen og protokollene som skal til er på plass, hevder de.

Ved siden av Doctor Negrin-sykehuset er også barne og barselsykehuset i Las Palmas rigget og forberedt på å ta imot ebolapasienter. Sistnevnte tar imot pasienter som er under sju år gamle.

Ebolaisolatene ligger i syvende etasje i Doctor Negrin-hospitalet,og niende etasje i barne- og barselsykehuset 

I tillegg er Candelaria-sykehuset på Tenerife rigget for å ta imot ebolatilfeller.

Symptomer

Symptomer som gjør at legene mistenker ebolasmitte er at pasienten har feber på minst 38,3 grader og tegn på ekstern eller intern blødning, eller har høy feber og minst to av følgende symptomer:

Muskelsmerter, hodepine, sår hals og oppkast.

Hvis disse kriteriene er innfridd, må legene utelukke at pasienten har andre febersykdommer som malaria eller gulfeber.

I de tilfellene ebolasmitte blir bekreftet, skal alle tjenesteavdelinger som kan være involvert i håndteringen av pasienten eller prøvene straks bli varslet. Infeksjonsprotokollen trer straks i kraft.

ANNONSE
ANNONSER