ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 25. JUNI 2020
Bilde av den enorme sandskyen tatt fra den internasjonale romstasjonen 21. juni. Foto: @Astro_Doug

Monster-calima strekker seg helt til Mexico

Sanddis fra Sahara er et kjent værfenomen på Kanariøyene, men denne uken har selv Mexico fått føling med det som enkelte eksperter kaller "sandskyenes Godzilla".

ANNONSE

Værfenomenet kalles calima på Kanariøyene. Internasjonalt har meteorologene en annen betegnelse: Saharan Air Layer (SAL).

Sandskyen strekker seg fra Sahara over Atlanterhavet, og formørket himmelen over Bridgetown og Barbados 22. juni. Den nådde helt ned til kysten av Mexico onsdag 24.juni, viser satellittbilder.

Bekymring om helsefare

Monster-calimaers potensielle helseeffekter har blitt en snakkis blant meteorologer og helseeksperter, og bekymringen har vært stigende de siste årene. Værsiden Accuweather har viet den en lang artikkel.

Denne enorme sandskyen blir av enkelte eksperter omtalt som det viktigste værfenomenet de siste 50 årene, ifølge Associated Press.

Startet med storm i Vest-Afrika

Det startet angivelig med en storm i Vest-Afrika som virvlet opp sand i høyere luftlag. Denne sanden har spredd seg vestover og sørover.

Helsedirektoratet på Kanariøyene gikk 16.juni ut med et varsel om mulige helseplager som kunne bli forårsaket av sandskyen som nærmet seg, men calimaen har foreløpig vært relativt moderat på øygruppen i denne omgangen.

Ifølge calima-modellen Skyron skal det ligge sanddis på Kanariøyene minst til 29. juni. Målinger fra værinstituttet Aemets nettverk av støvmålere de siste to døgnene viser fra moderate til lave verdier av sandpartikler i luften på øygruppen.

Melkehvit himmel

Den første riktig tette og tykke skyen av sand la seg  over Karibia denne uken, over en uke etter stormen i Vest-Afrika.

Bilder på Twitter viser at sandskyen gjorde himmelen melkehvit over Puerto Rico og Virgin Islands på mandag, og reduserte sikten på øyene til cirka 4-7 kilometer. Ved tidligere tilfeller av slike sandskyer har sikten angivelig vært over 15 kilometer.

Det er likevel ikke i nærheten av det Kanariøyene, som ligger svært nær Sahara, opplevde under en av tidenes tetteste calimaer i februar. Da var sikten helt nede i 400 meter da calimaen var på det tetteste, og alle flyvninger ble innstilt.

1,5 kilometer tykk

Modeller viser at sandskyen i Karibia går fra bakkenivå til 1500 meter opp i luften.

Dette er trolig de største forringelsene av luftkvaliteten som er skapt av Sahara-sand i nyere tid, uttaler Dan Kottowski, seniormeteorolog hos Accuweather.

Analyser av luftforurensning i Negril på Jamaica, viser at luften var svært helsefarlig da Sahara-sanden kom, skriver Accuweather.

Kommer til Texas og Florida

Værmodeller viser at sandskyen skal bevege seg mot nordøst fra torsdag til fredag, og vil nå Øst-Texas fredag.

Sandskyen er ventet å nå sørsiden av Mississippi, Alabama, Georgia og deler av Florida denne kommende helgen og neste uke.

Calima og corona - en farlig kombinasjon

En ekstra bekymring ligger i at sandpartikler trenger ned i lungene, og dette skjer samtidig med at corona-viruset herjer, som også rammer lungene.

Hva dette kan føre til av forverret helsetilstand, er ikke kjent, men det bekymrer helseeksperter.

I Texas er sykehusene allerede  før sandskyen kommer overbelastet på grunn av pandemien. Staten har cirka 120 000 bekreftede corona-tilteller.

Calima-fenomenet på Kanariøyene

Calima er et unikt værfenomen der tørr og varm østavind blåser fra Afrika ut over Atlanterhavet og tar med seg sandstøv som er hvirvlet opp i høyere luftlag fra Sahara.

Ofte blir du tørr i munnen og sår i halsen og øyene under en sterk calima. Du kan også få rar smak i munnen, og sterkere slimutvikling i nese og svelg.

Begrepet calima brukes når det er en redusert sikt til under fem kilometer sammenfallende med en relativ fuktighet på mindre enn 70 prosent, skriver det statlige værinstituttet Aemet i sin terminologimanual.

Calima fører til at temperaturen på Kanariøyene ofte, men ikke alltid, blir veldig høy. Sandstøvet gjør at sikten kan bli nedsatt, og støvet legger seg over alt.

Ofte er det varmere og tettere sanddis jo høyere opp du kommer. De  varme luftstrømmene beveger seg i høyere luftlag når det er en calima.

Høytrykk langt nord og lavtrykk i sør

Værfenomenet kan oppstå når det subtropiske høytrykket ligger langt nord, og det er lavtrykk sør for Kanariøyene. Det hender at det kommer nedbør samtidig med calimaen, men det skjer svært sjeldent.

Nyere forskning på værfenomenet, utført av det astrofysiske instituttet på Kanariøyene, IAC, har avdekket at det oppstår etter at det har vært perioder med fukt og regn i et geografisk område som går østover fra Atlanterhavet til Rødehavet.

Cirka to måneder etter fuktperioden begynner sandstøvet å blåse i retning Kanariøyene.

