ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 09. OKTOBER 2014
Kanariske myndigheter hevder at de har alt under kontroll. Foto: 123 RF Stock Photo

God ebolaberedskap på Kanariøyene

Kanariøyene er tilstrekkelig forberedt på å håndtere eventuelle ebolatilfeller, sa Martin Marrero, talsmann for regionsregjeringen, på en pressekonferanse i dag.

ANNONSE

Helsepersonell skal ha fått opplæring i henhold til en spesifikk protokoll for å håndtere sykdommen, og det nødvendige utstyret skal være på plass.

Doctor Negrin-sykehuset i Las Palmas på Gran Canaria og La Candelaria-sykehuset på Tenerife har ifølge Marrero en protokoll for å ta seg av enhver situasjon som kan oppstå. Øvelser er gjennomført på begge sykehusene slik at alle vet hva de skal gjøre.

Omfatter medisinsk transport

Protokoller fins også for medisinsk transport via land, med fly og med båt.

Tirsdag ble det gjennomført en ebola-øvelse på cruiseskipet Independence of the Seas på Tenerife.

24-timers overvåking

Kanariøyene var også den første spanske regionen som innførte et system med aktiv epidemiologisk overvåking 24 timer i døgnet og telefonvarsling for å fange opp eventuelle symptomer som kan mistenkes å skyldes ebola.

Koordineringen og kommunikasjonen om ebola mellom regionsregjeringen og det spanske helsedepartementet har imidlertid ikke fungert helt som det skal ennå, ifølge Marrero. Dette skal skyldes en forsinkelse i å sette i verk et interterritorialt helseråd.

Marrero oppfordrer folk til å la være å spre falske alarmer og usanne versjoner om ebola, noe som nå skjer i i stor utstrekning på Whatsapp, Twitter og Facebook. En del av meldingene etterligner utseendet til spanske storaviser som El Pais og El Mundo.

Turismen går som før

Angående ebolaepidemiens eventuelle påvirkning på turismen, sier Marrero at det er vanskelig å spå hvordan det vil slå ut.

Foreløpig er ikke turismen påvirket i det hele tatt av at Spania har fått sine første ebolatilfeller, sier Rafael Gallego, president i CEAV, de spanske reiseselskapenes forening, til ABC.es.

Det samme sier visepresidenten for Exceltur, en allianse for kvalitet i turismen, José Luis Zoreda, som understreker at det ikke har vært noen nedgang i feriesalget.

Diagostiseres i Madrid

Alle prøver som blir tatt i Spania og som mistenkes å være infisert med ebolaviruset blir sendt til en diagnoseavdeling på et nasjonalt senter for mikrobiologi i Madrid. Prøvesvarene skal foreligge i løpet av 24 timer etter at prøvene er mottatt.

Prøver med positiv diagnose for ebola blir blir sent til referanselaboratoriet til Verdens helseorganisasjon, og de negative prøvene blir tilintetgjort.

ANNONSE
ANNONSER