ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 05. NOVEMBER 2020
Frontex-agenter i arbeid. Foto: Frontex

Frontex skal bistå ved kontroll av flyktninger på Kanariøyene

Frontex- det europeiske grense- og kystvaktbyrået, skal delta i kontrollen av flyktninger på Kanariøyene. Fredag kommer også EU-kommisær Ylva Johansson og Spanias innenriksminister på besøk, bare to dager etter et nytt flyktningdødsfall.

ANNONSE

Frontex er et EU-byrå som ble opprettet i 2004. Landene ved de ytre grensene av EU har selvstendig ansvar for grensekontroll, men Frontex kan hjelpe EU-land som tar imot mange migranter og flyktninger. De kan bistå med utstyr (for eksempel fly og båter) og spesialutdannet grensepersonell.

Nå skal de etableres på Kanariøyene, og hjelpe det nasjonale politiet med kontroll av flyktninger og andre migranter, kunngjør de i en Twitter-melding.

Frontex opprettet også en avdeling på Kanariøyene i 2006, under den forrige flyktningkrisen. Samme år kom det 31 678 båtflyktninger til Kanariøyene.

Kommer fredag

I september var innenriksminister Fernando Grande-Marlaska og Ylva Johansson, kommissær for innenrikssaker i Europakommisjonen, på besøk i Mauritania for å diskutere flyktningspørsmålet med myndighetene. 

Fredag reiser de begge til på Kanariøyene for å få førstehåndskunnskap til situasjonen, og diskutere håndteringen av flyktninger og migranter med lokale myndigheter.

Nytt dødsfall denne uken

Over 400 mennesker har mistet livet i forsøket på å ta seg til Kanariøyene fra Afrika hittil i år, ifølge den internasjonale migrasjonsorganisasjonen IOM. Fkyktninghjelpen i Spania, Cear, oppgir 466 dødsfall.

På onsdag skjedde en ny tragedie da en båt med 72 migranter ankom Tenerife, ifølge Twittter-meldinger fra nødsentralen. En av passasjerene døde, og tre er innlagt på sykehus med alvorlig dehydrering. Ytterligere to er innlagt på sykehus.

Båten skal ha vært på havet i sju dager, og de siste tre til fire dager var passasjerene angivelig uten mat og ferskvann.

Det var flere mindreårige blant passasjerene.

Nærmere 12 000 flyktninger og andre migranter har ankommet Kanariøyene med småbåter hittil i år, og cirka halvparten er fortsatt på Kanariøyene. Mottaksapparatet er sterkt overbelastet.

Les også

Slik er flyktningkrisen på Kanariøyene

Kanariøyene har innlosjering for 5748 båtflyktninger

Afrikanske turismearbeidere blir migranter på grunn av corona-krisen

Kriser i Sahel skaper flyktningkaos på Kanariøyene

Sult i Sahel kan øke flyktningestrømmen til Kanariøyene

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER