ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 11. DESEMBER 2020 - SIST ENDRET 16. DESEMBER 2020
Øyrådets president sammen med en av redningsmenne, som er utnevnt til "Helter av Órzolas" Foto: Cabildo de Lanzarote

Øyrådet på Lanzarote hyller innbyggere som reddet båtflyktninger

Innbyggere i Órzola på Lanzarote satte sine egne liv på spill for å redde båtflyktninger. Torsdag ble de hyllet av øyrådet.

ANNONSE

En båt med flyktninger og migranter fra Afrika havarerte i nattemørket like ved land i Órzola nord på Lanzarote 24. november.

Lokale innbyggere nølte ikke med å kaste seg uti vannet for å redde passasjerene.

Mange kom også med drikke, mat og tepper til de som ble reddet.

Åtte av passasjerene omkom i ulykken. 28 ble reddet.

Lanzarotes president, María Dolores Corujo kaller i en pressemelding innbyggerne som deltok i redningsaksjonen for "Órzolas helter".

– Jeg vil uttrykke oppriktig takknemlighet, respekt og dyp beundring i et av de tristeste og vanskeligste øyeblikkene som er opplevd i nyere tid. Det er ingen ord for å beskrive hva de har gjort, sier presidenten.

Disse er utnevnt til "Órzolas helter":

Marcos Rubén Lemes, Marcial Armas, Iván Curbelo, Marcial Curbelo, Jessey Ramírez, Juan Jesús de León, Armando Tabio, Ignacio Fontes, Aithami Reyes, og Miguel Renda.

Flyktningkrisen snart over

Flere tiltak gjør at flyktningkrisen er i ferd med å løse seg på Kanariøyene, om enn ikke i Afrika, hvor det fortsatt er svært mange som flykter fra nød, krig og ekstrem fattigdom i flere land:

  • Europakommisjonen kunngjorde i går, torsdag at Kanariøyene får 43 millioner euro til håndtering av flyktning- og migrantkrisen. Pengene  skal gå til utvidelse av  innlosjeringskapasiteten, og forbedring av forholdene  på mottakene.
  • EU forhandler med land som Marokko og Mauritania om legale reiseruter for flyktninger og migranter.
  • Flere nye mottaksleire og mottakssentre er i ferd med å etableres på Gran Canaria, Tenerife og Fuerteventura. Til sammen skal disse ha kapasitet for over  7000 personer, slik at det ikke lenger blir nødvendig å bruke hoteller som en nødløsning.
  • Nye materielle og menneskelige ressurser for overvåking, kontroller og redning er satt inn, eller er i ferd med å settes inn, både på Kanariøyene og i landene båtene reiser ut fra.
  • Retur av de som ikke får oppholdstillatelse har startet og skal økes de nærmeste ukene.
  • Overføring av migranter til fastlandet har startet, og skal økes de nærmeste ukene.

Overføringer til fastlandet

Fem regioner på fastlandet, samt Barcelona, har tilbudt innkvartering for migranter som har ankommet Kanariøyene.

Baskerland, Navarra, Aragon, Extremadura og Valencia, samt Barcelona by, har sagt seg villige til å innkvartere migranter som har ankommet Kanariøyene.

Ifølge Spanias integrerings-, migrasjons- og sosialminister José Luis Escrivá, skal overføringer av migranter fra Kanariøyene til fastlandet starte de kommende ukene.

I realiteten er en del migranter allerede overført til fastlandet, ifølge informasjon fra Flyktninghjelpen i Spania, CEAR. Hittil i år skal det dreie seg om cirka 2500 mennesker.

Returer er i gang

Denne uken har det gått tre fly fra Kanariøyene til Marokko med migranter som er utvist fordi de ikke innfrir kravene for å få beskyttelse i Spania.

Målet er å returnere minst 50 personer til Marokko hver uke.

