ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 10. JANUAR 2021
Her legger båten til kai i Los Cristianos Foto: Thomas Nilsson

Nytt flyktningdødsfall på Kanariøyene i dag

Nytt flyktingdödsfall på Teneriffa 

En av de cirka 90 passasjerene som ankom Los Cristianos på Tenerife i en flyktningbåt fra Afrika i dag tidlig, var død ved ankomsten.

ANNONSE

Det er det sjette dødsfallet som er registrert i løpet av årets ti første dager i småbåter med flyktninger og migranter som ankommer Kanariøyene.

Båten med den døde som kom inn til Los Cristianos i dag er en langkano (cayuco). Båten ble ledsaget inn til havnen av en båt fra sjøredningstjenesten.

Denne båttypen benyttes i Mauritania, Senegal og Gambia, hvilket betyr at båten trolig har vært ute på havet i minst ti døgn.

Om bord i båten var det fem kvinner og to barn blant passasjerene.

Canariajournalens journalist Thomas Nilsson er til stede i Los Cristianos, og så båten komme inn.

Han forteller at noen av passasjerene så svært forkomne ut. Mange måtte støttes for å klare å gå.

"Ett 50-tal båtflyktingar fick lämna båten vid 10-tiden och ett tiotal i räddningspersonal tog om hand dem när de satt på kajen och väntade. I skrivande stund 11.30 pågår mottagningen fortfarande med medicinsk undersökning, provtagning och identifiering."- rapporterer Nilsson.

Det har også kommet en båt med cirka 40 passasjerer til Los Cristianos tidligere i dag, og en båt med cirka 40 passasjerer til Arguineguin sørvest på Gran Canaria i dag tidlig, skriver nødsentralen i en twittermelding.

I fjor kom det 23 021 flyktninger og andre migranter til Kanariøyene i småbåter fra Afrika. 1852 omkom på reisen, ifølge hjelpeorganisasjonen Caminando Fronteras/Walking Borders.

Dette skjer med de som ankommer

De fleste småbåtene blir oppdaget av kystradar eller observatører, og møtt av sjøredningstjenesten før de kommer til land. Passasjerene blir fraktet til en av havnene på øygruppen.

Alle flyktninger og andre immigranter som ankommer Kanariøyene i småbåter, blir blir pågrepet av det nasjonale politiet ved ankomst, etter å ha fått en helsesjekk av Røde Kors. Under corona-pandemien blir det også gjort en covid-19-test.

Barn og mødre som kommer sammen med barn, blir ikke pågrepet. 

Politiet kan holde de som ikke settes i smitteisolat, karatene eller legges inn på sykehus i varetekt i opptil 72 timer, mens identitet og hjemland blir fastslått, og de blir fremstilt for en dommer. 

Etter 72 timer overtar Røde Kors ansvaret, gjennom en avtale med det spanske migrasjonsdepartementet.

De som ikke er spesielt sårbare, eller ikke har grunnlag for å søke asyl eller få opphold på humanitært grunnlag, skal i utgangspunktet deporteres. De blir plassert i interneringssenter (CIE). Der kan de holdes i opptil 60 dager.

Hvis det ikke har vært mulig å organisere retur til hjemlandene i løpet av 60 dager, må de settes fri. De som har gyldig pass, kan da bevege seg fritt.

Røde Kors plaserer de andre i midlertidige mottakssenter, og finner ut hvilke som er asylsøkere, hvilke som kan få flyktningstatus, og hvilke som er spesielt sårbare (enslige mindreårige, gravide, enslige mødre med barn og funksjonshemmede). Mange av disse blir overført til egnede mottakssentre på fastlandet.

De kan bo i mottakene i opptil ni måneder, og får spanskkurs og annen undervisning, for å bli rustet til å integreres og klare seg selv i Spania. Asylsøkere kan bo i mottakene til søknadene er behandlet.

Det er frivillige i Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR som hovedsakelig tar seg av de som ankommer. CEAR rolle er hovedsakelig å stiller juridisk hjelp til rådighet for de som trenger det. 

Les også

Båtflyktning døde på reisen til Gran Canaria

Ny flyktningtragedie med fire dødsfall på Tenerife i dag

1851 menneskeliv tapt på flyktningruten til Kanariøyene i år

Kanariøyene har 17 prosent av EUs illegale innvandring i år

Kriser i Sahel skaper flyktningkaos på Kanariøyene

Ber parlamentet stå sammen mot rasisme

Øyrådet på Lanzarote hyller innbyggere som reddet båtflyktninger

Tidobling av antallet båtflyktninger på Kanariøyene i år

Omstridt flyktningleir i Arguineguín er stengt

7000 mottaksplasser for flyktninger skal opprettes på Kanariøyene

Internasjonale organisasjoner skal hjelpe til med flyktninger på Kanariøyene

Frontex skal bistå ved kontroll av flyktninger på Kanariøyene

 
 

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER