ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 09. DESEMBER 2020 - SIST ENDRET 11. DESEMBER 2020
Fra torsdag av blir antigen-test for covid-19 akseptert ved lov for turister som skal reise til Kanariøyene.

Regional lov om antigen-test for covid-19 aktiveres torsdag på Kanariøyene

Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, signerte i dag, onsdag, en lov som gir aksept for antigen-tester for turister som reiser til øygruppen i tillegg til PCR-tester.

ANNONSE

Loven trer i kraft i morgen, så snart en offisiell bulleteng er publisert i ettermiddag. Det vil si at både antigen og PCR-prøver aksepteres fra torsdag 10. desember.

Sentralregjeringen i Spania godkjenner kun bruk av PCR-tester (fra 10. desember av også TMA-tester, ifølge en offisiell bulleteng), som skal tas i avreiselandene tidligst 72 timer før ankomsten i Spania.

Testresultatet skal være negativt, og skal dokumenteres ved ankomsten på spanske lufthavner, båthavner og andre grensespunkter.

Raskere, men mindre treffsikker

Kanariøyene har imidlertid en regional lov om testing  parallelt med den spanske, og Torres har lenge jobbet for å få sentralregjeringen til å godta antigen-tester også, slik det har vært praktisert lokalt på Kanariøyene.

Nå er denne praksisen formalisert i den regionale loven som Torres signerte i dag.

Fordelen med antigen er at det er billigere, og gir raskere resultater enn PCR, men treffsikkerheten har visst seg å være dårligere. Derfor er det faglig uenighet om antigen er treffsikkert nok.

En av fire testresultat falske

I Norge ble antigen testet på i underkant av 4000 personer nylig.

Det ble konkludert at treffsikkerheten var 74,4 prosent. Det vil si at det var 25,6 prosent falske testresultater.

Avvikende testkrav

Den regionale loven krever testing av alle som reiser fra andre land til Kanariøyene, uavhengig av om disse er definert som høyrisikoområder eller ikke, med unntak av de som er under seks år.

--------

Oppdatering 10. desember:

Alle over 6 år som ankommer fra utlandet, må fra 10. desember dokumentere negativ testresultat ved ankomst, uansett om de reiser fra  definerte risikosoner eller ikke, og både de som bor på profesjonelle overnattingssteder og de som bor privat, ifølge informasjon på Hola Canarias, Kanariøyenes offisielle turistsider. Ifølge lovteksten, kan det være antigen- eller PCR-test. Slik er det formulert på Hola Canarias, oppdatert 10. desember:

"Hvis du reiser fra utlandet og vil oppholde deg på et regulert turiststed:

  • Fullfør følgende ansvarlige erklæring
  • Attest på diagnostisk test for aktiv covid-19-infeksjon med negativt resultat. Testen må utføres i løpet av de siste 72 timene før ankomst Kanariøyene. Attesten må legges frem når du sjekker inn på overnattingsstedet for turister som du har valgt. Barn under 6 år trenger ikke legge frem et negativt testresultat. Testen må være godkjent av helsevesenet i landet ditt eller EU. 
  • Sanitærkontroll på flyplassen består av å ta temperaturen (feber vil forstås som kroppstemperatur lik eller høyere enn 37,5°C) og visuell verifisering av fraværet av symptomer.

Hvis du reiser fra utlandet og ikke skal oppholde deg på et regulert turiststed

  • Fullfør følgende ansvarlige erklæring.
  • Diagnostisk test for aktiv infeksjon av COVID-19 med et negativt resultat utført 72 timer før ankomst til Kanariøyene eller i løpet av de neste 72 timene. Denne testen kan erstattes av isolasjon på ditt midlertidige opholdssted i 14 dager. 
  •  Sanitærkontroll på flyplassen består av å ta temperaturen (feber vil forstås som kroppstemperatur lik eller høyere enn 37,5°C) og visuell verifisering av fraværet av symptomer. 

Hvis du reiser fra en annen landsdel av Spania: 

  •  Da er det bare nødvendig å ta testen hvis du skal oppholde deg på et regulert turiststed, og du trenger ikke å presentere en ansvarlig erklæring eller bestå helsekontrollen.

For alle reisende er det absolutt nødvendig å informerer seg om reiseoperatørens eller flyselskapets betingelser før reisen til Kanariøyene.

Hvilken type test?  Og hva bør den innholde?

En diagnostisk test av aktiv infeksjon for SARS-CoV-2 med negativt resultat. De aksepterte testene er PCR (COVID-19 RT-PCR) og raske tester for påvisning av SARS-CoV-2-antigener med en spesifisitet på mer enn 97% og en følsomhet på mer enn 80%, i henhold til deres tilsvarende homologering.

Du trenger et dokument- eller digitalt sertifikat som inneholder følgende informasjon fra testen: navn, etternavn og dokumentasjonsnummer på personen som utfører testen, autorisert helseorgan eller enhet som utfører den, kontaktinformasjon, type test utført, merkevare og godkjenning av testen, der det er hensiktsmessig, dato og klokkeslett for gjennomføring og resultat av testen. Ved antigentester må den homologerte spesifisiteten og følsomheten reflekteres. Det anbefales at sertifikatet er på spansk eller engelsk."

-------

Den regionale loven skal angivelig overstyre den sentrale loven i dette tilfellet.

Sentralregjeringen har ikke gitt aksept for antigen-tester, men den regionale regjeringen viser til lovformuleringer i EUs lov om ytre regioner, og  loven om alarmtilstand i Spania, som tolkes dithen at regionene selv kan bestemme testmetoder som kan aksepteres.

Loven som gjelder i hele Spania, krever kun test av de som kommer fra risikoområder. Grensen er satt til 150 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, og evalueres  hver 15. dag.

Viken fylke i Norge, hele Sverige og Danmark, unntatt Færøyene og Grønland, er for tiden definert som risikosoner.

Lenke: Les mer om testkravene på Kanariøyenes offisielle turistsider.

Les også

Slik blir begrensningene for julefeiringen på Kanariøyene

Fortsatt krav om covid-test for reisende fra Skandinavia

Nå må du ha negativ PCR-test for covid-19 for å reise til Kanariøyene

Kontroll av covid-tester skal gjøres på lufthavnene fra 23. november

Anbefaler alle å ta covid-test før de reiser til Kanariøyene

TUI vil frakte 300 000 tyskere til Kanariøyene i vinter

ANNONSE

Hold deg oppdatert!

Følg Canariajournalen på Facebook.

Støtt Canariajournalen

Vi har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmur, og dermed gratis tilgjengelig for alle.

Driften finansieres med annonseinntekter, uten noen form for annen støtte.

Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre på denne måten:

Bli frivillig, personlig sponsor, Vipps fra norsk mobil eller Swish fra svensk mobil en valgfri slant med penger:  

Vipps: 957494 69

Swish: 070 2314263

Kontakt oss på redaksjonen@canariajournalen.no for opplysninger om andre betalingsalternativer.

Pengene går til produksjon og innkjøp av redaksjonelt innhold, samt forbedringer.

På forhånd takk for din støtte!

Les mer her

ANNONSE
ANNONSER