ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 08. MAI 2014
I Las Palmas kan du puste inn ren luft. Foto: Hugo Ryvik

Las Palmas har Spanias reneste byluft

Av 46 spanske byer som er med i en stor WHO-undersøkelse av luftkvaliteten i byer, kommer Las Palmas og Arrecife best ut. Disse to byene er også blant byene som har Europas tredje laveste og verdens femte laveste nivåer av luftforurensing.

ANNONSE

La Linea de la Concepcion har dårligst luft i Spania, viser en rapport om luftkvaliteten i 1600 byer i 91 land som ble presentert i går av Verdens helseorganisasjon (WHO).

Svært få byer har ren luft

Rapporten viser at bare 12 prosent av verdens befolkning bor i byer der forurensingen er innenfor grensene som er satt av WHO.

Nesten halvparten lever i områder der forurensingen er to og en halv ganger høyere enn grenseverdiene.

Luftforurensingen er verre enn året før i de fleste byer hvor det fins tilstrekkelig godt sammenligningsgrunnlag.

Helsefarlige partikler

Dataene fra de forskjellige byene i verden er imidlertid ikke direkte sammenlignbare i og med at de er samlet inn i perioden 2008-2012, og det er brukt forskjellige målesystemer, understreker WHO.

Det er nivået av de minste og mest skadelige partiklene som kan trenge inn i lungene som er målt i de fleste utviklede landene, PM 2,5. Dette er ansett som den beste indikatoren for helserisiko.

Hvis nivået er over 10 mikrogram per kubikkmeter, blir det ansett som skadelig for helsen.

PM2,5 ble målt i 816 byer i velstående, utviklede land, mens PM10, det vil si større partikler, ble målt i 554 av byene. Bare i 70 av byene i utviklingsland og mindre velstående land ble det målt PM2,5. I resten, 512 byer, ble det målt PM10.

6 mikrogram i Las Palmas

Gjennomsnittlig i Spania ble det målt 12 mikrogram PM2,5 gjennom året. Målingene stammer fra 2011. I Las Palmas og Arrecife ble det målt 6 mikrogram. 47 andre byer i verden ligger på samme nivå.

I Norge ble det til sammenligning målt 8 mikrogram PM2,5 samme år. Oslo hadde 13 mikrogram i gjennomsnitt gjennom året, det vil si over grenseverdien for helsefare.

Trondheim og Stavanger hadde 8, og Bergen hadde 9 mikrogram per kubikkmeter luft. Disse fire er de eneste norske byene som er med i undersøkelsen.

Best i Canada

Powell River i Canada kommer best ut på PM2,5-målingene i verden med 2 mikrogram partikler per kubikkmeter luft. To andre byer i Canada har 3 mikrogram.

Den beste europeiske byen er Hafnarfjordur på Island, som har 4 mikrogram. Det har også 28 byer i Canada og USA.

Nest beste europeiske by er Umeå i Sverige og Kopavogur på Island med 5 mikrogram. 33 andre byer i verden ligger på samme nivå, men ingen flere i Europa.

Las Palmas og Arrecife i Spania, Oulu og Jyväskylä i Finland, og Tallin i Estland er de eneste byene i Europa av 47 byer i verden som har 6 mikrogram PM2,5.

Stockholm, Marbella, fire byer i Finland og Estonia og 70 byer utenfor Europa har 7 mikrogram.

Sju millioner dør av forurensing

I april la WHO fram at over 7 millioner mennesker under 60 år dør årlig som følge av forurensing. 3,7 millioner av disse dør av luftforurensing.

Statistikker viser at ett av åtte dødsfall er knyttet til forurensede omgivelser.

ANNONSE
ANNONSER