ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny

Svensk-kanarisk Lucia-feiring på Gran Canaria

12.12.2020 20:00 - 13.12.2020 20:00

HØYTID: Lucia-fering

I henhold til over 50 år lange tradisjoner representerer en svensk Lucia-dronning, kåret av Norrbottten-kuriren, byen Luleå, fylket Norrbotten og Lions Klubb på Gran Canaria hvert år.

Se kort dokumentarfilm om den svenske Luciaens deltagende i den katolske Lucia-feiringen på Gran Canaria

Både den svenske og den kanariske Lucia-en deltar på feiringen i byen Santa Lucia med en delegasjon svensker til stede. 

Stor feiring i Santa Lucia de Tirajana

12. desember klokken 20 krones den svenske og den kanariske Lucia-dronningen, sistnevnte fra Santa Lucia, i Templo Ecumenico i Playa del Ingles. Billetter kan hentes i Svenska Kyrkans cafe i San Agustin.

Den store begivenheten skjer på Lucia-dagen 13. desember i byen Santa Lucia de Tirajana, som har Lucia som skytshelgenen. Titusener av mennesker pleier å delta på denne markeringen.

Feiringen i Santa Lucia starter klokken 7 om morgenen med blomsterdekorering i gatene. Klokken 9 starter en husdyrmesse på idrettplassen ved den gamle bydelen. Samtidig starter den første messen for pilegrimer i kirken.

Klokken 11 er det mottakelse med den svenske og den kanariske Lucia-dronningen i byhallen. Deretter det blir en religiøs markering i kirken.

Prosesjon gjennom gatene

Det neste som skjer er at en Santa Lucia-figur bæres fra kirken i prosesjon gjennom gatene til musikk av Banda de Gran Canaria.

Til slutt blir det offergaver i form av frukt, blomster, vann og melk foran kirken. Det hele avrundes med levende musikk med gruppen Frangello i kveldingen.

Viderefører eldgamle tradisjoner

På Gran Canaria feires Santa Lucia på den opprinnelige, katolske måten. Pilegrimer fra alle Kanariøyene deltar i prosesjonen i Santa Lucia de Tirajana, et av høydepunktene i feiringen.

I Santa Lucia de Tirajana er hun også skytshelgen for synet. Mange blinde, svaksynte og synsskadede mennesker deltar i prosesjonen i håp om å bli helbredet.

Offergaver skal sikre gode avlinger

Et av innslagene i prosesjonen er et avkappet grisehode og en blanding av melk og vann som blir båret frem til kirketrappen og ofret Offerseremonien utføres av den svenske og kanariske Lucia-dronningen – den svenske ofrer melken og den kanariske ofrer vannet.

Dette er et ritual som skal sikre gode avlinger for bøndene, og har utspring i eldgamle landbrukstradisjoner, og som på Gran Canaria trolig blir holdt ved like i større grad enn noen andre steder.

I den to timer lange messen i kirken i Santa Lucia pleier hele ni prester å delta. Etter messen går prosesjonen med helgenbildet i spissen gjennom byen.

12. desember

Kl. 20: Luciakonsert med Lucia-kroning i Templo Ecumenico i Playa del Ingles.

13. desember 

10-10.40: Luciatog med Svenska Skolans elever i San Agustin

Kl. 11. Mottakelse for lysdronningen og den kanariske Lucia-dronningen av kommunale topper og kommitéen for festlighetene i Santa Lucias rådhus. Vandring fra rådhuset till forsamlingskirken, fulgt av Gran Canarias musikkor.  

Kl. 13.30. Prosesjon gjennom byens gater.

Kl. 14. Besøk på landbruksmarkedet.

Kl. 17. Besøk på Vicente Sánchez Arañas stiftelse. 

Kl. 18: Luciatog i San Agustins kjøpesenter i regi av Svenska Skolan og Handelsboden.

I Las Palmas:

13. des. kl. 10 besøker Lucia og et lite følge Skandinaviska Klubben. Kl. 19 feires Lucia i Engelska kyrkan i Trädgårdsstaden, C/ Rafael Ramirez 13. "Lussefika" og gløgg serveres etterpå i kirkeparken.

Skolföreningen Svenska i Las Palmas och Turistkyrkan ønsker alle velkommen.

Les også

Den kanariska Lucia - inte alls som den svenska

ANNONSER