ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 24. SEPTEMBER 2019 - SIST ENDRET 25. SEPTEMBER 2019
Thomas Cook-konkursen får alvorlige, økonomiske konsekvenser for Kanariøyene, hvor over en tredel av bruttonasjonalprodukt kommer fra turisme. Foto: Pixabay

Hoteller på Kanariøyene kan ha over 120 millioner euro utestående fra Thomas Cook

Thomas Cook-konkursen har umiddelbare og alvorlige konsekvenser for turistbransjen. Avisen Canarias Ahora har beregnet at Thomas Cook-selskaper skylder hotellene over 120 millioner euro.

ANNONSE

På Tenerife er det snakk om en gjeld på 41 millioner euro, på Gran Canaria 28 millioner, Lanzarote 24 millioner, Fuerteventura 24 millioner og La Palma nesten fire millioner euro, Ifølge avisen.

Totalt i Spania har Thomas Cook ubetalte regninger for over 200 millioner euro, ifølge turismealliansen Exceltur. De betaler angivelig regninger etter 90 dager, hvilket betyr at regninger fra sommerturismen er ubetalt.

60 prosent av gjelden er til hotellene, resten til busselskap og andre tjenesteytende selskap samt flyplassoperatøren Aena, ifølge Exceltur.

Tap av turister i måneder fremover

I tillegg kommer tap i tiden fremover som skyldes de mange avbestillingene som er ventet på grunn av konkursen.

Thomas Cook fraktet over to millioner turister fra Storbritannia, Tyskland og Norden til Kanariøyene i fjor.

Helt avhengig av Thomas Cook

Det fins hoteller på Kanariøyene som nesten utelukkende har gjester fra Thomas Cook, og var garantert 70 prosent dekning fra selskapet i vinter, sier José María Mañaricua, president for hotell- og turismeforeningen FEHT i Las Palmas, til Canarias Ahora.

For disse er situasjonen svært alvorlig, og særlig for de små hotellene.

Høysesongen er rett rundt hjørnet, og det er lite tid til å skaffe andre gjester til hotellene.

FEHTs president tror det vil bli et stort tap av turister på Kanariøyene de kommnende månedene.

- En tragedie

Presidenten for hotelleierforeningen CEOE på Tenrife, José Carlos Francisco, kaller konkursen en tragedie for økonomien på Kanariøyene, skriver Europa Press..

Thomas Cook har bekreftet at de har over 30 000 reisende på Kanariøyene i øyeblikket. Det vil si at det må langt over 100 flyvninger medfulle passasjerfly av normalstørrelse til for å få alle hjem.

I går, mandag, var det over 2000 Thomas Cook-turister som skulle reist hjem fra Kanariøyene, men alle de elleve Thomas Cook-flyvningene var kansellert. Det ble imidlertid skaffet erstatninfsfly til Storbritannia, ifølg flyplassoperatøren Aena.

I årets første åtte måneder transporterte Thomas Cook 2,6 millioner passasjerer til og fra Kanariøyene (ankomster og avganger til sammen).

Møte om tiltaksplan i dag

Den kanariske regjeringen holder i dag et møte med aktuelle departemnter, institusjoner og andre aktører for å lage en handlingsplan som skal dempe effekten av konkursen.

Thomas Cook-konkursen vil uten tvil gi stor økonomisk effekt både på Kanariøyene og i Spania, og kommer i tillegg til problemet med at Ryanair har varslet nedleggelse av baser på Kanariøyene, sa delegaten for den spanske regjeringen på Kanariøyene, Juan Salvador León, til pressen i går.

Arbeidsgiverforeninger viser til at 13 000 hotellarbeidsplasser står i fare.

Ving, som er id av Thomas Cook, kunngjorde i går kveld at den norsiske driften er sikret gjennom avtaler med banker, låntakere og garantister. En pressekonferanse er varslet på tirsdag der det Ving skal komme med mer detaljer.

De som var raske på avtrekkeren og kjøpte nye pakkereiser i går på grunn av usikkerheten med Ving, får trolig ikke pengene tilbake, iføølge Forbrukerrådet.

Thomas Cook har tre flyselskap med 105 fly. Dette er Thomas Cook Airlines, Thomas Cook Airlines Scandinavia, og Condor.

Selskapet driver 68 hoteller med 2500 ansatte i Spania. De fleste av disse eies av store hotellkjeder, skriver avisen El Dia.

Disse hotellene har 13 000 av de 40 000 sengeplassen Thomas Cook har i Europa.

Hard fakta

Thomas Cook har 53 000 britiske turistr i Spania nå, og minst 35 000 av disse er på Kanariøyene, 13 000 på Balearen og 5000 i Catalonia, ifølge informasjon fra fungerende industri- næringsliv- og turismeminister Reyes Maroto etter et møte med Thomas Cook og Storbritannias ambassadør på tirsdag.-

Selskapene i Thomas Cook Group har gjort over en million reservasjoner for tiden fremover, og mange av disse er i Spania.

På Kanariøyene står de for 25 prosent av alle besøkende, ifølge hotellsektoren. Det vil si at hver fjerde turist som har ankommet Kanariøyene reist med Thomas Cook.

Cirka fem millioner briter besøkte Kanariøyene i 10|8, nesten en av fire (37,15 prosent) av 13,8 millioner utenlandske turister var britisk, ifølge statistikkinstituttet Istac.

I årets første halvår sto britene for nesten 30 prosent av omsetningen fra utenlandske turister på øygruppen.

147 307 britiske turister r på Kanariøyene i gjennomsnitt hver uke. De bruker 78 millioner euro per uke.

64 prosent av britene velger pakkereiser når de reiser til Kanariøyene, og Thomas Cook var den nest største pakkereisearrangøren på Kanariøyene etter tyske TUI.

I alt er det 1000 returflyvninger fra 55 land som er berørt av konkursen.

På mandag kom 15 000 av de britiske Yhomas Cook-kundene seg hjem.

46 flyvninger fra Spania ble kansellert på mandag 23. september.

Les også

Ving: Flyene skal gå som planlagt

Ving-eier Thomas Cook er på randen av konkurs

ANNONSE

Hold deg oppdatert!

Følg Canariajournalen på Facebook.

Der kan du i tillegg til nyhetsflyten følge diskusjonene og bidra selv i kommentarfeltene, og få en hel del ekstra informasjon, blant annet i form av:

  • bilder
  • filmklipp
  • tips og råd
  • ting som skjer
  • informasjon som kan være nyttig
  • nyheter om Kanariøyene fra andre m
ANNONSE
ANNONSER