Insekter, bakterier, virus og forurensning

Calima består av aluminosilikater (aluminiumoksid og silika), leire, gips, kalsitt og andre mineraler, og bringer med seg bakterier, virus, sopp, pollen, insekter, sporer, små marine organismer og forurensende stoffer fra industriutslipp i Marokko, Algerie og Tunisia.

Eksperter skal ha talt over 150 typer bakterier i calima, og noen av disse kan være helsefarlige.

Av og til, når det er store insektplager der sanden kommer fra, følger det med insekter, slik som gresshopper.

Calimaer fører også med seg næringsstoffer som kan gi økt algevekst i havet, men også gir næring til en del andre vekster.

Grenseverdier for helsefare

PM10 er partikler med en diameter som er mindre enn 10 mikrometer, PM2,5 er mindre enn 2,5 mikrometer.

Verdens helseorganisasjon har satt en grense på 50 mikrogram i døgngjennomsnitt for PM10 og 25 mikrogram for PM2,5.

Slik beskrives helseeffektene for PM2,5 på nettsidene til World Air Quality Index Project, et anerkjent støvmålesystem.

0-50: Bra luft

0-12 mikrogram PM2,5 per kubikkmeter luft.

Luftkvaliteten er tilfredsstillende.

51-100: Moderat

12,1-13,4 mikrogram PM2,5.

Luftkvaliteten er akseptabel. For enkelte typer luftforurensninger kan det imidlertid være moderate helseproblemer for et svært lite antall mennesker som er uvanlig følsomme for luftforurensning. Aktive barn og voksne, og personer med respiratoriske sykdommer som astma, bør begrense langvarig utendørs anstrengelse.

101-150: Usunt for følsomme grupper

35,5-55,4 mikrogram PM2,5.

Folk i sensitive grupper kan oppleve helsepåvirkninger. De fleste blir sannsynligvis ikke påvirket. Aktive barn og voksne, og personer med respiratoriske sykdommer bør begrense langvarige utendørs anstrengelser.

151-200: Usunt

55,5-150,4 mikrogram PM2,5.

Alle kan begynne å oppleve helsepåvirkninger. Folk i sensitive grupper kan oppleve mer alvorlige helseeffekter. Aktive barn og voksne og personer med respiratoriske sykdommer bør unngå langvarige utendørs anstrengelser. Alle andre, spesielt barn, bør begrense langvarige utendørs anstrengelser.

201-300: Svært usunt

150,5-250,4 mikrogram PM2,5.

Helsevarsler blir utstedt av myndighetene. Hele befolkningen vil sannsynligvis bli påvirket. Aktive barn og voksne og personer med respiratoriske sykdommer bør unngå all utendørs anstrengelse. Alle andre, spesielt barn, bør begrense utendørs anstrengelser. 

300+: Farlig

Over 250,5 mikrogram PM2,5.

Helsevarsler blir utstedt. Alle kan oppleve mer alvorlige helseeffekter Alle bør unngå all utendørs anstrengelse.

Dette bør du gjøre under sterk calima

Under en calima er det økt fare for infeksjoner i pusteapparatet. Barn og folk med dårlig helse er mer utsatt.

Når calimaen blir riktig ille, pleier helsevesenet på Kanariøyene å anbefale at man unngår fysisk aktivitet utendørs, holder seg mest inne med dører og vinduer stengte, og drikker mye vann.

Helsepåvirkning

Sandartiklene kan gi helseplager og være farlig for folk med luftveisproblemer.

Det er særlig mennesker med astma, KOLS, lungefibrose og hjerte- og karsykdommer og de som har influensa som er utsatte. 

PM1 er farligst fordi de trenger ned i det dypeste av lungene, hvor et betydelig antall passerer gjennom cellemembranen og går inn i blodet, ifølge WHO.

De kan skade de indre veggene av arteriene, trenger inn i vevet i det kardiovaskulære systemet, og kan potensielt spre seg til store organer, inkludert hjernen, hjertet, leveren og det endokrine systemet.

I verste fall kan PM1 bidra til dødelige sykdommer som hjerteinfarkt, lungekreft, demens, emfysem, ødem og annen alvorlig sykdom, som fører til for tidlig død.

PM1-nivåer overvåkes ikke av WHO, kun PM2,5 og PM10, og det er ikke fastsatt grenseverdier for PM1.

Ifølge ekspertene er calimaer som kommer om vinteren verre for helsen enn de som kommer om sommeren fordi vindene som forekommer om sommeren raskere renser luften. 

Les også

Helsemyndighetene advarer om tett sanddis på Kanariøyene

Ekstrem varm, tørr, støvete og stormfull februar på Kanariøyene

Calimabeistet i februar drepte avlinger på Kanariøyene

Ni runder ekstrem calima og vind samtidig siden 50-tallet

Ekstremsøndag på Kanariøyene

Verdens beste klima finner du på Gran Canaria

Kanariøyene byr på klima for herlige ferieopphold

ANNONSE

Støtt Canariajournalen

Vi har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmur, og dermed gratis tilgjengelig for alle.

Driften finansieres med annonseinntekter, uten noen form for annen støtte.

Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre på denne måten:

Bli frivillig, personlig sponsor, Vipps fra norsk mobil eller Swish fra svensk mobil en valgfri slant med penger:  

Vipps: 957494 69

Swish: 070 2314263

Kontakt oss på redaksjonen@canariajournalen.no for opplysninger om andre betalingsalternativer.

Pengene går til produksjon og innkjøp av redaksjonelt innhold, samt forbedringer.

På forhånd takk for din støtte!

Les mer her

ANNONSE
ANNONSER