ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 11. OKTOBER 2014
Et FN-fly kan bli stasjonert på Gran Canaria hvis verdens matprogram og Redd Barna får det som de vil. Foto:Matt Murphy, U.S. State Department

FN vil ha ebola-luftbro mellom Gran Canaria og Afrika

Verdens matprogram, som er en del av FN og har en logistikkbase i Las Palmas, har bedt regjeringen i Spania om å få stasjonert et av sine fly på Gran Canaria som regelmessig kan frakte personell til områder i Vest-Afrika som er rammet av ebola.

ANNONSE

FN har fra før et fly i Dakar i Senegal som frakter personell til de forskjellige ebolarammede områdene, skriver Laprovincia.es.

Kanariøyene regnes for å ha en strategisk god geografisk plassering for en luftbro, og logistikkbasen for mat til Afrika, hvor det jobber over 50 personer, vil bli en viktig strategisk faktor.

Kan frakte utstyr også

Flyet vil også kunne bli brukt til akutte oppdrag og frakting av utstyr. Hvis afrikanske flyplasser stenges, kan det bli særlig nyttig med en stasjon på Gran Canaria for å sikre logistikken, ifølge verdens matprograms (WFP) talsmann i Las Palmas.

Redd Barna kjører underskriftskampanje

Redd Barna, som kjører et treårsprogram for å bekjempe sykdommen, har også bedt om å få på plass en luftbro til Afrika.

I en underskriftskampanje på internett, savethechildren.es/ebola-direction, skriver organisasjonen at det haster å få en plan som er koordinert av EU på plass for å takle ebolaepidemien av Ebola, og at det må sikres en luftbroen for å sende utstyr og kvalifisert personell til berørte land ved å utnytte logistikkbasen til verdens matprogram i Las Palmas.

Frakter utstyr med skip

FN har begynt å skipe beskyttelsesdrakter, kjøkkenutstyr, telt, strømgeneratorer og kontorkonteinere fra Gran Canaria til kriseområder i Afrika, men har behov for mer lagerplass i havnen i Las Palmas.

Det pågår angivelig forhandlinger om å etablere mer lagerplass, og om å få på plass et ekstra skip i Las Palmas.

Kanarisk ebolakomite

Kanariøyenes regionsregjeringen etablerte på mandag en komite som skal koordinere responsen på eventuelle ebolautbrudd. Komiteen ligger under helsedepartementet og skal ha en representant fra hver av Kanariøyene og fra hver av kommuneforbundene.

Dette ble lagt fram under et møte på fredag i et interteritorialt helseråd i Madrid. Rådet skal koordinere ebolaresponsen i alle spanske regioner. 

Blir kritisert

Den spanske regjeringen, og helsedepartementet spesielt, får hard kritikk fra opposisjonspolitikere og i sosiale medeier for å ha avvist en "plan B-protokoll" fra militæret som etter sigende skal gi null risiko for overføring av smitte.

Beskyttelsesdraktene som blir brukt av spansk helsepersonell under håndtering av ebolasmitte blir også hardt kritisert etter at en spansk helsearbeider ble smittet på et sykehus i Madrid. Bilder er lagt ut i sosiale medier som viser forskjellene på spanske drakter og mer moderne drakter som blir brukt i Norge, Tyskland og andre EU-land.

Etter all kritikken bestemte den spanske statsministeren, Mariano Rajoy, seg for å overlate ansvaret for ebolahåndteringen til visestatsminister Soraya Sáenz de Santamaría, som ledet fredagens komitemøte i Madrid. Helseminister Ana Mato, som har fått den hardeste kritikken, er skjøvet i bakgrunnen.

Ebola har hittil tatt livet av over 4000 mennesker og over 8000 er smittet, viser de siste tallene fra Verdens helseorganisasjon. Liberia, Sierra Leone, Guinea, Nigeria og Senegal er hardest rammet.

ANNONSE
ANNONSER