Presidenten  besøker Marokko

17. desember reiser Spanias statsminister, Pedro Sanchez, til Marokko for å diskutere migrantsitasjonen. Han skal delta på et bilateralt møte sammen med arbeidsminister Yolanda Díaz, og utentiksminister  Arancha González Laya.

20. november var innenriksminister Fernando Grande-Malaska i Marokko i samme ærend:

Å gjenoppta returer og styrke kontrollene for å hindre utreiser fra Marokko med småbåter til Kanariøyene.

Litt over halvparten av de over 20 500 flyktningene og migrantene som har ankommet Kanariøyene i år, er angivelig fra Marokko.

Ministerbesøk er også gjennomført i Senegal og Mauritania.

Returer til Mauritania og Senegal er også reaktivert nylig, og det er ventet at returer til Algerie vil bli gjenopptatt snart.

Dette skjer med flyktninger som ankommer

De fleste småbåtene blir oppdaget av kystradar eller observatører, og møtt av sjøredningstjenesten før de kommer til land. Passasjerene blir fraktet til en av havnene på øygruppen.

Alle flyktninger og andre immigranter som ankommer Kanariøyene i småbåter, blir pågrepet av det nasjonale politiet ved ankomst, etter å ha fått en helsesjekk av Røde Kors. Under corona-pandemien, blir det også gjort en covid-19-test.

Barn og mødre som kommer sammen med barn blir ikke pågrepet. 

Politiet kan holde de som ikke settes i smitteisolat, karatene eller legges inn på sykehus i varetekt i opptil 72 timer, mens identitet og hjemland blir fastslått, og de blir fremstilt for en dommer. 

Etter 72 timer overtar Røde Kors ansvaret, gjennom en avtale med det spanske migrasjonsdepartementet.

De som ikke er spesielt sårbare, eller ikke har grunnlag for å søke asyl eller få opphold på humanitært grunnlag, skal i utgangspunktet deporteres. De blir plassert i interneringssenter (CIE). Der kan de holdes i opptil 60 dager.

Hvis det ikke har vært mulig å organisere retur til hjemlandene i løpet av 60 dager, må de settes fri. De som har gyldig pass, kan da bevege seg fritt.

Røde Kors plaserer de andre i midlertidige mottakssenter, og finner ut hvilke som er asylsøkere, hvilke som kan få flyktningstatus, og hvilke som er spesielt sårbare (enslige mindreårige, gravide, enslige mødre med barn og funksjonshemmede). Mange av disse blir overført til egnede mottakssentre på fastlandet.

De kan bo i mottakene i opptil ni måneder, og får spanskkurs og annen undervisning, for å bli rustet til å integreres og klare seg selv i Spania. Asylsøkere kan bo i mottakene til søknadene er behandlet.

Det er frivillige i Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR som hovedsakelig tar seg av de som ankommer. CEAR rolle er hovedsakelig å stiller juridisk hjelp til rådighet for de som trenger det.

Les også

Åtte båtflyktninger døde i forlis på Lanzarote i kveld

Tidobling av antallet båtflyktninger på Kanariøyene i år

Omstridt flyktningleir i Arguineguín er stengt

Kanariøyene tar seg av over 2000 mindreårige flyktninger og migranter

7000 mottaksplasser for flyktninger skal opprettes på Kanariøyene

ANNONSE

Hold deg oppdatert!

Følg Canariajournalen på Facebook.

Støtt Canariajournalen

Vi har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmur, og dermed gratis tilgjengelig for alle.

Driften finansieres med annonseinntekter, uten noen form for annen støtte.

Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre på denne måten:

Bli frivillig, personlig sponsor, Vipps fra norsk mobil eller Swish fra svensk mobil en valgfri slant med penger:  

Vipps: 957494 69

Swish: 070 2314263

Kontakt oss på redaksjonen@canariajournalen.no for opplysninger om andre betalingsalternativer.

Pengene går til produksjon og innkjøp av redaksjonelt innhold, samt forbedringer.

På forhånd takk for din støtte!

Les mer her

ANNONSE
ANNONSER