ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 29. APRIL 2013
Nå er det mulig å besøke det nye friluftsmuseumet i Maipes de Agaete på Gran Canaria. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Stor arkeologisk park er åpnet på Gran Canaria

En arkeologisk park med 676 bevarte gravplasser fra urbefolkningens tid i Agaete nordvest på Gran Canaria åpnet for publikum i april.

ANNONSE

Parque Arqueológico del Maipés de Agaete er et 250 000 kvadratmeter stort lavaområde der urbefolkningen på Gran Canaria gravla sine døde.

Like ved, i Valle de Agaete, er det spor etter en kjempebølge som gikk tre kilometer inn på øya, en av de få dokumenterte tsunamiene på Kanariøyene.

Unikt gravområde

Gravene i Maipés de Agaete er bygd opp av vulkanske steiner. Arkeologene utelukker ikke at det kan finnes enda flere enn de 676 som er oppdaget hittil.

Gravene kan gi verdifull informasjon om hvordan urbefolkningen begravde sine døde. Det er angivelig et av de mest unike arkeologiske funnene på Gran Canaria, skriver ABC.es.

Datering som er utført plasserer gravene i tiden mellom 700-tallet og 1100-tallet, men de kan strekke seg frem til nærmere tiden da spanjolene hærtok øya på 1400-tallet.

Gravene som ligger i de mest synlige områdene er større enn de andre. Arkeologene har også funnet rester av en steinmur som skilte gravplassen fra området hvor urbefolkningen bodde. De har også funnet syv graver som ligger utenfor det innmurede området.

Tilpasset publikum

Maipés de Agaete ble erklært arkeologisk kulturarv i 1973, men først nå er det fullført en restaurering og tilpasning som gjør at publikum kan få godt utbytte av å besøke stedet.

Ti års arbeid og over en million euro er lagt inn i å bygge et museum og en utendørs arkeologisk park.

Området er lagt opp slik at de besøkende kan vandre rundt på gangveier i området. Informasjonstavler er plassert ut på forskjellige punkter som gir en forklaring på det besøkerne ser.

Mest enkeltgraver

De fleste gravene er individuelle, men det fins også noen dobbeltgraver hvor det er lagt to personer.

Steiner med ulike farger er lagt oppå gravene. Arkeologene har ikke funnet ut hvilken betydning dette har, men antar at det kan være merking som skal vise hvem som ligger i graven.

Parken er åpen fra tirsdag til søndag klokken 10-17 i perioden oktober til mars, og fra 10-18 i perioden april til september. Inngangsbilletten koster tre euro for voksne.

Tsunami for 800 000 år siden

Like ved Maipés de Agaete ligger Pinar de Tamadaba. Der kan du kan se hvite spor i en skråning hvor det også fins rester av marine materialer. Geologene hevder at dette er spor etter en tsunami.

Geologene mener at et stort, vulkansk utbrudd i Guimaras på Tenerife for 800 000 år siden skapte en kjempebølge som flommet tre kilometer oppover Valle de Agaete.

ANNONSE
ANNONSER